Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι έχουν περίπου 4.000 εβδομάδες ζωής. Όλα όσα ονειρευόμαστε να επιτύχουμε, όλες οι χαρές και οι λύπες, όλες οι φευγαλέες στιγμές της ύπαρξής μας λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτό το «παράλογα και τρομακτικά σύντομο» απόθεμα χρόνου, όπως μας υπενθυμίζει ο συγγραφέας Oliver Burkeman.

Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε καλά το πεπερασμένο της ζωής, η σχέση μας με τον χρόνο είναι συχνά περισσότερο ανύμπορη παρά σχέση ευγνωμοσύνης .

Πάρτε, για παράδειγμα, την αντίληψή σας για το μέλλον σας.

Πώς νιώθετε για το άτομο που θα είστε σε πέντε μήνες ή σε πέντε χρόνια από τώρα;

Για να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα, οι μελετητές εξέτασαν κατά πόσο οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την άνεσή τους προς όφελος του μελλοντικού εαυτού τους – για παράδειγμα, αποταμιεύοντας για την περίοδο της σύνταξής τους ή τρώγοντας ένα μήλο αντί για ένα λαχταριστό κομμάτι cheesecake.

Οι περισσότεροι, δυστυχώς, θα προτιμούσαμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας στο τώρα και να να καταναλώσουμε και δεύτερη μερίδα επιδόρπιου, παρόλο που γνωρίζουμε ότι δεν κάνουμε καλό στον εαυτό μας,.

«Θα ανησυχήσουμε για το μέλλον όταν φτάσουμε σε αυτό», φαίνεται να δηλώνουν οι ενέργειές μας.

Όσον αφορά την ευτυχία, ωστόσο, ο σημερινός μας εαυτός είναι αυτός που συνήθως στερείται.

Πόσο συχνά έχετε αναβάλει την ευτυχία σας για το μέλλον;

Εν μέσω μιας πολυάσχολης εργάσιμης ημέρας, σκέφτεσαι: θα είμαι χαρούμενος όταν το κάνω αυτό.

Όταν ολοκληρώσεις ένα έργο, σκέφτεσαι, θα είμαι χαρούμενος όταν πάω διακοπές.

Ακόμα κι όταν ξαπλώνετε στην παραλία όπου ήσασταν σίγουροι ότι θα βρίσκατε επιτέλους την ευτυχία, αρχίζετε να περιμένετε τις απολαύσεις που έρχονται.

Είναι σαν να έχουμε εναποθέσει την υπόσχεση της αληθινής ευτυχίας σε κάποια μελλοντική στιγμή, όταν οι συνθήκες θα είναι οι κατάλληλες.

Το αποτέλεσμα; Χάνουμε την ολόψυχη απόλαυση της στιγμής που έχουμε μπροστά μας…

Γνωρίστε τον νέο καλύτερο σας φίλο: τον μελλοντικό σας εαυτό

Όπως διερευνά ο Hershfield στο νέο του βιβλίο Your Future Self: How to Make Tomorrow Better Today (2023), ο λόγος για τον οποίο οι μελλοντικοί μας εαυτοί μας φαίνονται ξένοι οφείλεται εν μέρει στην αφηρημένη κατάσταση και την αβεβαιότητα του αύριο.

Ένα κεντρικό ερώτημα της έρευνας του Hershfield είναι το πώς να κάνουμε το μέλλον πιο ζωντανό, ώστε να δημιουργηθεί μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του παρόντος και του μελλοντικού εαυτού.

Η ενίσχυση αυτής της σχέσης είναι σημαντική γιατί μπορεί να διευκολύνει συμπεριφορές που ωφελούν την ευημερία μας τόσο τώρα όσο και αργότερα.

Για παράδειγμα, η άσκηση αποφέρει κέρδη σε πραγματικό χρόνο (απελευθερώνει ενδορφίνες και ενισχύει τη διάθεση) και στο μέλλον (βελτιώνει τους βιοδείκτες της υγείας).

«Το να κάνω κάτι για τον μελλοντικό μου εαυτό είναι σαν να του δίνω ένα δώρο», λέει ο Χέρσφιλντ.

«Ακριβώς όπως μπορούμε να χαρούμε και να είμαστε γενναιόδωροι με την οικογένεια και τους φίλους μας, θα μπορούσαμε να μάθουμε να απολαμβάνουμε το να κάνουμε κάτι που ωφελεί τον μελλοντικό μας εαυτό».

5 τρόποι για να ενισχύσετε τη σύνδεση

Υπάρχουν διάφοροι δημιουργικοί τρόποι για να κρατήσουμε ζωντανή τη σπίθα της συμπάθειας και της φροντίδας στη σχέση μας μεταξύ του παρόντος και του μελλοντικού εαυτού μας.

