Η μνημονική, που πήρε το όνομά της από τη Μνημοσύνη, την ελληνική θεά της μνήμης, είναι τεχνική για την ανάκληση πληροφοριών.

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί συνθήματα -όπως εικόνες, ακρωνύμια, ομοιοκαταληξίες και εύκολες στην ανάκληση φράσεις- για να ενισχύσει τις αναμνήσεις.

Ένας τύπος μνημονικής είναι η φράση: «κοίτα, φωτογράφησε, συνδέσου»

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί οπτικοποίηση, συσχέτιση λέξεων και αφήγηση για να σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε μια μνήμη ώστε να μπορείτε να την ανακαλέσετε αργότερα.

Και αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατήρηση λεπτομερειών και νέων πληροφοριών.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί:

Κοίτα: επιβραδύνετε και παρατηρήστε τι θέλετε να θυμάστε -για παράδειγμα, το γεγονός ότι παρκάρατε το αυτοκίνητό σας στο τμήμα 3Β ενός γκαράζ στάθμευσης.

Φωτογράφισε: κάνε λήψη ενός νοητικού στιγμιότυπου. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εικόνα της πραγματικής πινακίδας του γκαράζ στάθμευσης ή μια πιο περίτεχνη εικόνα στο μυαλό σας με τρία Βατράχια εκεί που παρκάρατε (τρία Βατράχια λόγω τμήματος στάθμευσης 3B).

Συνδέσου: περιλαμβάνει τη σύνδεση της εικόνας και των πληροφοριών που θέλετε να θυμάστε -σε αυτήν την περίπτωση, το τμήμα γκαράζ όπου παρκάρατε.

Φανταστείτε, λοιπόν, στο αυτοκίνητό σας ότι υπάρχουν τρία βατράχια…

Στη συνέχεια, όταν επιστρέψετε στο γκαράζ και σταματήσετε για να θυμηθείτε πού σταθμεύσατε, η εικόνα των τριών βατραχιών που… είναι στο αυτοκίνητό σας θα σας βοηθήσει να ανατρέξετε στη μνήμη σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Οι 7 «χρυσοί κανόνες» ενός 81χρονου νευροεπιστήμονα για κοφτερή μνήμη σαν ξυράφι

Είναι η μνήμη αναγκαία για τη μάθηση;

Πηγή: health.harvard.edu

Comments are closed.