Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η απώλεια ενός σκύλου μπορεί να είναι τόσο δύσκολη όσο η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου.

Αν έχετε αγαπήσει και χάσει έναν σκύλο στο παρελθόν, ξέρετε ότι είναι μια απίστευτα οδυνηρή εμπειρία.

Σε τελική ανάλυση, ένα κατοικίδιο δεν είναι απλώς ένα ζώο,  είναι μέλος της οικογένειάς σας. Μοιράζεστε έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί του και συχνά είναι ο καλύτερος φίλος και σύντροφός σας.

Η απώλεια ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει βαθιά θλίψη.

Πολλές φορές, οι ιδιοκτήτες σκύλων χρειάζονται χρόνο για να θρηνήσουν και να επεξεργαστούν την απώλεια των αγαπημένων τους κατοικίδιων, πριν μπορέσουν να προχωρήσουν.

Όσοι γύρω τους δεν έχουν βιώσει αυτόν τον πόνο μπορεί να μην καταλαβαίνουν. Μπορεί να πουν σε έναν πενθούντα «γονέα κατοικίδιων ζώων» να το ξεπεράσει, αφού είναι «μόνο ένας σκύλος». Ωστόσο, αυτό μπορεί μόνο να επιδεινώσει τον πόνο.

Η θέση της επιστήμης

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι το πένθος για την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου σκύλου δεν είναι ασυνήθιστο και είναι, στην πραγματικότητα, μια πολύ δύσκολη εμπειρία.

Ειδικότερα, αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι το να ξεπεράσεις τον θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου να είναι πιο δύσκολο από το να διαχειριστείς το θάνατο ενός ανθρώπου.

 5 λόγοι για τους οποίους η απώλεια ενός σκύλου είναι τόσο δύσκολη όσο η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

«Μερικές φορές το να χάσεις ένα κατοικίδιο είναι πιο επώδυνο από το να χάσεις έναν άνθρωπο γιατί, στην περίπτωση του κατοικίδιου, δεν προσποιήθηκες ότι το αγαπάς». Amy Sedaris

  1. Το βαθύ δέσιμο

Σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Μελέτης Ανθρώπινης Συμπεριφοράς και Εξέλιξης , δημιουργούμε δεσμούς με τα κουτάβια μας που είναι παρόμοιοι με τους δεσμούς που δημιουργούμε με τους ανθρώπους.

Με άλλα λόγια, το σώμα μας παράγει τις ίδιες ακριβώς ορμόνες,  όταν δημιουργούμε ένα δεσμό με το σκυλάκι μας,  όπως όταν δενόμαστε με ανθρώπους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κουτάβια σας αρχίζουν να σας αντιμετωπίζουν σαν την οικογένειά τους.

Σε περίπτωση απώλειας ενός σκύλου, πρέπει να αποχωριστείτε ένα πλάσμα με το οποίο σας συνδέει ένας βαθύς δεσμός.

  1. Η θλίψη του αποχωρισμού

Παρόλο που έχει αποδειχτεί ότι ο άνθρωπος δένεται με τα ζώα με τον ίδιο τρόπο, όταν πεθαίνει ένας σκύλος, δεν μπορείς να θρηνήσεις γι’ αυτόν όπως θρηνείς για τους ανθρώπους.

Όταν ένας άνθρωπος με τον οποίο είστε κοντά πεθάνει, μπορείτε να αναζητήσετε θεραπεία ή συμβουλευτική, να έχετε την υποστήριξη φίλων, οικογένειας και αγαπημένων προσώπων και να οργανώσετε ή να παρακολουθήσετε μια τελετή.

Από την άλλη,  όταν ένας σκύλος πεθαίνει, πρέπει να προχωρήσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε,  γιατί αυτό είναι που οι άλλοι θεωρούν αποδεκτό.

Σύμφωνα με την Telegraph, δεν μπορείτε να απέχετε από κοινωνικές εκδηλώσεις ή να μην είστε αποτελεσματικοί στη δουλειά, καθώς οι άλλοι δεν βλέπουν την απώλεια ενός κατοικίδιου ως κάτι για το οποίο αξίζει να θρηνήσετε.

  1. Η ικανότητά τους να αγαπούν με ένα μοναδικό τρόπο

Όταν το κατοικίδιό σας πεθαίνει, δεν χάνετε απλώς έναν σκύλο. Χάνετε την αγάπη και τη συντροφιά που σας πρόσφεραν απλόχερα.

Επιπλέον, οι σκύλοι δίνουν στις  “μαμάδες” και τους “μπαμπάδες” τους την άνευ όρων αγάπη που δεν μπορείς να βρεις πραγματικά στους ανθρώπους.

Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αγάπης και η απώλειά της μπορεί να προκαλέσει δυσβάστακτο πόνο.

  1. Οι αναμνήσεις και οι ρουτίνες που δε σε αφήνουν να ξεχάσεις

Αν είχατε σκύλο, πιθανότατα ζούσε μαζί σας. Όταν, λοιπόν, χάνετε το σκύλο σας, το σπίτι σας μοιάζει διαφορετικό, άδειο.

Ξαφνικά χάνετε τις ρουτίνες που είχατε συνδέσει μαζί του,  όπως  να τον ταΐζετε  ή να τον βγάζετε βόλτες.

Δεν τον ακούτε πλέον να τρέχει μέσα στο σπίτι, ούτε τον βλέπετε  να ορμάει πάνω σας για ένα χάδι ή μια αγκαλιά.

Ενδέχεται να συνεχίσετε να εκτελείτε αυτόματα εργασίες ή ενέργειες που θα ίσχυαν μόνο αν ο σκύλος σας ήταν ακόμα εκεί. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να προχωρήσεις.

  1. Οι ενοχές που επιμένουν

Μερικές φορές, μια απόφαση για τη ζωή του σκύλου σας τίθεται στα χέρια σας. Αν υπέφερε, ίσως έπρεπε να αποφασίσετε ότι ήρθε η ώρα να τον βάλετε για «ύπνο». Αν και κάνατε την καλύτερη επιλογή για το κουτάβι σας, μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι για αυτό που συνέβη.

Το να κουβαλάς μαζί σου αυτή την ενοχή μπορεί να κάνει το “αντίο” ακόμα πιο δύσκολο. Μπορεί να νιώθεις ότι έπρεπε να είχες κάνει περισσότερα – ακόμα κι όταν δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα άλλο.

Τι σημαίνει, λοιπόν, όλο αυτό;

Η απώλεια ενός σκύλου – ή οποιουδήποτε κατοικίδιου – είναι αποκαρδιωτική.

Μάλιστα, όσοι έχουν κληθεί να διαχειριστούν την απώλεια του πιστού τετράποδου φίλου τους, πολλές φορές αρνούνται να ξαναμπούν στη διαδικασία να υιοθετήσουν ένα νέο κατοικίδιο, καθώς δεν μπορούν να αντιπαλέψουν τον πόνο του αποχωρισμού.

Να θυμάστε, λοιπόν, ότι τα συναισθήματά σας είναι απολύτως λογικά και ανθρώπινα.

Αν οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν, πείτε τους ότι πλέον έχετε και την επιστήμη με το μέρος σας.

 

Διαβάστε ακόμηΌταν τα ζώα παραδίδουν μαθήματα ενσυναίσθησης

Πηγή: powerofpositivity

Write A Comment