Η ζωή είναι γεμάτη δυνατότητες και ευκαιρίες εξέλιξης. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι φορές που μετανιώνουμε για τις επιλογές που κάναμε στο παρελθόν, καθώς αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί η ζωή μας, εάν αποφεύγαμε κάποιες καταστάσεις ή εάν είχαμε το θάρρος να πορευτούμε σε άλλους δρόμους.

Δεδομένου ότι η λύπη και η απογοήτευση μάς φθείρουν ψυχικά, είναι αναγκαίο να βρούμε τρόπους για να διαχειριστούμε κατά τρόπο εποικοδομητικό αυτά τα συναισθήματα.

Ας εξετάσουμε κάποιους από αυτούς!

1. Αυτο-συγχώρεση

Η μεταμέλεια συχνά απορρέει από την αδυναμία μας να διαχειριστούμε αυτό που κάναμε ή δεν κάναμε. Μπορεί να πιστεύουμε ότι αξίζουμε την αυτοκριτική και την αρνητικότητα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Αντίθετα, η συγχώρεση του εαυτού μας και η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας μπορεί να ενθαρρύνει την αυτοβελτίωση.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας ότι εξακολουθούμε να είμαστε άξιοι της αγάπης, ακόμη και αν πιστεύουμε ότι κάναμε ένα λάθος.

2. Δημιουργική αξιοποίηση της φαντασίας

Μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας, εάν οι επιλογές μας στο παρελθόν ήταν διαφορετικές.

Στη συνέχεια, μπορούμε να σκεφτούμε σε ποιες ενέργειες χρειάζεται να προβούμε τώρα για να πραγματοποιήσουμε αυτό το σενάριο, εξετάζοντας παράλληλα και τα πιθανά εμπόδια.

Βέβαια, όταν αναλογιζόμαστε τις αποφάσεις του παρελθόντος, είναι σημαντικό να μην εξιδανικεύουμε τα μονοπάτια που δεν ακολουθήσαμε, καθώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή σας αν είχαμε πάρει διαφορετικό δρόμο.

Θα ήταν, λοιπόν, πιο ωφέλιμο να επικεντρωθούμε σε αυτά που ξεδιπλώνονται μπροστά μας και μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ευημερία μας.

3. Διόρθωση του λάθους

Αν η μεταμέλεια αφορά κάποια συμπεριφορά μας που πλήγωσε κάποιον άλλο, μπορούμε να επιδιώξουμε να επανορθώσουμε, προσφέροντας μια ειλικρινή συγγνώμη στο άλλο άτομο.

Θα ήταν γόνιμο να ακούσουμε προσεκτικά την άλλη πλευρά, χωρίς κριτική, προκειμένου να κατανοήσουμε τη βασική αιτία των συναισθημάτων της.

Αν η άμεση επικοινωνία με το άτομο που πληγώθηκε δεν είναι εφικτή, θα μπορούσαμε να γράψουμε μια επιστολή που να εκφράζει τη λύπη μας. Στη συνέχεια, ως ένδειξη απελευθέρωσης, μπορούμε να κάψουμε ή να σκίσουμε το γράμμα μας.

4. Αποδοχή των συναισθημάτων μας

Συχνά, όταν μας κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα αναφορικά με το παρελθόν, καταφεύγουμε στη λύση του αντιπερισπασμού. Εμπλεκόμαστε, δηλαδή, σε διάφορες δραστηριότητες, για να κρατάμε το νου μας απασχολημένο.

Εντούτοις, θα μας βοηθούσε περισσότερο να βρούμε χρόνο, για να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, ώστε να κατανοήσουμε την πηγή της λύπης μας.

Πηγές: psychcentral, psyche

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΔιαλογισμός στοργικής καλοσύνης: ένα πανίσχυρο εργαλείο αυτοβελτίωσης

Μια πρακτική για να παραμείνετε παρόντες στη ζωή σας

6 δώρα για τα οποία θα σας ευχαριστήσει ο μελλοντικός σας εαυτός

 

 

Comments are closed.