Η νευροαντίληψη, ένας όρος που επινοήθηκε από τον Stephen Porges, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Eμβαθύνει στην ικανότητά μας να ανιχνεύουμε ενδείξεις ασφάλειας και κινδύνου στο περιβάλλον χωρίς συνειδητή επίγνωση.

Είναι σαν να έχουμε ένα διαισθητικό ραντάρ για κοινωνικά και συναισθηματικά σήματα. Μας βοηθά να πλοηγηθούμε κοινωνικά και να παίρνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις βασισμένες σε λεπτές ενδείξεις.

Γιατί είναι σημαντική η νευροαντίληψη;

Είναι το νευρικό θεμέλιο της έκτης μας αίσθησης.

Μας επιτρέπει να διαβάζουμε ανάμεσα στις γραμμές, να συλλαμβάνουμε άρρητα συναισθήματα και να αισθανόμαστε την ατμόσφαιρα σε ένα δωμάτιο.

Είναι μια πολύτιμη δεξιότητα για ηγέτες, προπονητές και οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει και να συνδεθεί με άλλους σε ένα βαθύτερο, πιο διαισθητικό επίπεδο.

Ξεκλειδώνοντας την Έκτη Αίσθησή σας

Όλα ξεκινούν με τη νευροπλαστικότητα.

Αυτό είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τις κρυφές σας δυνατότητες και να ανάψετε τις δημιουργικές φλόγες της φαντασίας σας.

Όταν κατανοείτε την νευροπλαστικότητα, τον ρόλο των νευροδιαβιβαστών και τις εμπλεκόμενες περιοχές του εγκεφάλου, αποκτάτε γνώσεις για τις διαισθητικές ικανότητες του μυαλού σας, επιτρέποντάς σας να εκμεταλλευτείτε την έκτη αίσθηση με νέο σθένος.

Το να ξεκλειδώσετε την έκτη αίσθηση είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, στενά συνυφασμένο με βασικούς νευροδιαβιβαστές όπως η ωκυτοκίνη, η οποία συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη της αγάπης.

Η ωκυτοκίνη σχετίζεται με την ενίσχυση της κοινωνικής λειτουργίας και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Δεν ενισχύει μόνο συναισθήματα όπως εμπιστοσύνη, ενσυναίσθηση και κοινωνικούς δεσμούς, αλλά ευθυγραμμίζεται επίσης άψογα με την καλλιέργεια των διαισθητικών σας δεξιοτήτων, ενισχύοντας το ταξίδι σας για να αξιοποιήσετε την έκτη αίσθηση.

Μείνετε περίεργοι και ανοιχτόμυαλοι

Αυτά  χαρακτηριστικά θέτουν τις βάσεις για τη νευροπλαστικότητα, καλλιεργώντας τη γνωστική ανάπτυξη και πυροδοτώντας τη δημιουργικότητα.

Η καλλιέργεια της περιέργειας και της ανοιχτής σκέψης είναι ζωτικής σημασίας για όσους στοχεύουν να ενισχύσουν τις διαισθητικές τους ικανότητες.

Ενισχύουν τη νευροπλαστικότητα, επιτρέποντάς τους να προσαρμοστούν, να μάθουν και να γίνουν πιο δημιουργικοί στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Δημιουργικότητα

Ξεκινήστε ένα ταξίδι στον κόσμο των δημιουργικών τεχνών και δείτε την έκτη αίσθηση σας φτάνει σε νέα ύψη.

Θα ανακαλύψετε τη δύναμη του να εμπιστεύεστε τα ένστικτά σας, να δημιουργείτε απροσδόκητες συνδέσεις και να περιηγείστε με τόλμη στις αχαρτογράφητες περιοχές της νευροαντίληψης σας.

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διαίσθησης.

Η ανάπτυξή της, όπως υποστηρίζεται από την έρευνα του Paul Zak για την ωκυτοκίνη, ενισχύει την ικανότητα του ηγέτη να κατανοεί και να ανταποκρίνεται στις συναισθηματικές ανάγκες των μελών της ομάδας του, αυξάνοντας έτσι τις διαισθητικές του δεξιότητες.

Η υπερφόρτωση είναι δολοφόνος

Ωστόσο, προσέξτε τους υποβόσκοντες εχθρούς της έκτης σας αίσθησης, το άγχος και τη γνωστική υπερφόρτωση.

Αυτοί οι “κακοί” μπορούν να σαμποτάρουν τις δυνάμεις σας

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της διαίσθησης στη νευροεπιστήμη, υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε.

Αγκαλιάστε τη διαίσθησή σας και ξεκινήστε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι αυτοανακάλυψης και δημιουργικών δυνατοτήτων.

Η δύναμη της νευροπλαστικότητας βρίσκεται στα χέρια σας—ξεκλειδώστε τη νευροαντίληψη σας και μείνετε ανοιχτοί σε νέους ορίζοντες.

πηγή: Psychologytoday

Διαβάστε ακόμα: 7 καθημερινές πρακτικές για διαρκή ευτυχία και καλή υγεία

1 σίγουρος τρόπος για να βελτιώσετε τις σχέσεις με τα ενήλικα παιδιά σας

Personal Trainer: η Νο. 1 άσκηση για «μεγαλύτερη διάρκεια ζωής»

Comments are closed.