Η εύρεση κατάλληλου ερωτικού συντρόφου έχει γίνει πολύπλοκη στη σύγχρονη κοινωνία. Ένα μείζον ζήτημα είναι το αν πρέπει να αναζητήσουμε την αγάπη ή να περιμένουμε να μας βρει.

Ακολουθούν διάφορες τυχαίες απαντήσεις (παρμένες από το Reddit):

“Αν σταματήσετε να ψάχνετε την αγάπη, θα έρθει φυσικά”.

“Να ζεις απλά τη ζωή σου και να μην αφιερώνεις όλη σου την ενέργεια στο να ψάχνεις”.

“Μάθετε να είστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό σας, επικεντρωθείτε στο να είστε η καλύτερη εκδοχή σας και θα συμβεί”.

“Μην προσπαθείς να επιβάλεις κάτι που δεν υπάρχει”.

“Μην εστιάζεις στο να βρεις το σωστό άτομο, επικεντρώσου στο να είσαι το σωστό άτομο”.

“Οι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν περισσότερο αν δεν είσαι απελπισμένος”.

“Δεν μπορείς να κάθεσαι εκεί και να περιμένεις ότι ο έρωτας της ζωής σου θα εμφανιστεί ξαφνικά με ένα φιλάκι και ένα κέικ σοκολάτας”.

“Αν ήταν αλήθεια, θα είχα πολλή αγάπη μέχρι τώρα, δεδομένου ότι δεν την έψαξα ποτέ. Αλλά όχι, δεν έχω καμία”.

“Η ενεργή αναζήτηση της αγάπης μπορεί να θεωρηθεί “ανατριχιαστική” ή “παράξενη”.”

Αναζητώντας την αγάπη

Ο δρόμος που οδηγεί στην αγάπη έχει πολλές σαγηνευτικές ρομαντικές επιλογές, αλλά η εύρεση της βέλτιστης είναι συχνά απογοητευτική.

Αυτό μπορεί να κάνει τους ελπιδοφόρους “daters” να φαίνονται απελπισμένοι και πληγωμένοι και με αυτόν τον τρόπο να γίνονται “μη ελκυστικοί” και πιθανότατα να κάνουν κακές επιλογές.

Οι άνθρωποι θέλουν έναν σύντροφο που θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ακμάζουσας σχέσης όπου ο ένας θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό του άλλου.

Η συμβουλή να σταματήσουμε να αναζητούμε την αγάπη αναφέρεται στο πώς την βρίσκουμε -όχι στην ίδια τη ρομαντική εμπειρία.

Η βελτίωση της συμπεριφοράς μπορεί να κάνει τον δρόμο που οδηγεί στην αγάπη πιο ευχάριστο και τα αποτελέσματα καλύτερα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσουμε την αναζήτηση της αγάπης.

Ένας από αυτούς είναι το να αυξήσουμε το ενδιαφέρον του υποψήφιου συντρόφου για εμάς.

Δύο συνηθισμένες τακτικές είναι να το παίζουμε δύσκολοι και να δημιουργούμε ζήλια στο σύντροφό μας.

Αυτές οι τακτικές αποσκοπούν στο να κάνουν τους πιθανούς συντρόφους να μας επιθυμούν περισσότερο.

Όταν παίζουμε το δύσκολοι, δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε λιγότερο για κάποιον από ό,τι πραγματικά ενδιαφερόμαστε- αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες του υποψήφιου συντρόφου μας να αποκτήσει αυτό το φαινομενικά δύσκολο άτομο.

Παρομοίως, το να δημιουργούμε μέτρια ζήλια στον σύντροφό μας μπορεί να ενισχύσει την αξία μας, αφού φαίνεται ότι είμαστε επιθυμητοί από άλλους ανθρώπους.

Οι τακτικές του να παριστάνουμε τους δυσεύρετους και να δημιουργούμε ζήλια απαιτούν εξαπάτηση και χειραγώγηση των άλλων.

Αν και μπορεί να είναι χρήσιμες κατά καιρούς στα ραντεβού και σε μικρότερο βαθμό στις τρέχουσες σχέσεις, η αξία τους είναι προσωρινή και περιορισμένη.

Κάνοντας τον δρόμο πιο ευχάριστο

Το να είμαστε υπερβολικά ενθουσιώδεις και στοχευμένοι στην αναζήτηση της αγάπης είναι αντιπαραγωγικό, καθώς μπορεί να θεωρηθούμε απελπισμένοι.

