Η Michiko Tomioka , MBA, RDN είναι πιστοποιημένη διατροφολόγος και ειδικός στη μακροζωία. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Νara της Ιαπωνίας, η προσέγγισή της επικεντρώνεται κυρίως στη φυτική διατροφή.

“Μεγαλώνοντας στην Ιαπωνία, ερωτεύτηκα το φαγητό σε νεαρή ηλικία.

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα είναι να μαγειρεύω για φίλους και συγγενείς.

Οι Ιάπωνες είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη διατροφή τους.

Η Ιαπωνία, εξάλλου είναι το σπίτι μερικών από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Η μαμά μου είναι 86 ετών κι έχει επιζήσει από καρκίνο,  ενώ η θεία μου είναι ακόμα δυνατή στα 98 της.

Όταν μετακόμισα στις ΗΠΑ, δοκίμασα μια ποικιλία από δημοφιλείς αμερικανικές δίαιτες και τάσεις τροφίμων.

Αλλά το σώμα μου δεν ανταποκρίθηκε καλά σε πολλές από αυτές.

Τώρα, ως διατροφολόγος , η προσέγγισή μου επικεντρώνεται κυρίως στις ιαπωνικές διατροφικές συνήθειες.

Συνιστώ πάντα τροφές που έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και προάγουν τη μακροζωία.

Εδώ είναι έξι τροφές που δε θα με δείτε να τρώω ποτέ:

1. Χοτ ντογκ

Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν εάν ζείτε σε χώρες όπως τις ΗΠΑ.

Αυτά τα τρόφιμα, όμως, όχι μόνο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, περιέχουν, επίσης, κορεσμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του μαστού.

Τι τρώω αντ ‘αυτού: Όταν θέλω κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, αλλά χαμηλό σε αλάτι και συντηρητικά, επιλέγω το τόφου.

Λατρεύω, επίσης, τις πολύσπορες μπάλες ρυζιού με τόνο τυλιγμένο σε φύκια, τα οποία είναι γεμάτα με σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.

2. Χάμπουργκερ

Όταν η αλυσίδα McDonald’s άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ήταν σπουδαίο γεγονός για όλους μας.

Έτρωγα εκεί χάμπουργκερ ως λιχουδιά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Αλλά όπως συμβαίνει με τα περισσότερα fast food, το φαγητό εκεί με έκανε να νιώθω πρήξιμο και κούραση, οπότε έκτοτε το έχω σταματήσει.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αλάτι, τρανς λιπαρά και κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL στο αίμα σας.

Τι τρώω αντ ‘αυτού: Τα Tofu burgers είναι εκπληκτικά νόστιμα.

Μου αρέσει να βάζω ένα μπιφτέκι tofu σε μια τραγανή μπάλα από καστανό ρύζι, με λίγο edamame.

Είναι μια οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή.

3. Ζαχαρούχα αναψυκτικά

Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών (ένα έως δύο κουτάκια την ημέρα ή περισσότερα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 .

Προσέξτε και τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά , τα οποία μπορεί να σας δυσκολέψουν την ικανότητα εστίασής σας και ακόμη και να σας προκαλέσουν ημικρανίες.

Τι τρώω αντ ‘αυτού: Τα αγαπημένα μου δροσιστικά ροφήματα με λίγες θερμίδες είναι το πράσινο τσάι, παγωμένο ή ζεστό.

4. Ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού

Όταν βιαζόμαστε και δεν έχουμε χρόνο να φάμε το πρωί, είναι δελεαστικό να επιλέξουμε τα δημητριακά.

Αλλά δεν τρώω ποτέ κανένα με πρόσθετα σάκχαρα ή συστατικά που δεν αναγνωρίζω.

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην αρτηριακή σας πίεση, αύξηση βάρους, αυξημένη εμφάνιση φλεγμονής και διαβήτη.

Τι τρώω αντ ‘αυτού: Η εναλλακτική μου για υγιεινό πρωινό είναι το natto, ένα ιαπωνικό πιάτο που παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, με πολύσπορο ρύζι.

5. Τυρί κρέμα

Τα γαλακτοκομικά είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης, αλλά δε θα σας προσφέρουν όλα τα τυροκομικά τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία σας.

Τείνω να αποφεύγω το τυρί κρέμα, επειδή οι πιο δημοφιλείς μάρκες προσφέρουν μόνο περίπου πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης.

Από την άλλη μόνο μια ουγγιά από αυτό μπορεί να περιέχει 27 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

Τι τρώω αντ ‘αυτού: Το αγαπημένο μου γευστικό άλειμμα είναι το κινάκο, το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι σόγιας και πάστα σουσαμιού.

6. Γλυκά

Δε χρειάζεται να αφαιρέσετε όλα τα γλυκά από τη διατροφή σας.

Η μαύρη σοκολάτα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Όμως, τα ζαχαρούχα γλυκά με άμυλο καλαμποκιού μπορεί να είναι επιβλαβή για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας.

Τι τρώω αντ ‘αυτού: Για να ικανοποιήσω τη λαχτάρα μου για γλυκό, επιλέγω πουτίγκα με σπόρους chia με μέλι ή σιρόπι αγαύης, κατεψυγμένες μπανάνες ή μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη.

Φυσικά, ένα μικρό κομμάτι κέικ με φίλους είναι τέλεια  επιλογή σε ειδικές περιστάσεις.”

Πηγή: cnbc

Διαβάστε ακόμη: 6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Η πιο «υποτιμημένη» τροφή που μπορεί να τονώσει την ενέργειά μας

Μπρόκολο: Το φάρμακο της φύσης για τις δερματικές αλλεργίες!

Comments are closed.