Πολλοί από εμάς δε ζητάμε βοήθεια και προτιμάμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας από φόβο μήπως οι άλλοι μας απορρίψουν. Χρειάζεται, όμως, να φοβόμαστε; Για να δούμε τι λέει μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να ανταποκριθούν σε όσους ζητούν μικρές χάρες παρά να τους αγνοήσουν ή να τους απορρίψουν.

Η μελέτη διεξήχθη στην Καλιφόρνια, την Αυστραλία, τον Ισημερινό, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν βιντεοσκοπήσεις της καθημερινής ζωής σε πολλές διαφορετικές χώρες και διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια, ανεξαρτήτως πολιτισμού, συχνά τους δίνεται.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε μικρά αιτήματα σχεδόν το 80% του χρόνου- ποσοστό που ήταν επτά φορές πιο συχνό από ό,τι αρνήθηκαν, και έξι φορές πιο συχνό από ό,τι τα αγνόησαν.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις «κοσμικές» αλληλεπιδράσεις

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 40 ώρες βίντεο στις οποίες συμμετείχαν περίπου 350 συμμετέχοντες.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε «κοσμικές προκοινωνικές αλληλεπιδράσεις», όπως το να δώσουμε σε κάποιον ένα σκεύος ή να ανάψουμε έναν διακόπτη.

Σε κάθε αλληλεπίδραση το άτομο είτε ζητούσε βοήθεια είτε εμφανώς δυσκολευόταν.

Αυτού του είδους οι χαμηλές εκκλήσεις για βοήθεια αντιμετωπίστηκαν δυσανάλογα, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία ζούσαν οι άνθρωποι.

Συνολικά, το μέσο ποσοστό απόρριψης ήταν 10% και το μέσο ποσοστό αγνοήσεως ήταν 11%.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν εξίσου πιθανό να βοηθήσουν κάποιον που ήταν μέλος της οικογένειας όσο και κάποιον που δεν ήταν.

Όταν, μάλιστα, κάποιος αρνιόταν να προσφέρει βοήθεια,  σε ποσοστό 74% εξηγούσε και τον λόγο που δε βοηθούσε.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι αυτό δείχνει ότι σε όλους τους πολιτισμούς, όταν οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια, οι άλλοι ως επί το πλείστον είναι εκεί για να τη δώσουν.

Πηγή: cnbc

Σύμβουλος σχέσεων: Αυτή είναι η Νο. 1 παγίδα στην οποία πέφτουν οι μακροχρόνιες σχέσεις

Η ιδιαίτερη θέση των δελφινιών στην ελληνική μυθολογία

O Anthony Hopkins ακούει το βαλς που έγραψε o ίδιος πριν από 50 χρόνια

Comments are closed.