Όσοι από εμάς έχουμε σκυλιά γνωρίζουμε ότι μπορούν να είναι υπέροχοι σύντροφοι, φέρνοντας  αγάπη και χαρά στη ζωή μας.

Μια νέα μελέτη αναδεικνύει μια ακόμη ευεργετική πτυχή της σχέσης μας με τους τετράποδους φίλους μας : την ανακούφιση από το άγχος.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 73 ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, πριν υποβληθούν σε ένα τεστ που είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει άγχος, κλήθηκαν να απαντήσουνε σε ερωτήσεις σχετικά με τα επίπεδα του άγχους τους, το ιστορικό τους με τα ζώα, τη στάση τους απέναντι στους σκύλους, το διάστημα που είχαν στην κατοχή τους τον σκύλο τους και πόσο δεμένοι ήταν με αυτόν.

Το τεστ περιελάμβανε την πρόσθεση αριθμών με ποσά κάτω του 20, αλλά υπό ολοένα και πιο δύσκολους χρονικούς περιορισμούς, με έναν δυνατό ήχο να ακούγεται κάθε φορά που έδιναν λάθος απάντηση.

Μετά το τεστ άγχους, οι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν πόσο στρεσαρισμένοι ήταν (για να επαληθεύσουν ότι το τεστ άγχους λειτούργησε), τα επίπεδα άγχους, καθώς και τα θετικά και αρνητικά συναισθήματά τους.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες για 10 λεπτά: στην πρώτη ομάδα κλήθηκαν να αλληλεπιδράσουν με το σκύλο τους, στη δεύτερη να εργαστούν σε ένα “αγχολυτικό” βιβλίο ζωγραφικής και στην τρίτη να περιμένουν ήσυχα να δουν το σκύλο τους.

Μέσω κρυφών καμερών, οι βοηθοί της έρευνας σημείωναν πόσο χρόνο περνούσαν οι άνθρωποι της πρώτης ομάδας με τον σκύλο τους – μιλώντας, παίζοντας ή αγγίζοντας και χαϊδεύοντάς τον. Αφού πέρασαν 10 λεπτά, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν και πάλι πόσο αγχωμένοι ήταν και πόσο θετικά ή αρνητικά ένιωθαν.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα:

Οι άνθρωποι που αλληλεπιδρούσαν με το σκύλο τους ένιωθαν λιγότερο άγχος και βίωναν πιο θετικά συναισθήματα από εκείνους που χρωμάτιζαν ή περίμεναν να δουν το σκύλο τους.

Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το πόση εμπειρία είχαν οι άνθρωποι γενικά με τα ζώα, πόσο καιρό είχαν το σκύλο τους ή πόσο  δεμένοι ένιωθαν με το σκύλο τους. Τα χαρακτηριστικά του ίδιου του σκύλου, όπως η ράτσα ή η ηλικία του, επίσης δεν επηρέασαν την κατάσταση.

“Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο να είσαι με το κατοικίδιό σου σε σύγκριση με μια άλλη δραστηριότητα που υποτίθεται ότι σε αγχώνει, ή σε σύγκριση με το να μην κάνεις ουσιαστικά τίποτα”, λέει η μία από τις συγγραφείς της μελέτης Hannah Ralia από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.

Γιατί η συντροφιά με τον σκύλο μας να προσφέρει ανακούφιση από το άγχος;

Αυτή η μελέτη δε διερεύνησε αυτήν την παράμετρο, αλλά μια πιθανή αιτία  είναι η συναισθηματική μεταβίβαση. Ένα κατοικίδιο που επανενώνεται με τον ιδιοκτήτη του μετά από χωρισμό είναι πιθανό να είναι ενθουσιασμένο και χαρούμενο, οπότε μπορεί να μεταδώσει αυτό το συναίσθημα στον ιδιοκτήτη.

Ίσως πάλι η εστίαση σε ένα αγαπημένο κατοικίδιο ζώο να αποσπά την προσοχή μας από το δικό μας άγχος ή η πράξη του χαϊδέματος ή του παιχνιδιού με ένα σκύλο να είναι από μόνη της καταπραϋντική.

 

“Δεν θέλω να είμαι υπερβολικά μεγαλόστομη αναφορικά με αυτό το συμπέρασμα, αλλά είναι ωραίο να ξέρεις ότι αν νιώθεις αγχωμένος, το να περνάς χρόνο με τον σκύλο σου μπορεί να είναι ένας συνειδητός τρόπος να παρηγορηθείς, να νιώσεις λίγο πιο ανάλαφρος, λίγο λιγότερο αγχωμένος”, λέει η Ralia.

Ίσως οι σκύλοι μας να είναι ένα βάλσαμο για ό,τι μας ταλαιπωρεί – το άγχος του να ζούμε σε αβέβαιους καιρούς, το στρες μιας απαιτητικής καθημερινότητας και τo βαθύ αίσθημα μοναξιάς που μας κατακλύζει.

Πηγή: Greater Good

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΓιατί ο ελέφαντας θεωρείται ιερό ζώο;

Όταν χάνεις το σκυλάκι σου, είναι σαν να χάνεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο

Η ιδιαίτερη θέση των δελφινιών στην ελληνική μυθολογία

Comments are closed.