Η σοφρολογία είναι μια “εκπαίδευση του σώματος και του νου για την ανάπτυξη της γαλήνης και της ευεξίας με τη χρήση τεχνικών χαλάρωσης και ενεργοποίησης του σώματος και του νου”.

Απευθύνεται σε όλους όσοι επιδιώκουν να βελτιώσουν τη ζωή τους και να αναπτύξουν την ευζωία και τη χαλάρωση. Μπορούν να προσφερθούν ειδικές συνεδρίες σε μικρά παιδιά και εφήβους.

Βοηθά τους ανθρώπους να εργαστούν πάνω στις αξίες τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Η εμφάνιση του όρου

Η λέξη σοφρολογία είναι ένας νεολογισμός που δημιουργήθηκε από τον Alfonso Caycedo.

Προήλθε από τη σύνθεση τριών διαφορετικών θεμάτων της αρχαίας ελληνικής: σῶς (=σώος, ακέραιος, αβλαβής), φρήν  (= συνείδηση, νους) και -λογία (=μελέτη, επιστήμη)..

Επομένως, είναι κυριολεκτικά “η μελέτη της υγιούς συνείδησης”.

Οι θεμελιώδεις αρχές της σοφρολογίας

  1. Η αρχή της θετικής δράσης, η οποία δηλώνει ότι κάθε θετική δράση σε ένα μέρος της συνείδησής μας έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο της ύπαρξής μας. Η επανάληψη της θετικής δράσης οδηγεί στην ανάπτυξη συνηθειών και αξιών που ενισχύουν μια κατάσταση ευημερίας.
  2. Η σοφρολογία εστιάζει στο σχήμα του σώματος όσον αφορά τη μορφή του, την ικανότητά του για κίνηση και την ικανότητά του να αισθάνεται και να αντιλαμβάνεται.
  3. Η αρχή της αντικειμενικής πραγματικότητας, που αναπτύσσεται μέσω της προσωπικής εκπαίδευσης.
  4. Η προσαρμοστικότητα, η ικανότητα δηλαδή του ατόμου να προσαρμόζεται στην πραγματικότητα των ανθρώπων που βλέπει.

Τα οφέλη της σοφρολογίας

1.Η σοφρολογία βοηθά τα άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή να ξυπνήσουν τη νύχτα.

Είναι αποτελεσματική όταν το πρόβλημα είναι ήπιο, λόγω ενός κουραστικού, αγχωτικού τρόπου ζωής ή επιβλαβών συνηθειών που επηρεάζουν τον ύπνο.

2. Σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος, η σοφρολογία μάς διδάσκει να αφήνουμε τις ενοχλήσεις και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συναισθήματά μας.

Σταδιακά, το άτομο είναι καλύτερα προετοιμασμένο να ξεπεράσει τις κρίσιμες στιγμές.

Στην εργασία, η σοφρολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η εργασιακή υπερφόρτωση, η απώλεια νοήματος και ο φόβος των οργανωτικών αλλαγών.

3. Η σοφρολογία βοηθά τις μέλλουσες μητέρες να βιώσουν τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και του τοκετού με μεγαλύτερη γαλήνη και αυτοπεποίθηση.

Αρχικά, τις βοηθά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις σωματικές αλλαγές και τις σχετικές δυσάρεστες αισθήσεις. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας εικόνες και αναπνευστικές τεχνικές, οι γυναίκες μπορούν να οραματιστούν με θετικό τρόπο τον επερχόμενο τοκετό.

Η σοφρολογία τους δίνει τα εργαλεία που χρειάζονται για να χαλαρώσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τον πόνο.

4.Ακόμη, η σοφρολογία βοηθά τους εφήβους να αντιμετωπίσουν πιο ήρεμα τη μεταβατική περίοδο της εφηβείας.

Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην αποδοχή των σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών.

5.Η σοφρολογία μπορεί να μας βοηθήσει να γεράσουμε καλά.

Ειδικότερα, χάρη στη σοφρολογία έχουμε τη δυνατότητα να βιώσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις που μπορεί να συνοδεύουν τη γήρανση, όπως πόνος, προβλήματα ύπνου ή μνήμης, κατάθλιψη κ.λπ.

Σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου, φέρνει χαλάρωση και σωματική ή ψυχική ευεξία. Είναι επίσης χρήσιμη για την αποδοχή αλλαγών στην εμφάνιση ή στα επίπεδα ενέργειας.

Πηγή: Passeport Sante

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνKaizen, το μυστικό της επιτυχίας της Toyota

Η τέχνη των διαλειμμάτων: μια εργάσιμη ημέρα χωρίς άγχος και στρες

Διαλογισμός: ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας και να μας χαρίσει ευημερία

 

 

Comments are closed.