Η ευεξία και η νεανική εμφάνιση εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό στην ισορροπημένη διατροφή. Παρόλο που κανένα τρόφιμο δε σταματά τη γήρανση, ορισμένες τροφές μπορούν να υποστηρίξουν συνολικά την υγεία μας και “να καθυστερήσουν” τον χρόνο.

Ποιες είναι, όμως, αυτές;

#1 Μούρα

Τροφές όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος και τη συνολική ζωτικότητα.

Τα μούρα, παράλληλα, περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα΄ για την καρδιά μας.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής, καθώς και των επιπέδων χοληστερόλης.

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία και να καθυστερήσουν τη γνωστική παρακμή που σχετίζεται με την ηλικία.

Σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους, αφού βοηθούν στο να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι.

#2 Λιπαρά ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αυτά τα υγιή λιπαρά συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, στη μείωση των φλεγμονών και στην υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα λιπαρά ψάρια μπορούν να βοηθήσουν, επίσης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Το DHA, ένα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων DHA μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία

#3 Φυλλώδη χόρτα

Λαχανικά όπως το σπανάκι, η ρόκα, το λάχανο και το σέσκουλο είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και της οστικής μάζας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και σε ασβέστιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Το β-καροτένιο και η λουτεΐνη που περιέχουν  μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Από την άλλη, τα φυλλώδη χόρτα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Βοηθούν στην πέψη και προάγουν την υγεία του εντέρου μας με την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων σε αυτό.

Τα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους.

Προσφέρουν κορεσμό χωρίς περίσσεια θερμίδων.

Η ενσωμάτωσή τους στα γεύματα, σε σαλάτες, smoothies ή σούπες είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να υποστηρίξετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Δείτε ακόμη: Είμαι διατροφολόγος από την Ιαπωνία, εκεί όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο: 6 τρόφιμα που δεν τρώω ποτέ

Πώς η κατανάλωση σπόρων συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία των γυναικών

 

Comments are closed.