Εδώ και πολύ καιρό εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το πολύ πρωινό ξύπνημα είναι το κλειδί για την παραγωγικότητά τους.

Στις μέρες μας πολλοί TikTokers με αντίστοιχες αναρτήσεις  τραβούν πολλή προσοχή.

Τα hashtags #productivity, #selfcare και #morningroutine συγκεντρώνουν 10,8 δισεκατομμύρια, 52,2 δισεκατομμύρια και 22,9 δισεκατομμύρια προβολές, αντίστοιχα.

Πολλά σχετικά βίντεο ισχυρίζονται ότι η εκτέλεση μιας σωστής «πρωινής ρουτίνας» (μια σειρά από δραστηριότητες που προάγουν την υγεία, όπως το πόσιμο νερό, ο διαλογισμός, το ημερολόγιο, η άσκηση και η κατανάλωση καλού πρωινού) είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Είναι πράγματι καλό για την υγεία σας το να ξυπνάτε πολύ νωρίς;

Το να έχεις μια πρωινή ρουτίνα τείνει να είναι θετικό, λέει η ειδικός στον ύπνο Wendy Troxel, PhD , ανώτερος επιστήμονας συμπεριφοράς στη RAND Corporation και συγγραφέας του Sharing the Covers: Every Couple’s Guide to Better Sleep :

«Τα πρωινά μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά η καθιέρωση μιας ρουτίνας με σκοπό και συνέπεια, βοηθά στο να ξυπνάτε καλύτερα και να είστε πιο συγκεντρωμένοι»

Το αν είναι πραγματικά υγιές το να σηκώνεστε πολύ νωρίς το πρωί είναι ένα ερώτημα που η επιστήμη δεν έχει αναλύσει αρκετά.

Σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι πρωινοί τύποι μπορεί να είναι πιο δραστήριοι σε σύγκριση με τους ξενύχτηδες.

Άλλες έρευνες, ωστόσο δε βρήκαν καμία διαφορά στις διατροφικές συνήθειες αυτών των δύο.

Μια παλαιότερη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς είναι πιο χαρούμενοι σε σύγκριση με αυτούς που ξενυχτάνε, ενώ μια πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι δεν είναι πραγματικά η πράξη του να σηκώνονται πολύ νωρίς που τους ανεβάζει τη διάθεση.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περιέγραφαν τους εαυτούς τους ως «βραδινό» τύπο διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που ισχυρίστηκαν ότι ξυπνούσαν νωρίς το πρωί.

Τα άτομα που ξυπνούν νωρίς μπορεί να έχουν κι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό: την αυτοπειθαρχία.

Ο ψυχίατρος Alex Dimitriu, MD, υποστηρίζει ότι η αυτοπειθαρχία είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να κάνει κάποιον πιο επιτυχημένο:

Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τον έλεγχο των παρορμήσεων και κάνει τους ανθρώπους πιο πειθαρχημένους. Αν ακολουθείτε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου, είναι πιο πιθανό να ακολουθείτε μια τακτική ρουτίνα ύπνου.

Υπάρχει ενδεδειγμένη πρωινή ρουτίνα;

Ναι κι αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το να κοιμάστε αρκετά:

 «Οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να έχουν στόχο να κοιμούνται μεταξύ επτά και οκτώ ωρών. Ο ύπνος δεν πρέπει ποτέ να υστερεί εξαιτίας μιας πρωινής ρουτίνας», λέει ο Dimitriu.

Αυτό σημαίνει ότι αν σκοπεύετε να ξυπνήσετε στις 6 το πρωί, θα πρέπει να κοιμηθείτε  μεταξύ 10 και 11 μ.μ. για να κοιμηθείτε επαρκώς.

Εάν θέλετε να ξυπνήσετε στις 4 π.μ., χρειάζεται να κοιμηθείτε  γύρω στις 8 με 9 μ.μ..

Και να θυμάστε: «Ο καλός ύπνος συμβαίνει όταν ο χρόνος είναι επαρκής», προσθέτει ο Δρ Dimitriu.

Το να ξυπνάτε νωρίς τις καθημερινές αλλά να κοιμάστε πολύ το Σαββατοκύριακο δεν είναι υγιές, καθώς μπορεί να χαλάσει το ρολόι του σώματός σας:

«Η κακή κιρκαδική  ευθυγράμμιση προκύπτει από ακανόνιστες ώρες ύπνου και αφύπνισης και μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νυστάζουν τη λάθος ώρα», εξηγεί.

Πώς μοιάζει μια υγιεινή πρωινή ρουτίνα

Μια συνεπής πρωινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το φυσικό ρολόι του σώματός σας (έτσι ώστε να νιώθετε ζωντάνια και να νυστάζετε όταν πρέπει) και να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που συνθέτουν μια υγιεινή πρωινή ρουτίνα:

  • Αφύπνιση χωρίς αναβολή «Οι απότομες αφυπνίσεις είναι φίλοι σου», λέει η Troxel. Η αναβολή παρατείνει το αίσθημα ανησυχίας, οπότε ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας την ώρα που πρέπει να ξυπνήσετε και σηκωθείτε αμέσως.
  • Η κίνηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ενέργειά σας. Δε χρειάζεται απαραίτητα να πάτε στο γυμναστήριο, απλώς κινηθείτε με κάποιο τρόπο. Η Troxel προτείνει: περπατήστε γρήγορα μέσα στο σπίτι σας, κάντε μερικά squats ή μια σανίδα.
  • Πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό ή κάντε το ντους σας με κρύο νερό (το τελευταίο είναι μόνο για τους τολμηρούς). «Το κρύο νερό δεν είναι για όλους, αλλά είναι μια εξαιρετική στρατηγική για την ενίσχυση της εγρήγορσης και της ψυχικής ανθεκτικότητας, καθώς ξεκινάτε τη μέρα σας κάνοντας κάτι λίγο δύσκολο», λέει η Troxel.
  • «Η έκθεση στο φως το πρωί βοηθά στη βαθμονόμηση των βιολογικών μας ρολογιών (κιρκάδιο ρολόι) για να κινηθεί ένα είδος χρονοδιακόπτη, που λέει στο σώμα ότι η μέρα έχει ξεκινήσει. », λέει ο Dimitriu. Επίσης, διευκολύνει τον ύπνο στο τέλος της ημέρας. Προτιμήστε τον εξωτερικό φωτισμό, καθώς είναι η πιο ισχυρή ένδειξη για το ρολόι του σώματός σας.
  • Πρωινό:  «Πολλές είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν το πόσο σημαντικό είναι το υγιεινό πρωινό», λέει ο Dimitriu. Για παράδειγμα, μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε τη συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης υγιεινού πρωινού, της καλύτερης υγείας της καρδιάς και του μικρότερου κινδύνου θνησιμότητας. Παράλληλα, μια άλλη μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι η παράλειψη πρωινού συσχετίστηκε με υψηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης και άγχους.

πηγή: everydayhealth

Διαβάστε ακόμη: Η ασέληνη νύχτα της ψυχής: Μια δοκιμασία που οδηγεί στην αφύπνιση

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να μην αγαπάς τον εαυτό σου

Είσαι άνω των 65; Βρες χόμπι για καλύτερη ψυχική υγεία!

Comments are closed.