Στις μακροχρόνιες σχέσεις, είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι να συνδέουν τη δυστυχία τους με τις πράξεις του συντρόφου τους. Σκέφτονται, «αν ο σύντροφός μου μού έστελνε μήνυμα κάθε πρωί, θα ένιωθα λιγότερο ανήσυχος» ή «αν ο σύντροφός μου ήθελε να ταξιδεύει περισσότερο, θα ένιωθα μεγαλύτερη ευεξία».

Αλλά αυτά τα συναισθήματα ανικανοποίητου ή δυσαρέσκειας μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τον σύντροφό μας, λέει η ψυχολόγος Lisa Marie Bobby:

«Βλέπω πολύ συχνά ανθρώπους να χρησιμοποιούν ψευδή λογική όταν πρόκειται για τις σχέσεις τους. Αυτός ο τρόπος που νιώθουν οφείλεται σε κάποια εξωτερική περίσταση».

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ένα άτομο να ζητήσει από τον σύντροφό του να αλλάξει κάποιες συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να μετριάσει το δικό του σχεσιακό άγχος.

Αυτό δεν είναι μόνο άδικο για έναν σύντροφο, αλλά γενικά αναποτελεσματικό.

Αντί να ζητήσετε από τον σύντροφό σας να αλλάξει, η Bobby προτείνει να κάνετε στον εαυτό σας μια ερώτηση:

«Τι είναι αυτό που με κάνει νιώθω κάπως στο πλαίσιο ενός τέλειου γάμου, ο τρόπος σκέψης μου, οι βασικές μου πεποιθήσεις, οι δεξιότητες συναισθηματικής διαχείρισης ή οι ελλείψεις μου;»

Η παγίδα της «ψευδούς λογικής»

Ας υποθέσουμε ότι ο σύντροφός σας περνά πολύ χρόνο στη δουλειά ή με φίλους.

Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε παραμελημένοι και να λέτε στον εαυτό σας ότι αν περνούσατε περισσότερο χρόνο μαζί σας, θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι.

Αυτή είναι η παγίδα της «ψευδούς λογικής».

«Η λανθασμένη λογική θα ήταν «αν ήμουν με διαφορετικό άτομο δε θα ένιωθα πια εγκαταλελειμμένος. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, θα ένιωθες εντελώς εγκαταλελειμμένος. Θα ήταν απλώς για διαφορετικούς λόγους», λέει η Bobby.

Η προσπάθεια να αλλάξετε τη δική σας συναισθηματική κατάσταση ελέγχοντας τη συμπεριφορά του συντρόφου σας δεν λειτουργεί.

«Όποτε οι άνθρωποι εξωτερικεύουν τον τρόπο που αισθάνονται, δημιουργείται αυτή η πραγματικά δύσκολη δυναμική όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να αλλάξουν την περίστασή τους ως μέσο για να αλλάξουν τη δική τους συναισθηματική εμπειρία», λέει ο Bobby.

Αλλά o σύντροφός σας δεν είναι εκεί για να ρυθμίσει τα συναισθήματά σας.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε ποιες ενέργειες μπορείτε να κάνετε εσείς για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και να μην τον επιβαρύνετε τον σύντροφό σας με αυτόν τον ρόλο.

Πηγή: cnbc

Διαβάστε ακόμη: Πώς η φυσική μπορεί να διευρύνει την οπτική μας για τον κόσμο

Διάσημα αποφθέγματα της Oprah Winfrey να σε αφυπνίσουν

Έρευνα: Οι φυτικές δίαιτες είναι καλές για την υγεία της καρδιάς; -Πρέπει να γίνετε vegan;

Comments are closed.