Ακολουθούν πέντε παραδείγματα, εμπνευσμένα από την έρευνα του Hershfield και άλλων μελετητών:

  • Ξεκινήστε μια συνομιλία με τον εαυτό σας, γράφοντας ένα γράμμα στον μελλοντικό σας εαυτό και στέλνοντας μια απάντηση. Ίσως να ανακαλύψετε τις μελλοντικές ανάγκες του εαυτού σας  και να αναλάβετε δράση για αυτές στο τώρα.
  • Σκεφτείτε δύο πράγματα που πιθανότατα θα παραμείνουν συνεπή μεταξύ του παρόντος και του μελλοντικού σας εαυτού. Η έρευνα δείχνει ότι όταν αντιλαμβανόμαστε τη σχετική σταθερότητα της αίσθησης του εαυτού μας με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μειωθεί το άγχος για την αβεβαιότητα του μέλλοντος και να αυξηθεί το νόημα και ο σκοπός της ζωής μας.
  • Οραματιστείτε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Αυτό, σύμφωνα με τον Hershfield, μπορεί να κάνει πιο αξιόλογες τις θυσίες που κάνετε σήμερα για το μέλλον. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στην αντίθεση μεταξύ του τώρα και του αργότερα. Ποια εμπόδια υπονομεύουν τα ιδανικά σας; Μόλις τα αναγνωρίσετε, αρχίστε να εργάζεστε πάνω σε αυτά στο τώρα.
  • Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μεγάλη ηλικία. Κοιτάζοντας πίσω, τι θα θέλατε να είχατε κάνει διαφορετικά; Για ποιο πράγμα θα σας ευχαριστεί ο μελλοντικός σας εαυτός; Πώς μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στο μέλλον, ώστε όταν αργότερα κοιτάτε το πίσω, να το σκέφτεστε με αγάπη;
  • Εξερευνήστε πώς έχει αλλάξει η προσωπικότητά σας τα τελευταία χρόνια. Έχετε γίνει περισσότερο ή λιγότερο εξωστρεφής, περισσότερο ή λιγότερο έμπιστος και συμπονετικός; Προσδιορίστε τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας που έχουν να κάνουν με την ηθική και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε στους άλλους.

Η χρυσή κλωστή που διατρέχει τον παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας

Οι ταυτότητές μας περιλαμβάνουν μια ανθολογία διαφορετικών εαυτών που συν-εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου.

Ένας τρόπος για να συλλάβουμε το νήμα της αυτοσυνέχειας και τη δυναμική της παροδικότητας είναι μέσω της αναλογίας του kintsugi .

Στην ιαπωνική αισθητική, το kintsugi αναφέρεται στην επισκευή σπασμένων κεραμικών με τη χρήση λάκας και χρυσού σε σκόνη, η οποία αναδεικνύει την ομορφιά της ατέλειας και τονίζει την αρμονία της αλλαγής.

Μια ωδή στην ίδια τη ζωή…

«Οι αντιξοότητες της ύπαρξης με την πάροδο του χρόνου- στις οποίες είναι επιρρεπείς όλοι οι άνθρωποι- μοιάζουν με τα σπασίματα και τα χτυπήματα στα οποία υπόκεινται τα κεραμικά σκεύη», γράφει η Christy Bartlett.

Μαζί με τα «σπασίματα» και τα «χτυπήματα», ο χρόνος μπορεί να σφηνώσει μια απόσταση, μια περίεργη αίσθηση ανοικείωσης, μεταξύ των ταυτοτήτων μας σε διαφορετικές συντεταγμένες της ζωής μας.

Πτυχές του εαυτού μας μπορεί να μας φαίνονται σχεδόν ξένες, παρόλο που οι παιδικές μας φωτογραφίες μας προκαλούν τρυφερά συναισθήματα αγάπης και συμπόνιας.

Στο τέλος, αυτό που μένει μέσα στη ροή της κίνησης είναι το χρυσό νήμα της εμπειρίας, «το εκπληκτικό δώρο μερικών χιλιάδων εβδομάδων», όπως γράφει ο Burkeman.

Αυτή η χρυσή κλωστή διατρέχει τα κατακερματισμένα μας κομμάτια, συνδέοντας αυτό που ήμασταν πριν από 10 χρόνια, τον άνθρωπο που διαβάζει αυτές τις λέξεις στο τώρα και το ποιοι θα είμαστε σε 10 χρόνια.

«Τι σκοπεύεις να κάνεις με τη μοναδική, άγρια ​​και πολύτιμη ζωή σου;», Mary Oliver

Ό,τι κι αν είναι, ως μελλοντικός ωφελούμενος των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεών σου γιατί δεν ξεκινάς σήμερα με το δώρο της καλοσύνης στον εαυτό σου;

Πηγή: psychologytoday

Δείτε ακόμη: Το πείραμα με το χέρι από καουτσούκ μάς εκπλήσσει για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μήπως ήρθε η ώρα να συγχωρήσουμε… τον εαυτό μας;

Τι είναι η σοφρολογία και ποια τα οφέλη της;

Comments are closed.