Οι πονοκέφαλοι είναι πολύ συχνοί σε παιδιά και εφήβους. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 50% των νέων κάποια στιγμή και μέχρι τα 18 τους χρόνια θα ταλαιπωρηθεί από πονοκεφάλους.

Και ενώ οι περισσότεροι πονοκέφαλοι είναι μέρος μιας ιογενούς ασθένειας, κάποιοι είναι στην ουσία ημικρανίες.

Η αλήθεια είναι πως οι επαναλαμβανόμενες ημικρανίες επηρεάζουν συνολικά έως και ένα στα δέκα παιδιά και εφήβους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο νωρίς αρχίζουν να εμφανίζονται οι ημικρανίες;

Δεν έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε ότι τα παιδιά υποφέρουν από ημικρανίες, αλλά μέχρι την ηλικία των 10 ετών, ένα στα 20 παιδιά είχε ημικρανία.

Πριν από την εφηβεία, τα αγόρια και τα κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να την εμφανίσουν, ενώ μετά την εφηβεία, οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στα κορίτσια.

Ποια συμπτώματα ημικρανίας είναι πιο συχνά στα παιδιά;

Οι ημικρανίες συχνά χτυπούν τη μία πλευρά στους ενήλικες. Στα παιδιά είναι πιο πιθανό να γίνουν αισθητές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, είτε και στους δύο κροτάφους είτε και στις δύο πλευρές του μετώπου.

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις την ημικρανία από άλλο είδος πονοκεφάλου, τα παιδιά:

  • συχνά αναφέρουν παλλόμενο πόνο
  • μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο.

Φώτα σαν να αναβοσβήνουν και άλλες αλλαγές στην όραση που συχνά βλέπουν οι ενήλικες καθώς αρχίζει η ημικρανία είναι λιγότερο συχνές στα παιδιά.

Ωστόσο, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι το παιδί τους είναι πιο κουρασμένο, ευερέθιστο ή χλωμό πριν ξεκινήσει η ημικρανία – και χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιστρέψει στο φυσιολογικό του μετά το τέλος της.

Τι προκαλεί τις ημικρανίες στα παιδιά;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τις ημικρανίες. Παλιά πιστεύαμε ότι είχε να κάνει με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.

Φαίνεται ότι οι ημικρανίες προκαλούνται από τα νεύρα που είναι πιο ευαίσθητα και πιο αντιδραστικά στη διέγερση. Αυτή η διέγερση θα μπορούσε να είναι άγχος, κούραση, πείνα και σχεδόν οτιδήποτε.

Επίσης, οι ημικρανίες εμφανίζονται κληρονομικά. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι πάσχοντες από ημικρανία έχουν κάποιον στην οικογένεια που παθαίνει επίσης ημικρανία.

Μπορούν να προληφθούν οι ημικρανίες;

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ημικρανίας είναι ο εντοπισμός και η αποφυγή των πυροδοτήσεων της.

Τα ερεθίσματα είναι διαφορετικά σε κάθε άτομο, γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να κρατάτε ένα ημερολόγιο πονοκεφάλου.

Όταν το παιδί σας έχει πονοκέφαλο, γράψτε τι συνέβαινε πριν από τον πονοκέφαλο, πόσο πολύ πονούσε και πού, τι το βοήθησε και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε σχετικά με αυτό.

Αυτό θα βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να δείτε μοτίβα που μπορούν να σας κάνουν να κατανοήσετε τα συγκεκριμένα ερεθίσματα για το παιδί σας.

Είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά, τρώει τακτικά και υγιεινά, πίνει νερό συχνά, ασκείται και διαχειρίζεται το άγχος.

Αυτό όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη των ημικρανιών, αλλά είναι επίσης καλό για τη γενική του υγεία!

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακουφιστεί από την ημικρανία;

Όταν εμφανίζεται μια ημικρανία, μερικές φορές αρκεί απλώς να ξαπλώσει σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο με ένα δροσερό πανί στο μέτωπο.

Εάν αυτό δεν αρκεί, η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη μπορεί να είναι χρήσιμες και ο γιατρός σας μπορεί να σας πει την καλύτερη δόση για το παιδί σας.

Είναι σημαντικό να μην δίνετε στο παιδί σας αυτά τα φάρμακα για περισσότερο από περίπου 14 ημέρες το μήνα, καθώς η συχνή χορήγηση τους μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ανάκαμψης και να κάνει τα πάντα χειρότερα!

Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ημικρανίες;

Εάν αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι αρκετές, μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται τριπτάνες μπορεί να είναι χρήσιμες για τη διακοπή της ημικρανίας σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.

Εάν ένα παιδί εμφανίζει συχνές ή σοβαρές ημικρανίες, που οδηγούν σε χαμένες μέρες από το σχολείο ή παρεμποδίζουν με άλλο τρόπο τη ζωή του, οι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά φάρμακα για την πρόληψη των ημικρανιών.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το τι θα ήταν καλύτερο για το παιδί σας.

Επίσης, μερικά κορίτσια παρουσιάζουν ημικρανίες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, μερικές φορές η λήψη ενός προληπτικού φαρμάκου κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως κάθε μήνα μπορεί να είναι χρήσιμη.

Πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ημικρανίες, θα πρέπει να τηλεφωνήσετε και να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.

Πάρτε μαζί σας και το ημερολόγιο πονοκεφάλου. Ο γιατρός σας θα σάς κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, μια φυσική εξέταση στο παιδί και μετά τη διάγνωση. Μαζί μπορείτε να καταλήξετε στο καλύτερο σχέδιο για το παιδί σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Να μιλήσω στο παιδί μου για το άγχος; Τι λένε οι ειδικοί!

Πώς να εμπνεύσετε στα παιδιά σας την αγάπη για την κίνηση από μικρή ηλικία

 

Πηγή: health.harvard.edu

Comments are closed.