Σε κάθε πνευματικό ταξίδι καλούμαστε να διαχειριστούμε ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Η “σκοτεινή νύχτα της ψυχής” αναφέρεται σε εκείνη την περίοδο της ζωής μας κατά την οποία οι δοκιμασίες είναι τόσο μεγάλες που αισθανόμαστε χαμένοι.

Αν και ποτέ δεν είναι εύκολη, η σκοτεινή νύχτα της ψυχής αποτελεί μέρος της πνευματικής μας αφύπνισης και είναι βέβαιο ότι θα μας διδάξει μερικά σκληρά μαθήματα.

Τι είναι η σκοτεινή νύχτα της ψυχής;

Η ιδέα της σκοτεινής νύχτας της ψυχής διατυπώθηκε για πρώτη φορά σε ένα ποίημα του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού, ενός Ισπανού μυστικιστή και ποιητή του 16ου αιώνα.

Η ιδέα της πνευματικής κατάθλιψης, ωστόσο, αποτελεί μέρος πολλών διαφορετικών πνευματικών και θρησκευτικών παραδόσεων, συμπεριλαμβανομένου του Βουδισμού, στον οποίο αναφέρεται ως “πτώση στον λάκκο του κενού”.

Σύμφωνα με την Anna Yusim, M.D., ψυχίατρο και συγγραφέα του βιβλίου Fulfilled: How the Science of Spirituality Can Help You Live a Happier, More Meaningful Life:

 “Η σκοτεινή νύχτα της ψυχής είναι ουσιαστικά κάθε στιγμή που το σκοτάδι μας έρχεται στο προσκήνιο. Είναι σαν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατηθούμε στην επιφάνεια και φαίνεται λες και το σύμπαν, ο κόσμος και η ζωή είναι εναντίον μας”.

Η Yusim προσθέτει ότι η σκοτεινή νύχτα της ψυχής περιλαμβάνει συχνά βάσανα, αναποδιές και εμπόδια. Παρ’ όλα αυτά:

“Συχνά, η σκοτεινή νύχτα της ψυχής είναι απαραίτητο μέρος της πνευματικής εξέλιξης των ανθρώπων”.

Όπως αναφέρει η Shannon Kaiser, πνευματική δασκάλα και συγγραφέας του βιβλίου Return to You:

“Συχνά συμβαίνει για να μας καθοδηγήσει να βρούμε τον σκοπό μας στη ζωή, να ξεπληρώσουμε ή να εξισορροπήσουμε το κάρμα και να κατανοήσουμε βαθιά καρμικά και πνευματικά μαθήματα.

Η σκοτεινή νύχτα της ψυχής είναι ένα ξέσπασμα από τις ψευδαισθήσεις του φόβου και του Εγώ για να μετατοπίσουμε τον προσανατολισμό και τις αξίες μας σε αυτό που είναι πραγματικό και αληθινό, τη σύνδεση με το θείο, και τελικά να ανοίξουμε το δρόμο για το σκοπό και την αποστολή της ζωής μας εδώ στη Γη”.

Τα στάδια της σκοτεινής νύχτας της ψυχής

1ο Στάδιο : Σημαντική αναστάτωση και ανατρεπτικά γεγονότα

Η σκοτεινή νύχτα της ψυχής συχνά ξεκινά με κάποιο ανατρεπτικό γεγονός ή αναταραχή για την οποία δεν είστε προετοιμασμένοι με κάποιο τρόπο.

Η Kaiser αποκαλεί επίσης αυτό το στάδιο “The Roller coaster” και το περιγράφει ως υπαρξιακή κρίση λόγω έντονου πόνου που προκαλείται από εξωτερική αναστάτωση την οποία δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου,  ακραία φτώχεια ή μια ασθένεια, η προδοσία, η αδικία, η κακοποίηση, η απώλεια εργασίας κ.ο.κ.

2ο Στάδιο : Απώλεια προσανατολισμού και ελπίδας

Μετά το αρχικό ξέσπασμα, καθώς αρχίζει η σκοτεινή νύχτα της ψυχής, αρχίζουν απόγνωση και η απελπισία. Όπως εξηγεί η Kaiser, μπορεί να αισθάνεστε ότι η ζωή, και συγκεκριμένα η ζωή που ζούσατε, δεν έχει νόημα κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου.

3ο Στάδιο: Κατώτατος πυθμένας

Ολόκληρη η σκοτεινή νύχτα της ψυχής δεν είναι εύκολη, αλλά στο κατώτατο σημείο της θα νιώσετε σαν σημείο ρήξης ή όριο πόνου. Η Kaiser λέει ότι αυτή είναι συνήθως η πιο σκοτεινή στιγμή στη ζωή κάποιου.

