Για κάποιους, η προσευχή είναι μέρος της καθημερινότητά τους, ενώ για άλλους πηγή παρηγοριάς σε δύσκολες στιγμές.

Πώς συνδέεται η προσευχή με καλύτερη υγεία;

Η Crystal Park, PhD , καθηγήτρια ψυχολογικών επιστημών λέει ότι υπάρχουν περιορισμοί στο πώς μπορεί να μελετηθεί εμπειρικά η προσευχή και οι επιπτώσεις της στην υγεία.

Οι άνθρωποι που προσεύχονται συχνά και είναι ενεργά μέλη στις θρησκευτικές τους κοινότητες μπορεί να λαμβάνουν γενικά πιο σωστές αποφάσεις, όπως το να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε λιγότερους κινδύνους ή να αποφεύγουν το κάπνισμα και το ποτό.

Οι άνθρωποι που προσεύχονται περισσότερο είναι πιο υγιείς εξαιτίας της προσευχής ή οι άλλων συμπεριφορών;

Οι ερευνητές μπορούν να ελέγξουν μερικές παραμέτρους, αλλά όχι όλες.

Έχοντας κατά νου αυτές τις επιφυλάξεις, οι ΄έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ξεκάθαρα μια συσχέτιση μεταξύ προσευχής και ευημερίας.

Η τακτική πνευματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει ή να προστατεύσει τη συναισθηματική σας υγεία ως εξής:

  • Προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού: Η σύνδεση με μια μεγαλύτερη δύναμη ή αλήθεια μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση σκοπού και νόημα στην καθημερινότητα, λέει η Park. Εξάλλου, η αίσθηση σκοπού έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.
  • Παρέχει κοινωνική υποστήριξη: Με την εξάσκηση της πνευματικότητας, μπορεί να ενταχθείτε σε μια κοινότητα ομοϊδεατών. Παράλληλα, η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει το αίσθημα της μοναξιάς και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

  • Ανεβάζει τη διάθεση: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology τον Νοέμβριο του 2018 διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ της τακτικής προσευχή, θετικών συναισθημάτων, καλύτερης συναισθηματικής επεξεργασίας, συναισθηματικής έκφρασης, μεγαλύτερης αίσθησης σκοπού και συγχώρεσης. Ενώ οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την πνευματικότητα ή τη συμμετοχή στην κοινότητα, όπως το τραγούδι ή ο εθελοντισμός, μπορεί επίσης να έχουν θετικά αποτελέσματα στη συναισθηματική υγεία.
  • Σας βοηθά να αντιμετωπίσετε δυσκολίες: η πνευματικότητα και η θρησκεία μπορούν να σας παρέχουν ένα πλαίσιο ασφάλειας για την αντιμετώπιση απροσδόκητων ή αρνητικών γεγονότων. Η επίσκεψη στην εκκλησία και η προσευχή φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
  • Ενισχύει την ευγνωμοσύνη Πολλές μορφές προσευχής αποτελούν πρακτικές ευγνωμοσύνης, οι οποίες έχουν επίσης αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο Journal of Positive Psychology αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν σε πρακτική ευγνωμοσύνης ως προσωπική προσευχή είχαν μειωμένα αρνητικά συναισθήματα και βελτιωμένη υγεία.
  • Προωθεί την ενσυνειδητότητα: Η προσευχή που περιλαμβάνει επίγνωση της παρούσας στιγμής – όπως ο διαλογισμός -προσφέρει μια μοναδική αίσθηση γαλήνης. Οι πρακτικές διαλογισμού μας γειώνουν στο παρόν. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology in Το 2021 διαπίστωσε ότι ένας καθημερινός 10λεπτος διαλογισμός τύπου «κεντρικής προσευχής» μείωσε σημαντικά το άγχος στους φοιτητές.

Comments are closed.