Ο καθένας μας αναζητά τη χαρά, τον ενθουσιασμό, εκείνη τη μοναδική δύναμη της παιδικής ψυχής να συνδέεται βαθιά και δημιουργικά με την πραγματικότητα.

Στις μέρες μας, μάλιστα, όλοι κάνουν λόγο για το πάθος.

Βρείτε το πάθος σας.

Ζήστε με πάθος.

Εμπνεύστε τον κόσμο με το πάθος σας.

Κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή, συνδέουν το πάθος με τη χαρά.

Οι Στωικοί, χωρίς αμφιβολία, δε θα συμφωνούσαν με μια τέτοια προσέγγιση.

Στην πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι της Στωικής Φιλοσοφίας πίστευαν ότι το πάθος μπορεί να είναι  η  πηγή της δυστυχίας μας.

Σχετικά με τους γκουρού που μας διαβεβαιώνουν ότι το πάθος—αυτός ο αχαλίνωτος ενθουσιασμός—είναι το πιο σημαντικό μας πλεονέκτημα, ο Σενέκας θα ρωτούσε:

“Πώς μπορούν τέτοια ταλαντευόμενα και ασταθή άτομα να έχουν κάποιο αγαθό σταθερό και διαρκές;”

Ποιος είναι, λοιπόν, ο τρόπος για να βρούμε και να διατηρήσουμε τη χαρά;

Η απάντηση του Σενέκα βρίσκεται στο έργο του Ad Lucilium Epistulae Morales :

“Προέρχεται από μια καλή συνείδηση, από έντιμους σκοπούς, από σωστές πράξεις, από την περιφρόνηση των δώρων της τύχης, από έναν ομαλό και ήρεμο τρόπο ζωής που βαδίζει μόνο σε ένα μονοπάτι…

Υπάρχουν μόνο λίγοι που ελέγχουν τον εαυτό τους και τις υποθέσεις τους με έναν καθοδηγητικό σκοπό- οι υπόλοιποι δεν προχωρούν- απλώς παρασύρονται, σαν αντικείμενα που επιπλέουν σε ένα ποτάμι.

Και από αυτά τα αντικείμενα, κάποια συγκρατούνται από τα στάσιμα νερά και μεταφέρονται απαλά- άλλα παρασύρονται από ένα πιο βίαιο ρεύμα- κάποια, που βρίσκονται πιο κοντά στην όχθη, μένουν εκεί καθώς το ρεύμα χαλαρώνει- και άλλα παρασύρονται στη θάλασσα από την ορμή του ρεύματος.

Επομένως, θα πρέπει να αποφασίσουμε τι επιθυμούμε και να τηρήσουμε την απόφαση”.

Ολοκληρώνοντας…

Η ακλόνητη χαρά απορρέει από την εύρεση ενός σκοπού που μας επιτρέπει να αφοσιωνόμαστε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς, εκφράζοντας βαθιά ευγνωμοσύνη.

Μπορεί ο σκοπός μας να μην είναι τόσο συναρπαστικός ή λαμπερός, αλλά έχει τη δύναμη να αφυπνίζει τις δυνάμεις που κατοικούν εντός μας, να τους δίνει σχήμα και μορφή.

Πηγή: Daily Stoic

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΕπίκτητος, 9 σκέψεις για την τέχνη της ζωής

Επίκουρος: ο κήπος της ευτυχίας

Μάρκος Αυρήλιος, 7 αποφθέγματα για να φιλοσοφήσεις τη ζωή

 

Comments are closed.