Η συμβουλή να σταματήσουμε να αναζητούμε τον έρωτα δεν επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος του συντρόφου, αλλά μάλλον στη συμπεριφορά του ίδιου του παράγοντα και ειδικότερα στην ενίσχυση της ηρεμίας και της αυτοεκτίμησης, τα οποία είναι πολύτιμα στα ραντεβού και στις ρομαντικές σχέσεις.

Η ιδέα ότι πρέπει να σταματήσουμε να αναζητούμε την αγάπη έχει επίσης μια παραπλανητική πτυχή, καθώς οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά την αγάπη.

Ωστόσο, αυτή η στάση δεν συνεπάγεται εξαπάτηση των άλλων, αλλά μάλλον αξιολόγηση της  απελπισμένης αναζήτησης και των πιθανών αρνητικών αποτελεσμάτων της.

Η έκφραση θετικής στάσης είναι, επίσης, πολύτιμη.

Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωση του afterglow, του καλού συναισθήματος που παραμένει μετά από ευχάριστες σεξουαλικές εμπειρίες – ένα είδος έντονης λάμψης που είναι ελκυστικό και μεταδοτικό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη περισσότερο από τις επιπτώσεις του οργασμού, η σεξουαλική μεταλαμπή καθορίζει το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται για τον σεξουαλικό τους σύντροφο (Meltzer et al., 2017- Ben-Ze’ev, 2023).

“Αν πηγαίνετε ρητά σε πάρτι για να γνωρίσετε έναν σύντροφο, θα φανείτε απελπισμένοι και δεν θα γνωρίσετε κανέναν. Αν απλά ζεις την καλύτερη ζωή σου, είσαι ευχαριστημένη με τον εαυτό σου, κάνεις διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα πράγματα, κάνεις παρέα εκεί που είναι και άλλοι άνθρωποι, ΤΟΤΕ οι άνθρωποι θα ενδιαφερθούν για σένα”. -Άγνωστος

Η αντιμετώπιση του διλήμματος της αναζήτησης του έρωτα απαιτεί τη διάκριση μεταξύ της αναζήτησης του έρωτα και του ενδιαφέροντος για τον έρωτα.

Οι ορισμοί του λεξικού για την “αναζήτηση” αναφέρονται στην πρόθεση να βρεθεί η συχνά κρυμμένη αλήθεια με αποφασιστικότητα, πληρότητα και σοβαρότητα.

Οι ορισμοί του “ενδιαφέροντος” αναφέρονται συνήθως σε ευχάριστη δραστηριότητα που συνδέεται με την επιθυμία να μάθουμε περισσότερα.

Αυτό που διέπει την επιθυμία να βρει κανείς τον έρωτα δεν είναι η απογοητευτική αναζήτηση της κρυμμένης αλήθειας, αλλά μάλλον η επιθυμία να μάθει περισσότερα για τον σύντροφο, απολαμβάνοντας παράλληλα τον δρόμο και όντας ευτυχισμένος με τη δική του παρτίδα.

Θα πρέπει να είστε σίγουροι για την αξία σας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ραντεβού.

Όπως έχει ειπωθεί:

“αυτοπεποίθηση δεν είναι το “θα τους αρέσω”, αλλά το “είμαι απολύτως εντάξει αν δεν τους αρέσω””.

Η ζωή και η αυτοεκτίμησή σας δεν εξαρτώνται από το τι θα συμβεί στο ραντεβού.

Οι ανησυχίες στα ραντεβού μπορούν εύκολα να γίνουν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Αν είστε σίγουροι για την αξία σας, είστε λιγότερο επικριτικοί και προκατειλημμένοι και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να πετύχετε.

Όπως το θέτει εύγλωττα ο G. K. Chesterton:

“Οι άγγελοι πετούν επειδή παίρνουν τον εαυτό τους ελαφρά”.

Το να παίρνουμε τον εαυτό μας “ελαφρά” συνδέεται με την ηρεμία, η οποία είναι απαραίτητη για την άνθηση των ρομαντικών σχέσεων (Ben-Ze’ev, 2019- και εδώ).

Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της αγάπης, αλλά δεν πρέπει, επίσης να βυθιστούμε σε μια σοβαρή, επίπονη αναζήτηση για να βρούμε τον έναν και μοναδικό έρωτα.

πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Κριτική: Όταν οι άνθρωποι δεν την αντέχουν

Η αποδοχής της γήρανσης κρύβει τεράστια δύναμη, δεν είναι ούτε υποχώρηση ούτε παραίτηση

Comments are closed.