Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology ανέδειξε τη σημασία της υγιούς επικοινωνίας σε μια σχέση, όχι μόνο σε άσχημες αλλά και σε καλές στιγμές.

Ο τρόπος επικοινωνίας μπορεί αυξήσει την αίσθηση ικανοποίησης από τη σχέση ή να σηματοδοτήσει το τέλος της.

Ποιες κρίσιμες στιγμές μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον μιας σχέσης;

1. Πώς ανταποκρίνεται ο σύντροφός σας σε έναν καβγά

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καυγάδες και τα προβλήματα επικοινωνίας είναι μερικές από τις κύριες αιτίες που οδηγούν στο τέλος των σχέσεων.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το θέμα της διαφωνίας που έχει σημασία αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι σύντροφοι επικοινωνούν κατά τη διάρκειά της.

Για παράδειγμα, ο τόνος της φωνής ενός συντρόφου, η τάση του να διακόπτει ή να υποτιμά τα προβλήματα του άλλου μπορούν να συμβάλλουν στην έκβαση μιας σύγκρουσης.

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ενώ μια διαφωνία  δεν είναι επιβλαβής από μόνη της, το να είναι κανείς αμυντικός, πεισματάρης ή να αποσύρεται από μια συζήτηση μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τις σχέσεις.

Αντίθετα, η “αντιλαμβανόμενη ανταπόκριση του συντρόφου” – το πόσο περιποιητικός και υποστηρικτικός θεωρείται ο σύντροφος- έχει θεραπευτική επίδραση σε περιόδους αντιξοότητας.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας, μπορείτε να δείξετε σεβασμό και να δώσετε στον σύντροφό σας να καταλάβει ότι νοιάζεστε γι’ αυτόν, παρά τη διαφωνία σας μαζί του.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν περαιτέρω τη σημασία της “προσαρμογής” στις διαφωνίες, η οποία περιλαμβάνει στρατηγικές που χρησιμοποιούν τα άτομα για να επιλύσουν τις συγκρούσεις και να αποκαταστήσουν την αρμονία στις σχέσεις.

Συνήθως υπάρχουν τέσσερις τύποι προσαρμοστικών αποκρίσεων:

Ενεργητικές-κατασκευαστικές: Οι σύντροφοι συζητούν σκόπιμα τα θέματα που τους ενδιαφέρουν και εργάζονται ενεργά προς την επίλυση των προβλημάτων τους.

Παθητικές-κατασκευαστικές:Ένας σύντροφος μπορεί να συγχωρεί σιωπηλά και να περιμένει υπομονετικά να βελτιωθούν οι συνθήκες, χωρίς να εκφράζει φανερή αποδοκιμασία.

Ενεργητικές-καταστροφικές: Εδώ, τα άτομα τείνουν να επικρίνουν το σύντροφό τους και μπορεί ακόμη και να απειλούν να τερματίσουν τη σχέση ως απάντηση στα ζητήματα.

Παθητικές-καταστροφικές: Τα άτομα αγνοούν τον σύντροφό τους όσο και το υποκείμενο πρόβλημα, γεγονός που οδηγεί σε έλλειψη εποικοδομητικής επικοινωνίας ή πιθανής επίλυσης.

Μια ενεργητική-κατασκευαστική απόκριση είναι πιο πιθανό να ωφελήσει τη σχέση με συμβιβασμό ή συνεργασία για την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων- ενεργητική ακρόαση, δίνοντας προσοχή στην προοπτική, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του συντρόφου σας, εκφράζοντας ταυτόχρονα με σαφήνεια τις δικές σας- αναγνώριση των λαθών και προσφορά συγχώρεσης- και προσωρινή απομάκρυνση από τη σύγκρουση, αν χρειάζεται.


2. Πώς ανταποκρίνεται ο σύντροφός σας στα καλά νέα

Το μοίρασμα καλών ειδήσεων και στιγμών χαράς με τον σύντροφό σας μπορεί είτε να ενισχύσει είτε να μειώσει την ποιότητα της σχέσης σας.

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το αίσθημα εκτίμησης από τον σύντροφό μας, το οποίο είναι συχνά αποτέλεσμα θετικής ανταπόκρισης, μας κάνει να τον εκτιμάμε περισσότερο,να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες του και να παραμείνουμε δεσμευμένοι μαζί του.

Εδώ η ενεργητική-κατασκευαστική απόκριση χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό, υποστήριξη, γνήσιο ενδιαφέρον και έχει θετικό αντίκτυπο στο αίσθημα ικανοποίηση από τη σχέση μας.

Ενισχύει τα συναισθήματα της αντιλαμβανόμενης ανταπόκρισης του συντρόφου, της σύνδεσης και της συναισθηματικής οικειότητας και επιτρέπει στα άτομα να βιώσουν τα θετικά γεγονότα πληρέστερα μέσω των ενθουσιωδών αντιδράσεων των αγαπημένων τους προσώπων.

Από την άλλη πλευρά, οι παθητικές ή καταστροφικές αντιδράσεις μπορεί να κάνουν έναν σύντροφο να αισθάνεται αγνοημένος ή υποτιμημένος.

Μακροπρόθεσμα, αυτού του είδους οι αντιδράσεις οδηγούν σε κατάρρευση της σχέσης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ενεργητικές-κατασκευαστικές αποκρίσεις που ζητούν από τον σύντροφο να αναλύσει τα καλά νέα, ενισχύουν την κοινή χαρά και οδηγούν σε μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Όταν ένας σύντροφος μοιράζεται τη χαρά σας, νοιάζεται για την ευτυχία και την ευημερία σας.

Αυτές οι στιγμές μπορεί να αποτελέσουν δείκτες του πόσο συναισθηματικό χώρο έχουν για εσάς και του πόσο άνετα νιώθουν μαζί σας στο “προσκήνιο”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ικανοί να ανταποκριθούν με ενθουσιασμό στα καλά νέα του συντρόφου τους όταν οι ίδιοι βιώνουν θετικά συναισθήματα

΄Όταν ο σύντροφός σας κάνει έστω και μια μικρή προσπάθεια για σύνδεση, όπως ένα σχόλιο, μια ερώτηση ή μια χειρονομία που επιδιώκει την προσοχή ή τη δέσμευσή σας, η θετική και προσεκτική ανταπόκριση είναι ζωτικής σημασίας.

Συμπέρασμα;

Η ιεράρχηση της υποστηρικτικής και ανταποκρινόμενης επικοινωνίας μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν υγιέστερες και πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο οι σύντροφοι επικοινωνούν τόσο σε δύσκολες όσο και σε χαρούμενες στιγμές συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των σχέσεων.

πηγή: psychologytoday

Δείτε ακόμη: Το δαχτυλίδι του Γύγη και ο μανδύας της ανωνυμίας

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσουμε τη ζωή σύμφωνα με τους μεγάλους συγγραφείς

Comments are closed.