Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ επίμονα και να βρουν διάφορους τρόπους για να αποφύγουν τον ύπνο. Είτε πρόκειται για ένα ακόμη παραμύθι πριν από τον ύπνο, για άλλο ένα φιλί, για ένα διαφορετικό ζευγάρι πιτζάμες ή για ένα ποτήρι νερό, τα παιδιά φημίζονται για τις τακτικές τους όταν είναι ώρα να πουν καληνύχτα.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο ζήτημα και με το δικό σας παιδί τότε ίσως σας βοηθήσει η σύμβουλος ύπνου Alanna McGinn η οποία έδωσε τις συμβουλές της σε ένα άρθρο που μεταφράσαμε από την αμερικανική Huffington Post το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Marie Holmes.

Δεν μπορείτε να παρακάμψετε κάθε έξυπνη τακτική που χρησιμοποιεί το παιδί σας, αλλά εδώ είναι μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βεβαιωθείτε ότι θα κοιμάται σε μια λογική ώρα:

  • Επιμείνετε σε μια ρουτίνα

«Ανεξάρτητα από την ηλικία, είναι δύσκολο να πάτε από το εκατό στο μηδέν», λέει η McGinn. Μια απλή ρουτίνα εκτελεσμένη βήμα προς βήμα -πιτζάμες, βούρτσισμα δοντιών, παραμύθια- «τους επιτρέπει να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για τον ύπνο».

Μπορείτε να προσαρμόσετε τη ρουτίνα σας γύρω από τις αγαπημένες συνήθειες του παιδιού σας, ενσωματώνοντας μία τελευταία επίσκεψη στο γιογιό πριν από τον ύπνο και γεμίζοντας το μπουκάλι του νερού του για να το τοποθετήσετε στο κομοδίνο του, εάν για παράδειγμα αυτές οι ανάγκες τείνουν να προκύπτουν ξαφνικά όταν έχετε βάλει το παιδί στο κρεβάτι για να κοιμηθεί.

  • Προσφέρετε ελεγχόμενες επιλογές

Αν ξαφνικά πεινάσει και χρειάζεται ένα σνακ, αντί να κάνετε την ερώτηση «Τι θα ήθελες να φας;» πείτε, «Θέλεις φέτες μήλου ή μια μπανάνα;», τονίζει η McGinn. Και προσθέτει: Αντί για «ποιες πιτζάμες θες να φορέσεις;» ρωτήστε, «θέλεις τις πιτζάμες με το αστέρι ή τις πιτζάμες με τα αυτοκινητάκια;».

Όταν η ώρα του ύπνου έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, «είναι σημαντικό οι γονείς να ανακτήσουν τον έλεγχο και αυτό θα μπορούσε να γίνει με έναν τρόπο που θα επιτρέψουμε στο παιδί να αισθάνεται ότι ακόμα έχει τον έλεγχο», σημειώνει. Στην πραγματικότητα απλώς θέτετε πραγματικά σταθερά όρια. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Εδώ είναι τρία βιβλία. Διάλεξε δύο από αυτά για να σου διαβάσω», προσθέτει.

  • Μην διατυπώνετε τα αιτήματα ως ερωτήσεις

Μπορεί να βασίζεστε σε αυτή τη στρατηγική για να είστε ευγενικοί και να δείχνετε σεβασμό όταν είστε με άλλους ενήλικες, αλλά αν ρωτάτε ένα παιδί: «Είσαι έτοιμος ή έτοιμη να φορέσεις τις πιτζάμες σου;» θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την ειλικρινή του απάντηση, σχολιάσει η McGinn.

  • Δοκιμάστε το «Ώρα να φορέσεις τις πιτζάμες σου»

Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα με φωτογραφίες ή άλλες εικόνες.  Ακόμα καλύτερα, κάντε το παιδί σας να καταλάβει τι ώρα είναι να κάνει κάτι, δημιουργώντας ένα διάγραμμα ρουτίνας πριν από τον ύπνο.

Η Deena Margolin, εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια, περιγράφει στην HuffPost αυτόν τον πίνακα ως «ένα οπτικό βοήθημα που απαριθμεί τι θα συμβεί πριν από τον ύπνο, βήμα προς βήμα, με λέξεις και εικόνες». Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχέδια ή clip art για να οπτικοποιήσετε αυτές τις διαδικασίες ή να τραβήξετε φωτογραφίες του παιδιού σας να συμμετέχει σε κάθε βήμα. Στα παιδιά αρέσει να βοηθούν στο να φτιάξουν τα δικά τους γραφήματα όταν αυτό είναι δυνατόν.

Ένας τέτοιος πίνακας «θα τα βοηθήσει να παραμείνουν σε έναν καλό δρόμο και θα τους δώσει την ανεξαρτησία που λαχταρούν όλα τα νήπια. Μπορούν να κοιτάξουν το γράφημα και να δουν τι έρχεται στη συνέχεια, χωρίς να τους το πείτε», εξήγησε η Margolin.

Αντί να βάζετε αυτοκόλλητα ως ανταμοιβή για την ολοκλήρωση των βημάτων στον πίνακα, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί σας να τοποθετήσει το δικό του αυτοκόλλητο ή να σχεδιάσει ένα σημάδι επιλογής για κάθε βήμα που ολοκληρώνει. «Αυτό τους δίνει την κατάλληλη για την ηλικία τους δύναμη ώστε να θεωρήσουν πως ό,τι κάνουν πριν από τον ύπνο είναι επιλογή τους», πρόσθεσε.

  • Διδάξτε τους ότι ο ύπνος είναι σημαντικός

Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι θέλετε να κοιμηθούν επειδή είναι μέρος της δουλειάς σας να τα φροντίζετε κατάλληλα. Δεν προσπαθείτε απλώς να τα βγάλετε από το σαλόνι για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά. «Ακριβώς όπως καταλαβαίνουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και του να συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους με καλοσύνη θα πρέπει να καταλάβουν και τη σημασία του ύπνου», καταλήγει.

Πηγή:huffpost.com

 

Write A Comment