Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την τάση να επιστρέφουμε στο παρελθόν, αλλά αυτή η συνήθεια μπορεί να γίνει παθολογική συμπεριφορά, όταν παραμένουμε “αγκυλωμένοι” σε αυτό και γινόμαστε δέσμιοί του.

Τι σημαίνει να ζεις στο παρελθόν;

Όταν ζεις στο παρελθόν, βάζεις το παρόν σε δεύτερη μοίρα, ενώ συχνά μελαγχολείς σχετικά με πτυχές της ύπαρξής σου που δεν μπορούν πλέον να αλλάξουν.

Η προσήλωσή μας σε όσα έχουν πλέον παρέλθει αποτελεί σπατάλη σημαντικής ψυχικής ενέργειας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά και να διοχετευθεί σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Υπό αυτήν την έννοια, το να ζούμε στο παρελθόν υπονομεύει την προσωπική μας ανάπτυξη, καθώς  αποδυναμώνει την επιθυμία μας να εξελιχθούμε μέσα από τη συμμετοχή μας σε νέες εμπειρίες.

Πώς να μην ζούμε στο παρελθόν;

Tο παρελθόν μας είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας και σίγουρα δε θα ήταν συνετό εκ μέρους μας να το απαρνηθούμε.

Είναι σημαντικό, όμως, να δομήσουμε μια υγιή σχέση με τον παρελθόντα βίο μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αγκαλιάζουμε το παρόν μας.

Αντί να ξαναζούμε το παρελθόν και να αναλωνόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικότητας και ενοχής, είναι σημαντικό να μάθουμε να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας με κάθε τρόπο.

Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων, ο διαλογισμός, η άσκηση, η επαφή με τη φύση και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, είναι μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνδεθούμε με το παρόν.

Είναι σημαντικό, επίσης, να παίρνουμε για λίγο αποστάσεις από πρόσωπα και πράγματα που μας θυμίζουν το παρελθόν.

Αυτό θα μας επιτρέψει να ανανεώσουμε την οπτική μας για όσα έχουν συμβεί, καθώς και να προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα κομμάτια του παρελθόντος που μάς αναστατώνουν συναισθηματικά.

Ακόμη, δεδομένου ότι πολλές φορές αυτό που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε μπροστά είναι ο φόβος μήπως κάνουμε λάθη, θα ήταν γόνιμο συνειδητοποιήσουμε ότι το λάθος είναι μέρος της ανθρώπινης συνθήκης και μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για εξέλιξη και ωρίμαση.

Αντίθετα, η προσκόλληση στο παρελθόν -παρά τη φαινομενική ασφάλεια που μας προσφέρει- μας οδηγεί σε ψυχικό και πνευματικό μαρασμό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΓίνετε φίλοι με τον μελλοντικό σας εαυτό, ανακαλύπτοντας το χρυσό νήμα που διατρέχει το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον σας

Αυτοσυγχώρεση μέσα από 7 απλά βήματα

Δύναμη, ποια η πραγματική της φύση;

 

Comments are closed.