Το Mind Mapping ή αλλιώς η χαρτογράφηση του μυαλού είναι μια τεχνική μέσω της οποίας έχετε τη δυνατότητα να αναπτύσσετε και να οργανώνετε οπτικά τις σκέψεις, τις ιδέες και τις πληροφορίες σας.

Η τεχνική περιλαμβάνει τον προσδιορισμό ενός κεντρικού θέματος (συχνά αναπαρίσταται ως εικόνα) και τη δημιουργία κλάδων που εκτείνονται ακτινωτά από την κεντρική ιδέα και αφορούν κατηγορίες που σχετίζονται με αυτή (Budd, 2004).

Ο νοητικός χάρτης που προκύπτει αποτελεί ένα ικρίωμα που βοηθά στη δομή σύνθετων εννοιών και επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ τους (Zhao et al., 2022).

Με άλλα λόγια, επιτρέπει την οπτική επεξεργασία και την ανάλυση σύνθετων θεμάτων.

Οι νοητικοί χάρτες μπορεί να έχουν πολλά οφέλη.

Για παράδειγμα, ένας νοητικός χάρτης σάς επιτρέπει να εμβαθύνετε στις λεπτομέρειες μιας ιδέας χωρίς να χάσετε τη μεγάλη εικόνα.

Οι νοητικοί χάρτες μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην εμφάνιση των μη γραμμικών σχέσεων μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών σε μια δεδομένη έννοια.

Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη μέθοδο για συλλογικό καταιγισμό ιδεών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαρτογράφηση του νου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ενίσχυση της μάθησης και της κατανόησης.

Σε ένα δείγμα 120 μαθητών της 8ης τάξης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που διδάχθηκαν την τεχνική της χαρτογράφησης του νου είχαν καλύτερες επιδόσεις σε επόμενα τεστ συγκριτικά με μαθητές που διδάχθηκαν παραδοσιακές μεθόδους (Parikh, 2016)

Πώς να κάνετε κι εσείς Mind Mapping

  1. Καθορίστε το κεντρικό σας θέμα. Αρχικά, σκεφτείτε πού πρέπει να εστιάσετε και γράψτε το στο κέντρο μιας σελίδας. Για παράδειγμα, εάν σκέφτεστε να χαρτογραφήσετε μια λίστα υποχρεώσεων, γράψτε απλώς “λίστα υποχρεώσεων”.
  2. Προσδιορίστε τις έννοιες ή τα θέματα πρώτου επιπέδου. Εξετάστε τις ευρύτερες κατηγορίες που σχετίζονται με το κεντρικό σας θέμα. Αυτές οι κατηγορίες θα γίνουν οι πρώτοι κόμβοι που διακλαδίζονται από το κεντρικό σημείο του χάρτη του μυαλού σας. Παραμένοντας στο παράδειγμα της λίστας υποχρεώσεων, οι κατηγορίες πρώτου επιπέδου μπορεί να περιλαμβάνουν το σπίτι, την εργασία, τα θελήματα και την προσωπική υγεία.
  3. Επεκτείνετε τα υποκατηγορίες σας. Κάθε μία από τις κατηγορίες πρώτου επιπέδου που ορίσατε θα διακλαδιστεί σε διαφορετικές υποκατηγορίες ή κατηγορίες δεύτερου επιπέδου. Για παράδειγμα, από την κατηγορία πρώτου επιπέδου «σπίτι» μπορεί να προκύψει το καθάρισμα και η προετοιμασία του για υποδοχή επισκεπτών. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες δεύτερου επιπέδου μπορεί, επίσης, να έχει υποκατηγορίες. Για παράδειγμα, η κατηγορία “καθαρισμός” μπορεί να περιλαμβάνει σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, πλύσιμο ρούχων και πιάτα και η κατηγορία “προετοιμασία για επισκέπτες” μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή σεντονιών και παρασκευή σνακ. Κάθε κλάδος μπορεί να επεκταθεί όσες φορές χρειάζεται.
  4. Προσθέστε εικόνες ή σχολιασμούς. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να συμπεριλάβουν εικόνες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές κατηγορίες ή διαφορετικά επίπεδα προτεραιότητας. Η χρήση σχολιασμών ή στυλό διαφορετικών χρωμάτων κατά τη δημιουργία του χάρτη σας μπορεί να είναι αποτελέσει έναν χρήσιμο τρόπο για να διαχωρίσετε όσα επείγουν.

Στυλό και Χαρτί

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο στυλό και ένα απλό χαρτί σημειωματάριου.

Από την άλλη μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με διάφορα χρωματιστά μολύβια, στυλό, αυτοκόλλητα και σχέδια.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στυλό που σβήνουν, σε περίπτωση που αποφασίσετε να αναδιοργανώσετε ορισμένες πτυχές του χάρτη σας.

Υπα΄ρχουν σχετικά εργαλεία στον υπολογιστή ή το κινητό σας για να κάνετε Mind Mapping.

Βρείτε κι εσείς τον τρόπο που σας ταιριάζει, οργανώστε τον τεράστιο όγκο πληροφοριών της ζωής σας και απολαύστε τα οφέλη των νοητικών χαρτών.

πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Όχι, δεν είμαι λυπημένη. Σε σωστή ώρα νυχτώνει.

Τα 7 στάδια της πνευματικής ωρίμασης

Αυτές οι 6 κατηγορίες τροφίμων κάνουν καλό στην καρδιά!

Comments are closed.