Επαγγελματική εξάντληση, σύνδρομο της άδειας φωλιάς, συνταξιοδότηση, απώλεια συντρόφου και διάφορες άλλες καταστάσεις μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ότι έχετε χάσει την αίσθηση του σκοπού σας ή τον λόγο να ξυπνάτε κάθε πρωί.

Είναι μια κοινή εμπειρία, ειδικά όσο μεγαλώνουμε.

«Όταν χάνεις κάτι που σε διαμόρφωσε, αυτό αποτελεί απειλή για την ταυτότητά σου και αναρωτιέσαι ποιος είσαι χωρίς αυτό», λέει ο Μάθιου Λι, κοινωνιολόγος και ερευνητής στο Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Ανθίσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Το ερώτημα είναι: θα κάνετε κάτι για αυτό ή θα μαραζώσετε σε ένα κενό; Η απάντησή σας θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία σας.

Η σημασία του σκοπού

Η αίσθηση του σκοπού συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως είναι η έντονη μνήμη, ο έλεγχος της διάθεσης, ο μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών και η μακροζωία.

Γιατί ο σκοπός είναι τόσο ισχυρός;

«Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έχουν αίσθηση του σκοπού, εκείνοι που έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται τους στρεσογόνους παράγοντες ως λιγότερο δύσκολους αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος.

Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν ορισμένες από τις φυσιολογικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες που συμβάλλουν στην καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό και τον πρόωρο θάνατο», λέει ο Λι.

Και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με σκοπό είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε υγιεινές συμπεριφορές, όπως να συμβαδίζουν με τους ελέγχους υγείας.

Εύρεση σκοπού

Ο σκοπός μπορεί να πηγάζει από κάτι απλό, όπως ένα χόμπι, ή κάτι πιο σύνθετο, όπως να συνεισφέρετε με κάποιο τρόπο στην κοινότητά σας.

Αν και δεν υπάρχει μια συνταγή για να βρείτε αυτή την έμπνευση, υπάρχουν τρόποι να την καλλιεργήσετε.

Ακολουθούν 10 προτάσεις για να ξεκινήσετε από την Ειδική Έκθεση Υγείας του Χάρβαρντ:

#1. Μετρήστε τις δυνάμεις σας.

Ρωτήστε τους φίλους, την οικογένεια και τον σύντροφό σας τι τους έρχεται στο μυαλό όταν σας σκέφτονται.

Σας βρίσκουν διασκεδαστικό, συμπονετικό ή καλλιτεχνικό; Χρησιμοποιήστε τα σχόλιά τους για να σκεφτείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις ιδιότητες με έναν τρόπο που θα έδινε νόημα στη ζωή σας και στις ζωές των άλλων.

#2. Σκεφτείτε τα εμπόδια που έχετε ξεπεράσει στη ζωή σας.

Μπορείτε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε άλλους που βιώνουν το ίδιο πράγμα;

«Αυτό μπορεί να είναι πολύ βαθύ», λέει ο Lee.

«Η εμπειρία της ζωής σας μπορεί να βοηθήσει τους άλλους, γεγονός που από μόνο του δίνει σκοπό», προσθέτει.

#3. Σχεδιάστε ένα χρονοδιάγραμμα σκοπού.

Ο σκοπός σας αλλάζει όσο μεγαλώνετε. Σκεφτείτε ποιος ήταν σε διαφορετικά σημεία της ζωής σας, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιόδους εξέλιξης ή μετάβασης.

Πήρατε κάποια μαθήματα που μπορείτε να εφαρμόσετε στην τρέχουσα κατάστασή σας;

#4. Ψάξτε για πρότυπα.

Υπάρχουν άνθρωποι των οποίων τη δουλειά θαυμάζετε; Μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε κάτι παρόμοιο;

#5. Γίνετε μέντορας και μοιραστείτε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας.

Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν την ενθάρρυνση και τη σοφία που έχουν λάβει από άλλους που αφιέρωσαν χρόνο για να νοιαστούν για την καριέρα τους.

