Από όλα τα είδη διαλογισμού, υπάρχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό είδος που αποσκοπεί στην καλλιέργεια συμπόνιας και στην επέκταση των οφελών της πρακτικής σε άλλους.

Πρόκειται για τον διαλογισμός στοργικής καλοσύνης, διαλογισμό metta ή διαλογισμό maitrī στα σανσκριτικά.

Η προέλευση και τα οφέλη της πρακτικής στοργικής καλοσύνης

Ο διαλογισμός στοργικής καλοσύνης πιστεύεται ότι ξεκίνησε στην αρχαία Ινδία, πριν από την εποχή του Βούδα.

Πλέον είναι γνωστή ως παραδοσιακή βουδιστική φιλοσοφία και πρακτική, αλλά οι ιδέες της στοργικής καλοσύνης, της συμπόνιας ή του maitrī, βρίσκονται, επίσης, σε κείμενα Ινδουιστών και Τζαϊν.

Σε αυτό το είδος διαλογισμού το αντικείμενο είναι να καλλιεργήσουμε και να στείλουμε συμπόνια στον κόσμο και σε όλα τα έμβια όντα που κατοικούν σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας.

Σύμφωνα με τον Marci Quinn , πνευματικό συγγραφέα του A Teen’s Spirit: Changing the World Through Love and Kindness:

«Ο διαλογισμός με αγάπη και καλοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να σας βοηθήσει να βιώσετε συγχώρεση και συμπόνια για τον εαυτό σας, αυτούς που γνωρίζετε, ακόμα και αυτούς που δεν γνωρίζετε. Οραματιζόμενοι τον εαυτό σας να εκφράζει αγάπη  για τους ανθρώπους, δημιουργείτε μια βαθιά αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας.”

Αυτός ο διαλογισμός βοηθά στο να συγχωρήσετε κάποιον, να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να εμβαθύνετε στη σχέση σας με τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας.

«Εκτός από την αίσθηση της ειρήνης που μπορεί να λάβετε», σημειώνει ο Quinn, «αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Προσφέροντας αγάπη και συγχώρεση σε όσους δεν φαίνεται ότι την «αξίζουν» κάνετε μια από τις πιο μεταμορφωτικές επιλογές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας».

Τι να σκεφτείτε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού στοργικής καλοσύνης

Αυτό, φυσικά, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα.

Ένα κοινό μάντρα που εστιάζει στη συγχώρεση είναι:

«Είθε παντού όλοι οι άνθρωποι να είναι υγιείς, χαρούμενοι και ελεύθεροι».

Επιπλέον, ο Quinn προσθέτει ότι είναι ωφέλιμο να επιλέγετε άτομα με τα οποία μπορεί να έχετε αρνητικά συναισθήματα ή άλυτα ζητήματα:

“Το να τους φέρετε στον διαλογισμό σας θα σας βοηθήσει να ανοίξετε μονοπάτια για να νιώσετε συγχώρεση και συμπόνια για αυτούς. Προσφέροντας αγάπη και καλοσύνη στους άλλους, να είστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουν σε εσάς.”

 «Η στοργική καλοσύνη θα σας βοηθήσει να μετατοπίσετε την οπτική σας για τους άλλους (και τον εαυτό σας) από σκέψεις που βασίζονται στον φόβο σε σκέψεις που βασίζονται στην αγάπη», σημειώνει, «και να λάβετε όλες τις ευλογίες που αξίζετε».

Ένας καθοδηγούμενος διαλογισμός στοργικής καλοσύνης.

Εξασκηθείτε στον διαλογισμό στοργικής καλοσύνης, που δημιουργήθηκε από την πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα, δασκάλα του ρέικι και ηχοθεραπεύτρια Susy Schieffelin:

  1. Ξεκινήστε βρίσκοντας ένα άνετο και ήρεμο μέρος.
  2. Αφήστε τα μάτια σας να κλείσουν απαλά και στρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας και μια πλήρη εκπνοή από το στόμα σας. Πάρτε άλλη μια βαθιά ανάσα, μέχρι την κοιλιά σας, και αφήστε την να φύγει.
  3. Φανταστείτε να πηγαίνετε βαθιά μέσα στην καρδιά σας, μέχρι να βρείτε ένα μέρος ηρεμίας. Έναν τόπο γαλήνης. Και σε αυτό το μέρος, αρχίστε να καλείτε μια εκδοχή του εαυτού σας. Μπορεί να φαντάζεστε τον εαυτό σας όπως είστε σήμερα ή ίσως να φαντάζεστε τον εαυτό σας ως παιδί ή σε μια στιγμή που νιώθατε λύπη ή μοναξιά. Μια εποχή που είχατε βιώσει περισσότερη αγάπη.
  4. Φανταστείτε τον εαυτό σας—προσέξτε το πρόσωπό σας, προσέξτε τι φοράτε. Συνδεθείτε με το πώς αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίστε να φαντάζεστε τον εαυτό σας περιτριγυρισμένο από λευκό φως. Λάβετε υπόψη ότι αυτό το φως είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φως. Είναι ένα γαλήνιο, θεραπευτικό φως. Ένα φως αγνής, άνευ όρων αγάπης.
  5. Φανταστείτε ότι στέλνετε αυτό το φως σε εκείνη την εκδοχή του εαυτού σας, επιτρέποντας στο φως να λιώσει κάθε θλίψη, οποιαδήποτε μοναξιά ή ανησυχία, κάθε φόβο, οποιαδήποτε βάρος ή πόνο καρδιάς. Φανταστείτε το φως να τα λιώνει όλα, να σας τυλίγει σε μια απαλή, ζεστή λάμψη άνευ όρων αγάπης. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να λάβει αυτή την αγάπη και με κάθε ανάσα που παίρνετε, να νιώθετε αυτό το φως να μεγαλώνει και να φωτίζει πιο δυνατά. Φανταστείτε τον εαυτό σας να λιώνει και να διαλύεται, να γίνεται αγνή αγάπη.
  6. Νιώστε μια αίσθηση θεραπείας, μια γνώση ότι κατά κάποιο τρόπο όλα είναι εντάξει, εισπνέοντας και εκπνέοντας αγάπη και καλοσύνη.
  7. Όταν νιώσετε πλήρεις από αγάπη, σκεφτείτε ότι ίσως υπάρχει κάποιος άλλος στη ζωή σας στον οποίο θα θέλατε να στείλετε μερική. Κάποιος που χρειάζεται λίγη επιπλέον αγάπη και καλοσύνη. Νιώστε αυτό το άτομο στην καρδιά σας και όπως ακριβώς κάνατε για τον εαυτό σας, φανταστείτε να τον τυλίξετε σε θεραπευτικό, λευκό φως. Φανταστείτε να του στέλνετε  αγάπη. Στείλτε του καλοσύνη και παρηγοριά. Στείλτε του το μήνυμα ότι όλα είναι εντάξει.
  8. Και τώρα φανταστείτε ολόκληρο τον κόσμο μας. Δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζώα, φυτά. Φανταστείτε τον πλανήτη μας Γη και περιβάλετε τη Γη με θεραπευτικό, λευκό φως. Φανταστείτε ότι στέλνετε άνευ όρων αγάπη, καλοσύνη και θεραπεία. Φανταστείτε εκείνο το φως να διαλύει όλο τον πόνο, όλη τη στενοχώρια, όλα τα βάσανα. Φανταστείτε αυτό το φως της αγάπης να γεμίζει τον κόσμο μας με χαρά. γεμίζοντας τον κόσμο μας με ειρήνη. Γεμίζοντας τον κόσμο μας με ελπίδα.
  9. Κλείνοντας, πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη σας. Εκπνεύστε το από το στόμα σας. Όταν είστε έτοιμοι, αρχίστε να αντιλαμβάνεστε το σώμα σας, κουνώντας τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας. Κάντε κύκλουε με τους καρπούς σας και τους αστραγάλους σας, τεντώστε τα χέρια σας ψηλά σαν να ξυπνάτε σε μια νέα μέρα, μια νέα εκδοχή της ζωής σας, αυτού του κόσμου. Ενός κόσμου γεμάτου αγάπη και καλοσύνη, ελπίδα και ειρήνη. Νιώστε το άνοιγμα της καρδιάς σας και όταν είστε έτοιμοι, ανοιγοκλείστε απαλά τα μάτια σας.

Καλωσορίσατε πίσω…

Comments are closed.