Ο χρόνος είναι αυτός που σμιλεύει το αφήγημα της ζωής μας.

Οι ιστορίες μας, οι μικρές και μεγάλες στιγμές μας, είναι η μόνη πραγματική κληρονομιά που αφήνουμε πίσω μας.

Πολλές φορές, όμως, δεν αντιλαμβανόμαστε την αξία αυτών των ιστοριών και κυρίως τη δυναμική τους ως ανεκτίμητων πηγών μάθησης και έμπνευσης.

Κάποιες φορές, λοιπόν, είναι σημαντικό να μη φοβόμαστε  να μοιραστούμε τη δική μας ιστορία με άλλους ανθρώπους, ακόμη και αν αυτή μας προκαλεί αμηχανία ή ντροπή.

  1. Δίνουμε δύναμη σε άλλους ανθρώπους

Σκεφτείτε ένα νέο άνθρωπο που μόλις διαβαίνει το κατώφλι της ενήλικης ζωής. Παρά την αισιοδοξία και την ορμή που ενδέχεται να τον διακρίνουν, παραμένει εύθραυστος μπροστά στα εμπόδια και τις προκλήσεις της πραγματικότητας.

Η δική σας ιστορία, που μπορεί να μοιάζει με συνεχή αγώνα γεμάτο δοκιμασίες, είναι πολύ πιθανό να τον εμπνεύσει να συνεχίσει, να χαλυβδώσει τη θέλησή του, υπενθυμίζοντάς του αυτό που οι περισσότεροι ξεχνάμε: δεν τελειώνει η ζωή σε μία άρνηση.

Το γεγονός, μάλιστα, πως σας έχει απέναντί του αποτελεί από μόνο του αδιάψευστο τεκμήριο της δύναμης που έχει ο άνθρωπος να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, διατηρώντας ζωντανή την πίστη του.

Οι θεωρητικές προσεγγίσεις και οι μεγαλόσχημες ιδέες έχουν την αξία τους, αλλά σπάνια μπορούν να θέσουν σε κίνηση και πάλι τις δυνάμεις της ψυχής.

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη το παράδειγμα, το πρότυπο, τη διαδρομή ενός άλλου ανθρώπου, για να γιατρέψει τις πληγές της αμφιβολίας και της επίκρισης.

Αν, λοιπόν, ανήκετε σε εκείνους που παρά τις αντιξοότητες, κατάφεραν να μείνουν όρθιοι, μη διστάσετε να μοιραστείτε την προσωπική σας ιστορία.

Μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται κάποιος, για να συνεχίσει να πορεύεται στο δρόμο των ονείρων του.

2. Μεταβιβάζουμε πολύτιμη γνώση

Όταν αφηγείστε την προσωπική σας ιστορία, η άλλη πλευρά δεν πληροφορείται απλώς κάποια σημαντικά για εσάς γεγονότα, αλλά αντλεί πολύτιμη γνώση για τους ανθρώπους και τη ζωή.

Στην πραγματικότητα, όταν μοιράζεστε την ιστορία σας, χαρίζετε σε κάποιον ανεκτίμητα μαθήματα, τα οποία δε χρειάζεται να κατακτήσει μέσα από επώδυνα βιώματα.

Δωρίζετε σε κάποιον σοφία, βοηθώντας τον παράλληλα να επιλέξει ένα δρόμο λιγότερο δύσβατο προς την επίτευξη των στόχων του.

3. Συνδεόμαστε βαθιά με τους άλλους

Το να αποφασίσεις να μοιραστείς την ιστορία σου είναι μια πράξη γενναιότητας. Όταν ζωντανεύεις με λέξεις συμβάντα και καταστάσεις που συνήθως έκρυβες επιμελώς στα άδυτα της μνήμης γίνεσαι ευάλωτος και συνάμα… ανθρώπινος.

Πασχίζουμε αδιάκοπα να διαφυλάξουμε την εικόνα μας και να δημιουργήσουμε θετικές εντυπώσεις στους άλλους, στερώντας από τον εαυτό μας τη χαρά της βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας.

Η ιστορία μας δεν περιλαμβάνει μόνο επιτυχίες, αλλά και λάθη, παραλείψεις, χαμένες ευκαιρίες. Όταν, λοιπόν, φέρνουμε στο φως την αλήθεια μας, ανταποκρινόμαστε στο εσωτερικό μας κάλεσμα για αυθεντική σύνδεση με τον Άλλο.

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουν5 τρόποι για να προσθέσετε νόημα στη ζωή σας σε έναν φαινομενικά μάταιο κόσμο

Ζωή ή επιβίωση; Συνώνυμες μεν ταυτίζονται δε;

Η ιστορία του μπαμπού και τα ισχυρά μαθήματα ζωής που μας διδάσκει

Comments are closed.