Μπορεί να αδρανοποιηθείτε συναισθηματικά, να χάσετε φίλους και οικογένεια, να απομονωθείτε ή/και να μουδιάσετε μέσω των εξαρτήσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

“Συχνά σε αυτή τη φάση, η οικογένεια και οι φίλοι μάς εγκαταλείπουν. Αυτή η φάση μετατρέπεται στις πιο σκοτεινές ώρες της ζωής μας, αλλά θα μας διδάξει και ένα πολύτιμο μάθημα, αν είμαστε ανοιχτοί να το δεχτούμε”.

4ο Στάδιο : Αφύπνιση

Υπάρχει φως στην άλλη πλευρά του πυθμένα, προκειμένου να επιστρέψουμε σε μια αίσθηση ολότητας. Μετά τις πιο σκοτεινές σας ώρες, λέει η Kaiser, αρχίζετε να αφυπνίζεστε για την αλήθεια, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.

Αυτό το στάδιο μπορεί να περιλαμβάνει σωματικά συμπτώματα του στρες, όπως πονοκεφάλους, ναυτία και πόνους στο σώμα, ακόμα και ψυχολογικές και συναισθηματικές εκδηλώσεις.

“Κάποιος θα έχει την ευκαιρία να εισέλθει βαθιά μέσα του, επειδή πρόκειται για ένα εσωτερικό ταξίδι πίσω στην πηγή. Θα είναι επιτέλους έτοιμος να αντιμετωπίσει “αυτό που είναι” αντί να το αποφεύγει και να αφυπνιστεί για το μεγαλύτερο νόημα της ζωής του και όλων αυτών”, λέει η ίδια.

Και όπως προσθέτει η Yusim, η σκοτεινή νύχτα της ψυχής θα τονίσει αυτό που πρέπει να απελευθερώσετε ή να μεταμορφώσετε.

5ο Στάδιο: Πνευματική σπουδή

Με τη νεοαποκτηθείσα γνώση του εαυτού σας και του σκοπού σας, αρχίζει το πέμπτο στάδιο της πνευματικής μελέτης και της επίτευξης της ισορροπίας. Όπως εξηγεί η Κaiser:

“Αφού ανακαλύψετε τον σκοπό της ζωής σας, θα αρχίσετε να θέτετε τα θεμέλια της ζωής που είναι πραγματικά γραφτό να ζήσετε”.

Μπορεί να γίνετε πιο περίεργοι και να έλκεστε από πνευματικούς δασκάλους και οδηγούς αυτή τη στιγμή, και αργά αλλά σταθερά θα αρχίσετε να ενεργείτε σαν δημιουργός και να  χτίζετε τη ζωή που θέλετε, προσθέτει.

6o Στάδιο: Αυθεντική ζωή

Και τελικά, καθώς η σκοτεινή νύχτα της ψυχής σας φτάνει στο τέλος της, θα ανακαλύψετε μια αίσθηση ειρήνης, κατανόησης και πληρότητας.

Η Kaiser σημειώνει ότι θα καταλάβετε ότι βρίσκεστε στο τελικό στάδιο της σκοτεινής νύχτας της ψυχής όταν έχετε μεγαλύτερη κατανόηση της ευρύτερης εικόνας της ζωής, των μαθημάτων που έχετε πάρει και των πληγών που έχετε επουλώσει.

“Έτσι, έχουμε μετασχηματίσει την προοπτική μας και στη συνέχεια μετατρέπουμε τον πόνο και τη δυστυχία σε σοφία, η οποία μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να έχουμε ακόμα περισσότερο φως να μοιραστούμε με τον κόσμο, λόγω του ότι έχουμε περάσει αυτή την εμπειρία”, εξηγεί η Yusim.

Σε αυτό το στάδιο, θα βρίσκεστε σε ένα σημείο όπου δεν θα στηρίζεστε πλέον σε δυσλειτουργικά, παλιά μοτίβα (τόσο προσωπικά όσο και γενεαλογικά) και θα αισθάνεστε καθοδηγημένοι να ζείτε με σκοπό και περισσότερο πάθος. Θα έχετε επίσης την τάση να υπηρετείτε τους άλλους και όχι τον εαυτό σας, λέει η Kaiser.

Πηγή: mbg

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν ακόμηLiving in the Light: Ένα βιβλίο για την πορεία της ανθρωπότητας προς το φως

Προσευχή: η σύνδεσή μας με το υπερβατικό

Η ιστορία του μπαμπού και τα ισχυρά μαθήματα ζωής που μας διδάσκει

Comments are closed.