Η ιδέα της κρίσης μέσης ηλικίας είναι τόσο κοινή και διαδεδομένη που χρησιμοποιείται συχνά ως πλοκή για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ σκληρά για να ανακαλέσετε ένα επεισόδιο όπου ένας μεσήλικας αγόρασε ένα κόκκινο σπορ αυτοκίνητο από ιδιοτροπία…

Ή για να θυμηθείτε ένα αστείο σε μια ταινία που για την κατάσταση της σχέσης ενός πρωταγωνιστή τα ρίχνουν σε μια κρίση μέσης ηλικίας.

Πιθανότατα το έχετε αντιμετωπίσει και στην πραγματική ζωή, ή τουλάχιστον έχετε ακούσει να συζητιέται πολύ όταν ένας συνάδελφος χωρίζει ή εγκαταλείπει ξαφνικά τη δουλειά του.

Έτσι, μπορεί να σας εκπλήξει αν μάθετε ότι μια κρίση μέσης ηλικίας δεν αποτελεί διάγνωση ψυχικής υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί συζητούν εδώ και δεκαετίες εάν οι κρίσεις μέσης ηλικίας είναι πραγματικές. Και ακόμα δεν υπάρχει επαρκής απάντηση.

Τι ξέρουμε

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ευτυχία φαίνεται να μειώνεται για άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει επίσης ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Γιατί είναι τόσο υψηλά τα ποσοστά; Και από πού προήλθε η ιδέα της «κρίσης μέσης ηλικίας»; Υπάρχουν μερικές απαντήσεις σε αυτά.

Ένας λόγος είναι ότι η μέση ηλικία πιστεύεται πως είναι η πρώτη φορά που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να θεωρούν τον εαυτό τους ως «νέο».

Αυτή η αλλαγή στη σκέψη μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τα πάντα για τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των γάμων και της σταδιοδρομίας τους.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η μέση ηλικία συνδέεται με υψηλά ποσοστά διαζυγίων και προβλημάτων γάμου.

Επιπλέον, τα άτομα στη μέση ηλικία μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν επιτύχει τα πράγματα που ήθελαν στην καριέρα τους.

Ευτυχώς, όμως, η μέση ηλικία δεν χρειάζεται να αποτελεί καθόλου πηγή κρίσης.

Στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία είναι μια φανταστική περίοδος για να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

Επομένως, αντί να αγοράσετε ένα σπορ αυτοκίνητο από ιδιοτροπία, δοκιμάστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη μέση ηλικία.

Μπορείτε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας ενώ εργάζεστε για να είστε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς.

Και τότε ίσως μπορέσετε να βεβαιωθείτε ότι ένα σπορ αυτοκίνητο είναι πραγματικά στον προϋπολογισμό σας και δεν τον εκτροχιάζει…

Δώστε ενέργεια στον εαυτό σας

Είναι σύνηθες τα άτομα στη μέση ηλικία να αναφέρουν εξουθένωση.

Μπορεί να αισθάνεστε καταπονημένοι. Μπορεί να αγχώνεστε όταν φροντίζετε τα παιδιά σας ή έναν ηλικιωμένο γονέα.

Μπορεί να κάνετε τον ζογκλέρ στη σχέση σας ανάμεσα σε οικονομικές και άλλες δυσκολίες.

Ανεξάρτητα από το τι προσπαθείτε να εξισορροπήσετε, μπορεί να σας είναι δύσκολο να σταματήσετε και να πάρετε μία ανάσα.

Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε εγωιστές αφιερώνοντας χρόνο για τον εαυτό σας.

Δεν χρειάζεται. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι η εστίαση στον εαυτό μας είναι απίστευτα σημαντική.

Αφιερώνοντας χρόνο για να αναρωτηθείτε τι θέλετε και τι αισθάνεστε μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε αν χρειάζεται να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας.

Έτσι, προτού κάνετε οτιδήποτε άλλο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς πήγαν τα πράγματα για εσάς τα τελευταία χρόνια.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ανανέωση σας καθώς βρίσκεστε στη μέση ηλικία.

Δείτε κι αυτό: Φτάστε τη θετική σας ενέργεια στα ύψη με αυτές τις πρωινές ερωτήσεις

Σημειώστε τις αλλαγές στη ζωή σας

Η μέση ηλικία μπορεί να φέρει αλλαγές. Συχνά, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν γρήγορα χωρίς περίοδο προσαρμογής ή χρόνο για την επεξεργασία τους.

Πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αφιερώσετε χρόνο για να αναγνωρίσετε αυτές τις αλλαγές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε στο παρελθόν. Σημαίνει απλώς ότι είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε ενεργά τις αλλαγές.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει η καταγραφή ενός ημερολογίου για να εργαστούν μέσα από όσα τους συμβαίνουν.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η καταγραφή δεν είναι μια μέθοδος που λειτουργεί για εσάς, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο και χώρο για να σκεφτείτε τυχόν αλλαγές που έχετε βιώσει τα τελευταία χρόνια.

Ένα πράγμα που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο; Αφιερώστε χρόνο για να είστε ευγνώμονες για τυχόν θετικές αλλαγές.

Δείτε κι αυτό: Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης: Γιατί να το υιοθετήσετε!

Μάθετε κάτι καινούργιο

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την εκμάθηση κάτι του νέου.

Μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας ενεργό, να σας δώσει κίνητρο για να ενθουσιαστείτε και να σας δώσει μια εκπληκτική αίσθηση υπερηφάνειας και ολοκλήρωσης.

Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε ένα διάλειμμα και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.

Μπορείτε να μάθετε μια εκπληκτική ποικιλία νέων πραγμάτων από την άνεση του σπιτιού σας.

Μπορείτε να μάθετε να μιλάτε μια νέα γλώσσα ή έναν κώδικα υπολογιστή χρησιμοποιώντας εφαρμογές στο τηλέφωνό σας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρα μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να φανταστείτε.

Ορισμένα διαδικτυακά προγράμματα μαθημάτων σάς επιτρέπουν ακόμη και να κερδίσετε μόρια ή πιστοποιητικά.

Επανασυνδεθείτε με φίλους και οικογένεια

Θεραπευτές και ερευνητές έχουν υποστηρίξει έντονα ότι οι κοινωνικές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία.

Μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σας να έχετε άτομα γύρω σας με τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε καλές στιγμές και να γιορτάσετε!

Σκεφτείτε ποια άτομα μπορείτε να καλέσετε για μια καλή συζήτηση και σε ποια μπορείτε να βασιστείτε για υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές.

Είναι επίσης σύνηθες να νιώθει κανείς απομόνωση, ειδικά στη μέση ηλικία. Η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους και η προσπάθεια να παραμείνετε συνδεδεμένοι μπορεί να σας βοηθήσει.

Δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε ένα πάρτι ή ένα σημαντικό γεγονός για να επανασυνδεθείτε.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με ένα απλό γεια, είτε αυτό είναι να στείλετε ένα μήνυμα κειμένου στην αδερφή σας, ένα μήνυμα στο Facebook ή ένα email σε έναν φίλο που δεν έχετε δει εδώ και χρόνια.

Δείτε κι αυτό: Δεν είσαι καλά; Μίλα με έναν φίλο!

Βρείτε χρόνο για την ερωτική σας ζωή

Δυστυχώς, οι δυσκολίες γάμου συχνά συνδέονται με τη μέση ηλικία.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η παρακμή των σχέσεων είναι αναπόφευκτο μέρος της μέσης ηλικίας.

Οι θεραπευτές γάμου και οικογένειας συνιστούν να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε αυτό το σημείο για να σκεφτείτε τι θέλετε από τον εαυτό σας, τη ζωή σας και τον σύντροφό σας.

Εάν εξακολουθείτε να είστε αφοσιωμένοι σε αυτόν, ίσως είναι μια καλή στιγμή να βρείτε νέους τρόπους για να γιορτάσετε ο ένας τον άλλον.

Δράσεις, όπως ο προγραμματισμός ρομαντικών διακοπών, βραδιές ραντεβού ή το να φροντίζετε να εκτιμάτε περισσότερο ο ένας τον άλλον, μπορούν να συμβάλουν πολύ σε μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή στη μέση ηλικία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε παντρεμένοι για να αφιερώσετε χρόνο και  να εστιάσετε στην ερωτική σας ζωή.

Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να εστιάσετε σε αυτό που θέλετε από οποιεσδήποτε μελλοντικές σχέσεις ή για να αποφασίσετε αν σας ενδιαφέρει καθόλου να έχετε μέλλον με αυτές τις σχέσεις.

Ίσως αποφασίσετε ότι θέλετε να κάνετε το άλμα και να κατεβάσετε αυτήν την εφαρμογή γνωριμιών ή να πείτε σε κάποιον που έχετε δει πιο χαλαρά ότι θα θέλατε κάτι πιο σοβαρό.

Βρείτε νέους τρόπους για να παραμείνετε ενεργοί

Η άσκηση είναι σημαντική. Εκτός από τα πολλά φυσικά οφέλη, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία, να οξύνει την εστίασή σας και να μειώσει το άγχος σας.

