Η αποδοχή της φυσικής παρακμής, καθώς και των συνεπειών της γήρανσης δεν είναι “ούτε υποχώρηση ούτε παραίτηση”, λέει ο γιατρός BJ Miller, MD, που επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και στην πρόληψη και την ανακούφιση του πόνου.

«Συχνά λέμε ότι βρισκόμαστε σε κάποια μάχη, όταν αντιμετωπίζουμε ασθένειες. Αυτή είναι πραγματικότητα. Κάποια μέρα, μάλιστα, όλοι θα χάσουμε αυτή τη μάχη και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβεί αυτό. Η δική μας η δουλειά είναι να ζήσουμε όσο πιο ουσιαστικά γίνεται. Αυτό είναι το νόημα της ζωής και ισχύει για όλους μας.»

Οι ακόλουθες τακτικές στοχεύουν στο να μας διευκολύνουν να αποδεχτούμε την αναπόφευκτη γήρανση:

Αναγνωρίστε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να ελέγξετε:

«Εργαστείτε και στα δύο άκρα αυτής της δυναμικής», λέει ο Δρ Μίλερ.

«Δεν είσαι εντελώς ανίσχυρος, αλλά μην προσποιείσαι ότι μπορείς να ελέγξεις τα πάντα».

Αγκαλιάστε τη γήρανση:

«Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας γίνεται πιο ευάλωτο. Αλλά η ευαλωτότητα σχετίζεται με τη δύναμη», λέει.

«Ζούμε με ανθρώπινη σάρκα που μπορεί να πληγωθεί, αλλά αυτό δε μας εμποδίσει να συνεχίσουμε. Αυτή είναι η δύναμή μας».

Μάθετε να καλωσορίζετε την αλλαγή:

«Ο εαυτός μας δημιουργείται και ξαναδημιουργείται συνεχώς. Ο τρόπος που νιώθω για τον εαυτό μου είναι διαφορετικός από όταν ήμουν 20. Αλλάζουμε διαρκώς».

«Έχω γνωρίσει ανθρώπους που λένε ότι όταν δεν μπορούν πλέον να διαβάσουν, να σκεφτούν ή να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους, θέλουν να πεθάνουν. Ωστόσο, υπάρχει πολλή ζωή πέρα ​​από τις σκέψεις μας. Κερδίζουμε πολλά απλώς με το να βλέπουμε τα παιδιά μας ή να περνάμε χρόνο με τα ζώα μας. Δεν θέλω να υποβαθμίσω την αξία του τι σημαίνει να χάνουμε τη γνωστική μας λειτουργία, αλλά βλέπω ανθρώπους που παρά τη γνωστική τους έκπτωση, εξακολουθούν να χαίρονται τη ζωή».

Ανακαλύψτε την ανθεκτικότητά σας:

«Κοιτάξτε πίσω τη ζωή που έχετε ήδη ζήσει και σκεφτείτε όλα τα πράγματα που έχετε χάσει, από ένα κατοικίδιο μέχρι έναν εραστή και έναν γονιό. Είχατε απώλειες, τις αντιμετωπίσατε και ανασυνταχθήκατε εκατομμύρια φορές. Γνωρίζετε ήδη πολλά για την αλλαγή, την απώλεια και την εκτίμηση», λέει ο Δρ Μίλερ.

Βρείτε έμπνευση έξω από τον εαυτό σας:

«Οι λειτουργίες μας κάποια στιγμή θα σταματήσουν, θα πεθάνουμε και αυτή η ζωή θα τελειώσει. Αυτό είναι ξεχωριστό γεγονός», λέει ο Δρ Μίλερ.

«Υπάρχουν χιλιάδες γεγονότα. Αισθανθείτε άνεση, χαρά και περιέργεια παρατηρώντας τον κόσμο έξω από τον εαυτό σας. Εκεί είναι η αθανασία, αυτή η μεγάλη ζωή της οποίας είσαι μέρος, ένα απλό μέρος».

Κατανοήστε τη διαδικασία:

Η αποδοχή δεν είναι γραμμική, είναι σταδιακή.

«Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου βοηθώντας ανθρώπους να φτάσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Έχω μάθει πώς να μεταμορφώνω τα σκληρά πράγματα σε άλλα περισσότερο ανεκτά. Μερικές φορές είναι όμορφη η ζωή και άλλες όχι».

Να είστε ανοιχτοί στο απροσδόκητο.

«Μερικές φορές οι πιο μεταμορφωτικές εμπειρίες προέρχονται από τους πιο απίθανους δασκάλους»

Πηγή: brainandlife

Διαβάστε ακόμη: Υπαρξιακή κρίση: σημάδια και τρόποι αντιμετώπισής της

Πώς να μετατρέψετε μια κρίση μέσης ηλικίας σε μια νέα αρχή!

Έχετε χάσει το νόημα της ζωής; Θέλετε να μοιάζετε νεότεροι; Μήπως περνάτε κρίση μέσης ηλικίας;

Comments are closed.