Νέα έρευνα επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια υπόθεση ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και λιπών στο αίμα και να προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 18 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα κάθε χρόνο.

Ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο είναι η αθηροσκλήρωση,  μια πάχυνση ή σκλήρυνση των αρτηριών σας καθώς με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται στρώματα πλάκας.

Η πρόληψη μέσω της διατροφής και της άσκησης είναι το κλειδί για την προστασία του εαυτού σας από την πρώιμη εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στις μέρες μας, οι δίαιτες με βάση τα φυτά έχουν γίνει πoλύ δημοφιλείς.

Νέα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτών είναι σημαντικός παράγοντας πρόληψης και επιβράδυνσης της αθηροσκλήρωσης.

Τι λέει η έρευνα

Προκειμένου να κατανοηθεί το πώς η φυτική διατροφή επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, μια ερευνητική ομάδα από τη Δανία διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση 30 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980 και 2022.

Οι επιλεγμένες μελέτες ποσοτικοποίησαν τα αποτελέσματα της χορτοφαγικής και vegan δίαιτας σε σύγκριση με τις παμφάγες δίαιτες στα επίπεδα λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών του αίματος σε ενήλικες άνω των 18 ετών.

Τα λιπίδια του αίματος περιλαμβάνουν την ολική χοληστερόλη, τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), τις λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HLD) και τα τριγλυκερίδια.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η LDL χοληστερόλη και οι λιποπρωτεΐνες που περιέχουν αποτελούν δείκτη πρόγνωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μείωσαν την LDL ή την κακή χοληστερόλη κατά 10%, τη συνολική χοληστερόλη κατά 7% και την απολιποπρωτεΐνη Β κατά 14%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν  ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής θα μπορούσε να αναβάλει ή ακόμα και να εξαλείψει την ανάγκη για στατίνες -φάρμακα  που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

«Τα ζωικά προϊόντα έχουν χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη τείνουν επίσης να είναι υψηλότερα σε κορεσμένα λίπη»,

Όταν αφομοιώνονται, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την παραγωγή LDL χοληστερόλης .

Σε αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά,  το βούτυρο, τα αρτοσκευάσματα, τα λουκάνικα, το τυρί και  το μπέικον.

Η διατροφολόγος Justine Chan, MHSc, RD, CDE , επισημαίνει:

«η επίδραση των ζωικών προϊόντων στη χοληστερόλη εξαρτάται από τη διατροφή σας συνολικά. Για παράδειγμα, μια δίαιτα που περιέχει κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από ότι μια δίαιτα που περιέχει κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά όπως τα ψάρια και τα καρύδια».

Από την ανάλυση των 30 μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες σχετίζονταν με μεγαλύτερη μείωση της ολικής χοληστερόλης και  της LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με τις παμφάγες δίαιτες.

Ωστόσο, η εφαρμογή και η διατήρηση μιας υγιεινής χορτοφαγικής ή vegan διατροφής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για πολλούς.

Εύρεση διατροφικής ισορροπίας

Σε μια μελέτη, πάνω από 1.000 άτομα με στεφανιαία νόσο ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή ή μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Και οι δύο αυτές δίαιτες είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ενδεχόμενο εμφάνισης επεισόδιου καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε σημαντικά και στις δύο δίαιτες.

Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή ήταν ανώτερη από τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Εξ ορισμού, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι εντελώς απαλλαγμένη από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά εστιάζει στην υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφίμων καθώς και ακόρεστων λιπαρών από ψάρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια ευεργετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μόνο με τη μειωμένη πρόσληψη ζωικών προϊόντων.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ευκολότερο για ένα άτομο να διατηρήσει μια διατροφή που είναι κυρίως φυτική αλλά περιλαμβάνει λίγο κρέας μακροπρόθεσμα.

Δε χρειάζεται, λοιπόν, να αποκλείσετε εντελώς τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σας για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία της καρδιάς μιας φυτικής διατροφής.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε έως τρεις μερίδες κρέατος την εβδομάδα.

«Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ισορροπία αφιερώνοντας μια μέρα της εβδομάδας σε γεύματα χωρίς κρέας ή προσθέτοντας τροφές χωρίς κρέας που τους αρέσουν, όπως φασόλια, σε καθημερινή βάση ή πειραματιζόμενοι με υποκατάστατα φυτικής προέλευσης όπως το τόφου. Τα φυτικά τρόφιμα που αγαπούν και απολαμβάνουν είναι το κλειδί», εξήγησε η Chan.

Με μικρά, εύκολα βήματα ενσωματώστε περισσότερα φυτά στη διατροφή σας και βελτιώστε, έτσι τα επίπεδα χοληστερόλης.

 «Χτίστε τα γεύματά σας γύρω από λαχανικά. Μια απλή αλλαγή στον τρόπο προετοιμασίας των γευμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ισορροπία. Αντί να σκέφτεστε ποια πρωτεΐνη θα φάτε το βράδυ, ξεκινήστε με το λαχανικό. Αυτόματα θα τρώτε περισσότερα φυτικά προϊόντα».

Πηγή: health

Διαβάστε ακόμη: Σούμα: Μία σκόνη που κερδίζει έδαφος στην διατροφή

Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης

Νέος χρόνος, νέος εαυτός; 4 είδη διατροφής που συστήνουν οι ειδικοί

Comments are closed.