«Μια σχέση καθοδήγησης είναι μια σχέση φροντίδας που μας δίνει τη δυνατότητα να δίνουμε και να λαμβάνουμε αγάπη», λέει ο Lee.

«Οι αμοιβαίες σχέσεις φροντίδας είναι συχνά αυτό που λείπει καθώς μεγαλώνουμε», τονίζει.

#6. Σκεφτείτε τι χρειάζεται ο κόσμος.

Υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες σε αυτόν τον πλανήτη και διαφορετικοί άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα σε διαφορετικές ανάγκες.

Ανησυχείτε για την παγκόσμια πείνα, την κλιματική αλλαγή, την αδικία;

Προσδιορίστε μια αιτία που έχει νόημα για εσάς και σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε.

«Υπάρχουν πιθανώς ένα εκατομμύριο ανάγκες στην κοινότητά σας που δεν ικανοποιούνται. Ίσως ορισμένες από αυτές τις ανάγκες απαιτούν το σύνολο των δεξιοτήτων σας», υπογραμμίζει ο Λι.

#7. Διαβάστε το βιβλίο του Viktor Frankl «Η αναζήτηση του νοήματος του ανθρώπου».

Διαβάζεται γρήγορα, εύκολα και βοηθά τους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες.

«Ο Frankl παρατήρησε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου ότι οι άνθρωποι που ήταν γενναιόδωροι, συνδέονταν με άλλους και έβρισκαν ουσιαστικούς τρόπους να υποστηρίξουν τους άλλους ήταν πιο ζωτικοί και επιβίωσαν περισσότερο.

Βρήκαν έναν τρόπο να σχετίζονται με αγάπη μεταξύ τους και υπήρχε σκοπός Μπορεί να σε εμπνεύσει», λέει ο ειδικός.

#8. Γράψε τη δική σου ιστορία.

Η δική σας βιωμένη εμπειρία αξίζει επίσης. Θυμηθείτε τις καλύτερες ιστορίες από την παιδική σας ηλικία και γράψτε τες με όλες τις λεπτομέρειες που μπορείτε να σκεφτείτε.

Συμπεριλάβετε απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για τον εαυτό σας, όσες θα θέλατε να είχατε ρωτήσει τους γονείς και τους παππούδες σας. Δώστε την ιστορία σας στα παιδιά και τα εγγόνια σας.

#9. Γράψτε το δικό σας επίλογο.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό σε οποιαδήποτε ηλικία, ίσως όχι για δημοσίευση, μόνο για εσάς ή την οικογένειά σας.

Γιατί θέλετε να σας θυμούνται; Μπορεί κάτι από αυτά να ανανεώσει τον σκοπό σας σήμερα; Εάν δεν έχετε καταφέρει ακόμα κάτι για το οποίο είστε ιδιαίτερα περήφανοι, να θυμάστε ότι δεν είναι πολύ αργά.

#10. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κερδίζει το λαχείο.

Τι θα κάνατε χωρίς οικονομικές ανησυχίες να στέκονται εμπόδιο;

Θα ταξιδεύατε τον κόσμο; Θα γινόσασταν εθελοντή; Βρείτε τρόπους για να κάνετε στοιχεία αυτών των ίδιων πραγμάτων χωρίς απροσδόκητα οικονομικά κέρδη.

Για παράδειγμα, αν πάντα θέλατε να επισκεφτείτε την Ασία, δείτε αν μπορείτε να εγγραφείτε σε μια εθελοντική οργάνωση όπως το Peace Corps (δεν υπάρχει όριο ηλικίας!).

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Ζώντας με σκοπό ένα εσωτερικό ταξίδι

5 θεμελιώδη ερωτήματα για τη ζωή και οι απαντήσεις τους

Γίνετε φίλοι με τον μελλοντικό σας εαυτό, ανακαλύπτοντας το χρυσό νήμα που διατρέχει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον σας

Πηγή: health.harvard.edu

Comments are closed.