Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν 7 στις 10 γυναίκες βιώνουν την αίσθηση ότι γίνονται αόρατες, καθώς μεγαλώνουν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “σύνδρομο της αόρατης γυναίκας“.

Η συνήθης συμβουλή που δίνεται στις γυναίκες που βιώνουν το σύνδρομο της αόρατης γυναίκας είναι να το καταπολεμήσουν, παραμένοντας σύγχρονες, νέες και ενδιαφέρουσες.

Ωστόσο, η πίεση που δέχονται οι γυναίκες για να παραμείνουν νέες πλήττει τις περισσότερες φορές την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Παράλληλα, η προσκόλληση στα πλεονεκτήματα της νεότητας τούς στερεί τη δυνατότητα να βιώσουν την αληθινή δύναμη που είναι διαθέσιμη, αν αγκαλιάσουν τη φυσική πορεία προς το γήρας.

Ποια είναι τα δώρα της τρίτης ηλικίας;

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Spirituality Health, υπάρχει μια δύναμη διαθέσιμη στην τρίτη ηλικία που ανταγωνίζεται ή ξεπερνά τη δύναμη της νεότητας.

Όπως οι υπερήρωες βασίζονται στην αορατότητα τους για να παρακάμψουν τους κανόνες και τις συμβάσεις της κοινωνίας, να αποφύγουν τον κίνδυνο ή να σώσουν την κατάσταση, έτσι και οι γυναίκες μπορούν να φορέσουν τον μανδύα της αορατότητας για να διεκδικήσουν τα λάφυρα που υπάρχουν μόνο για τους πιο γενναίους ανάμεσά μας.

Απελευθέρωση από συμβάσεις

Όταν είσαι αόρατος, δε χρειάζεται να κουβαλάς πια τους επαχθείς κανόνες της νιότης. Μπορείς να φοράς ό,τι θέλεις, να τρως όταν πεινάς, να κοιμάσαι όταν είσαι κουρασμένος και γενικά να ζεις τη ζωή σου με τους δικούς σου όρους. Αυτή είναι μια περίοδος της ζωής για να αποτινάξεις τα “πρέπει”.

Η δύναμη της αόρατης ταυτότητας

Ενώ η νεότητα είναι η διαδρομή για τη δόμηση της ταυτότητάς μας, η τρίτη ηλικία είναι το ταξίδι πίσω στην ψυχή μας. Βαθμιαία, παίρνουμε αποστάσεις από τους ρόλους που έχουμε κατά καιρούς αναλάβει. Μπορεί ακόμα να τους τιμάμε με τις πράξεις μας, αλλά αρχίζουμε να επιστρέφουμε σε αυτό που είμαστε- αυτό που ήμασταν πάντα.

Η δύναμη της δημιουργικότητας

Πολλοί από εμάς πέφτουμε στην παγίδα να πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα είναι μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε δημιουργικοί αν δεν μπορούμε να ζωγραφίσουμε, να τραγουδήσουμε ή να χορέψουμε. Όμως η δημιουργικότητα είναι δοσμένη στον καθένα μας και πηγάζει από την ψυχή μας. Η δημιουργικότητα είναι μια έκφραση του αληθινού μας εαυτού.

Όταν διανύουμε την περίοδο της ωριμότητας, μπορούμε να απελευθερώσουμε εντελώς τη δημιουργική μας δύναμη και να την αφήσουμε να βγει προς τα έξω χωρίς συμβιβασμούς.

Ελευθερία να αγαπάς, να απολαμβάνεις και να διασκεδάζεις

Όταν η παρουσία μας δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους άλλους, μπορούμε να αφεθούμε σε πηγαίες πράξεις αγάπης: προς τη γη, προς τα ζώα, προς τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Μπορούμε να φάμε τα αγαπημένα μας φαγητά, να απολαύσουμε τις εποχές, να ζήσουμε με το δικό μας τρόπο μικρές ή μεγάλες στιγμές, χωρίς να αισθανόμαστε την ανάγκη να λογοδοτήσουμε για τις επιλογές μας.

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΠώς να μετατρέψετε μια κρίση μέσης ηλικίας σε μια νέα αρχή!

Πώς να βρείτε και να διατηρήσετε τη χαρά

Μπορείς να αναγνωρίσεις το δικό σου πνευματικό αρχέτυπο;

Comments are closed.