Το seed cycling (“ο κύκλος των σπόρων”) είναι μια φυσική θεραπεία που στοχεύει στην εξισορρόπηση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης με την κατανάλωση σπόρων λιναριού και κολοκύθας κατά το πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου και ηλιόσπορου και σουσαμιού κατά το δεύτερο μισό.

Οι 2 φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το seed cycling, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε τις δύο κύριες φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η πρώτη φάση, η ωοθυλακική φάση, αρχίζει από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως μέχρι την ωορρηξία. Αυτή διαρκεί συνήθως περίπου 14 ημέρες.

Η δεύτερη φάση, η ωχρινική φάση, ξεκινά από την ωορρηξία μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση σας. Η διάρκεια της ωχρινικής φάσης μπορεί να ποικίλλει, αλλά και αυτή διαρκεί συνήθως γύρω στις 14 ημέρες.

Όταν τα επίπεδα των ορμονών σας είναι ισορροπημένα, τα οιστρογόνα αυξάνονται κατά το πρώτο μισό του κύκλου σας.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του κύκλου σας τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται, ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται σιγά-σιγά.

Μια ανισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (premenstrual syndrome, PMS), εμμηνορροϊκές κράμπες, ακμή, σύντομες ωχρινικές φάσεις, ακανόνιστους κύκλους και αμηνόρροια.

Πώς να εφαρμόσετε το seed cycling;

Η εφαρμογή του seed cycling είναι πολύ απλή.

Καταναλώνετε 1-2 κουταλιές της σούπας κολοκυθόσπορο και λιναρόσπορο καθημερινά κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής περιόδου του κύκλου σας (δηλαδή μέχρι και την 14η ημέρα) και 1-2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορο και σουσάμι κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης (15η -28η ημέρα).

Αν δεν έχετε κύκλο 28 ημερών, μην ανησυχείτε!

Είναι καλύτερο να ακολουθείτε τον κύκλο των 14 ημερών για κάθε φάση των σπόρων.

Παραμένοντας στην ίδια τροχιά με την εναλλαγή των 2 εβδομάδων, η διαδικασία θα ωθήσει το σώμα σας σε έναν βέλτιστο ρυθμό εμμηνορροϊκού κύκλου και θα σας βοηθήσει να επανέλθετε στην πορεία σας.

Τι γίνεται εάν η περίοδός σας είναι ακανόνιστη ή δεν έρχεται καθόλου;

Είναι δυνατόν να εφαρμόσετε τον κύκλο των σπόρων ακόμα και αν έχετε ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους. Πώς; Ακολουθώντας τις φάσεις της σελήνης.

Νέα σελήνη έως πανσέληνο (1η -14η ημέρα): εντάξτε στη διατροφή σας κολοκυθόσπορους και λιναρόσπορους.
Πανσέληνος έως νέα σελήνη (15η -28η ημέρα): εντάξτε στη διατροφή σας ηλιόσπορους και σουσάμι.

Πώς η κατανάλωση σπόρων συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία των γυναικών;

Στην πραγματικότητα, έχουν διεξαχθεί λίγες επιστημονικές έρευνες που υποστηρίζουν την άμεση σχέση μεταξύ της κυκλικής χρήσης σπόρων και της βελτίωσης της ορμονικής ισορροπίας στις γυναίκες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δε λειτουργεί! .

Ενώ οι μελέτες δεν συνδέουν άμεσα τον κύκλο των σπόρων με την ορμονική ισορροπία, δείχνουν ότι συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά στο λινάρι, την κολοκύθα, το σουσάμι και τους ηλιόσπορους μπορεί να παίζουν ρόλο στην υποστήριξη του φυσικού ορμονικού κύκλου της γυναίκας/

Ωοθυλακική φάση

Κατά την πρώτη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου (ωοθυλακική φάση), οι σπόροι κολοκύθας και λιναριού συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων των οιστρογόνων μας, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων.

Οι σπόροι λιναριού περιέχουν λιγνάνες οι οποίες δεσμεύουν την περίσσεια οιστρογόνων.

Οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στην υποστήριξη της παραγωγής προγεστερόνης, καθώς κινείστε προς την αύξηση της προγεστερόνης στη δεύτερη φάση του κύκλου σας.

Ωχρινική φάση

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του κύκλου σας (ωχρινική φάση), το σουσάμι και οι ηλιόσποροι βοηθούν στην ενίσχυση της παραγωγής προγεστερόνης.

Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου που συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής προγεστερόνης και περιέχουν επίσης λιγνάνες που βοηθούν στο μπλοκάρισμα της περίσσειας οιστρογόνων, ενώ η προγεστερόνη αυξάνεται.

Οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε και σελήνιο. Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής προγεστερόνης, ενώ το σελήνιο βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος από την περίσσεια οιστρογόνων.

Πηγές: Nourished by Nutrition,  Health Line

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: “Είμαι διατροφολόγος από την Ιαπωνία, εκεί όπου ζουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο: 6 τρόφιμα που δεν τρώω ποτέ¨

Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης

6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

 

Comments are closed.