Η μουσική είναι μια συνηθισμένη πρακτική που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χρήσιμη για να μπορέσουν να κοιμηθούν. Βοηθά πράγματι;

Έρευνα που έγινε σε σχεδόν 1.000 λίστες αναπαραγωγής μουσικής στο Spotify που έχουν ως σκοπό το να κοιμηθεί κανείς πιο γρήγορα είναι αποκαλυπτική.

Σε πολλές από αυτές τις λίστες βρέθηκαν δυναμικά κομμάτια που συνήθως δεν σχετίζονται με τον ύπνο.

Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε κοινά σημεία μεταξύ του νανουρίσματος «Twinkle Twinkle Little Star» και της ποπ επιτυχίας «Dynamite» των BTS.

Αποδείχθηκε ότι και τα δύο τραγούδια χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν!

Μείνατε έκπληκτοι;

Το ίδιο και οι ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Η χρήση μουσικής για ύπνο είναι συνηθισμένη πρακτική

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες χρησιμοποιούσαν μουσική για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Ωστόσο, ελάχιστη είναι η λεπτομερής έρευνα σχετικά με τα είδη μουσικής που ακούει κανείς για να εκπληρώσει αυτόν τον σκοπό.

Ποια «μουσική ύπνου» ήταν η πιο δημοφιλής

Για να πραγματοποιήσουν την ανάλυσή τους, οι μελετητές συγκέντρωσαν πρώτα όλες τις λίστες αναπαραγωγής που περιείχαν οποιαδήποτε παραλλαγή της λέξης «sleep», δηλαδή ύπνος, σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Στη συνέχεια αφαίρεσαν τα αποτελέσματα που δεν ήταν τραγούδια (όπως podcast ή ήχοι φύσης).

Έτσι, έμειναν με 986 λίστες αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων 130.150 μοναδικών κομματιών.

Ακολούθως, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά αυτά τα κομμάτια, ομαδοποιώντας τα με βάση τα χαρακτηριστικά τους, όπως τον ρυθμό, την ένταση και την δυναμική.

Το μεγαλύτερο μέρος μακράν αποτελούνταν από ατμοσφαιρικά τραγούδια, αλλά σε μεγάλο ποσοστό στις λίστες αυτές ήταν πολλά σύγχρονα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων ποπ επιτυχιών.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η κλασική μουσική ήταν από τα πιο συχνά είδη για τη μουσική ύπνου.

Οι ερευνητές τώρα, όμως, επεσήμαναν ότι βρήκαν εκπληκτικό το αποτέλεσμα ότι στην έρευνά τους τα κλασικά τραγούδια είχαν λιγότερες εμφανίσεις από την ποπ ή τη ραπ μουσική.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα», είπε στο Healtline.com ο Δρ. Alex Dimitriu, πιστοποιημένος στην ψυχιατρική και την ιατρική του ύπνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τραγούδια που είναι πολύ χορευτικά ή ενεργητικά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν κάποιον να κοιμηθεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Το συμπέρασμα; Ο καθένας χαλαρώνει διαφορετικά…

Δείτε και αυτό: Το παιδί σας αργεί να κοιμηθεί; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε! 

Write A Comment