Ακόμα κι αν πηγαίνετε ήδη στο γυμναστήριο αρκετές ημέρες την εβδομάδα, η εύρεση νέων τρόπων για να παραμείνετε δραστήριοι μπορεί να σας βοηθήσει.

Μπορεί να σας δημιουργήσει κίνητρα, να τονώσει τη διάθεσή σας και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας.

Μην φοβάστε να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας όταν πρόκειται για την φυσική σας κατάσταση.

Ένα μάθημα χορού, η συμμετοχή σε μια ομάδα πεζοπορίας ή σε ένα τοπικό πρωτάθλημα ψυχαγωγικών αθλημάτων μπορεί να είναι όλοι φανταστικοί τρόποι για να παραμείνετε σε φόρμα.

Επιπλέον, μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κάνετε νέους φίλους.

Αποκτήστε μια υγιεινή συνήθεια

Οι μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Η μέση ηλικία είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε μια νέα υγιεινή συνήθεια.

Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε ολόκληρο τον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να επιλέξετε μια μικρή αλλαγή και να την ακολουθήσετε.

Μερικές προτάσεις; Θα μπορούσατε να αρχίσετε να πηγαίνετε από τις σκάλες κάθε μέρα στη δουλειά, να τρώτε ένα προγραμματισμένο γεύμα από το σπίτι, να τρώτε φρούτα κάθε πρωί ή να φροντίζετε να πίνετε αρκετό νερό.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κόψετε κάποιες λιγότερο υγιεινές συνήθειες, όπως το να πίνετε αναψυκτικά ή να καπνίζετε.

Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική υγεία.

Οι θεραπευτές προτείνουν συχνά στους ασθενείς στη μέση ηλικία να κάνουν έναν εξωτερικό περίπατο τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα.

Μια βόλτα στη γειτονιά σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε καθαρό αέρα, αλλά δεν χρειάζεται να σταματήσετε εκεί.

Αν θέλετε να πάτε πιο μακριά, σκεφτείτε να περάσετε τη μέρα πεζοπορώντας σε μονοπάτια σε ένα τοπικό πάρκο.

Θα μπορούσατε να πάτε μαζί με έναν φίλο για να σας δώσει κίνητρο ή να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο στο μονοπάτι για να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Φυσικά, δεν χρειάζεται απλώς να περπατάτε για να επωφεληθείτε από την υπέροχη ύπαιθρο.

Βαρκάδα, κολύμπι, κατασκήνωση ή απλώς χαλάρωση μια ωραία μέρα μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή σας.

Αφιερώστε χρόνο σε ένα έργο που σας ενδιαφέρει

Είναι σύνηθες να αισθάνεστε δυσαρέσκεια με την εργασία κατά τη μέση ηλικία.

Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι, βαριεστημένοι ή ότι χάσατε τον χρόνο σας σε μια καριέρα που δεν αγαπάτε.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να σταματήσετε αύριο, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να χειριστείτε αυτό το συναίσθημα.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μέση ηλικία είναι η ιδανική περίοδος για να δουλέψεις πάνω σε κάτι για το οποίο είσαι παθιασμένος.

Ίσως πάντα θέλατε να γράψετε ένα μυθιστόρημα ή ίσως πάντα ήσασταν περίεργοι να πουλήσετε τα χειροποίητα κοσμήματά σας στο Διαδίκτυο.

Ό,τι κι αν γίνει, η εστίαση σε ένα έργο που σας ενδιαφέρει πραγματικά μπορεί να τονώσει την ενέργεια και την αισιοδοξία σας.

Επιπλέον, μπορεί να σας φέρει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος ή ακόμα και να αλλάξει την καριέρα σας.

Σκεφτείτε τη θεραπεία

Ενδεχομένως να σκέφτεστε ότι η θεραπεία είναι μόνο για περιόδους αγωνίας, τραύματος ή κρίσης, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Η θεραπεία είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για περιόδους μετάβασης. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να διευθετήσετε τα συναισθήματά σας για γεγονότα του παρελθόντος, να διαχειριστείτε το τρέχον άγχος σας και να σχεδιάσετε το μέλλον σας.

Μπορεί, παράλληλα, να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρόνια της μέσης ηλικίας και να αισθανθείτε σίγουροι για την πορεία σας προς τα εμπρός.

Επιπλέον, εάν η μέση ηλικία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας όπως διαζύγιο, δυσκολίες γάμου ή θάνατο αγαπημένου σας προσώπου, ένας θεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει ως προς τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Δείτε κι αυτ΄ό: Έχετε χάσει το νόημα της ζωής; Θέλετε να μοιάζετε νεότεροι; Μήπως περνάτε κρίση μέσης ηλικίας;

Πηγή: healthline.com

 

Write A Comment