Όλοι ξέρουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό. Υπάρχουν, για παράδειγμα, έρευνες που υποδηλώνουν ότι τα σταφύλια και τα βατόμουρα είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά και καλές πηγές βιταμίνης C.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ψαριών, σοκολάτας και ξηρών καρπών μπορεί να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της γνωστικής έκπτωσης που σχετίζονται με την ηλικία.

Ωστόσο, ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης πιστεύουν ότι μια ακόμη τροφή μπορεί  να βοηθήσει.

Μια εξαετής μελέτη, που διεξήχθη από το 2011 έως το 2017, συνέλεξε δεδομένα από περισσότερους από 600 Κινέζους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Σιγκαπούρη.

οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερες από δύο τυπικές μερίδες μανιταριών την εβδομάδα μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης ήπιας γνωστικής εξασθένησης (MCI).

Στη μελέτη, μια μερίδα ορίστηκαν τα τρία τέταρτα του φλιτζανιού μαγειρεμένα μανιτάρια με μέσο βάρος περίπου 150 γραμμάρια.

Δύο μερίδες θα ισοδυναμούσαν με περίπου μισό πιάτο.

Αποδείχθηκε ότι ακόμη και μια μικρή μερίδα μανιταριών την εβδομάδα εξακολουθεί να είναι ευεργετική για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης MCI.

Τα νευροψυχολογικά τεστ που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη βοήθησαν να μετρηθούν διάφορες πτυχές των γνωστικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων.

Τα αποτελέσματα ήταν κάπως εκπληκτικά για την ερευνητική ομάδα.

“Φαίνεται ότι ένα συνήθως διαθέσιμο μεμονωμένο συστατικό θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση στη γνωστική έκπτωση.”

Τα μανιτάρια που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν έξι μανιτάρια που καταναλώνονταν συνήθως στη Σιγκαπούρη και περιελάμβαναν χρυσαφί, oyster, shiitake και λευκά μανιτάρια, καθώς και αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα μανιτάρια.

Οι ερευνητές, ωστόσο, θεωρούν ότι και οι άλλες ποικιλίες μανιταριών  έχουν εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα.

Πιστεύουν, επίσης, ότι ο μειωμένος επιπολασμός της MCI σε όσους τρώνε μανιτάρια μπορεί να οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες, τη εργοθειονεΐνη (ET).

“Το ET είναι ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό που οι άνθρωποι δεν μπορούν να το συνθέσουν μόνοι τους. Αλλά μπορεί να ληφθεί από διάαφορες τροφές- μία από τις κυριότερες είναι τα μανιτάρια”, δήλωσε ο Δρ Irwin Cheah, Senior Research Fellow.

Παράλληλά, κι άλλες ενώσεις που βρίσκονται στα μανιτάρια μπορεί να είναι επωφελείς για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης γνωστικής έκπτωσης.

Ορισμένες ερισεόνες, ερινασίνες, σκαμπρονίνες και δικτυοφορίνες μπορεί να προάγουν τη σύνθεση παραγόντων ανάπτυξης των νεύρων.

Τη επόμενη φορά, λοιπόν, που θα παραγγείλετε την πίτσα σας, μην ξεχάσετε να ζητήσετε έξτρα μανιτάρια…

πηγή: michiganpsychologicalassociation

Διαβάστε ακόμη: Φούσκωμα και πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα: Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο εγκέφαλος είναι άγρυπνος φρουρός και όταν κοιμόμαστε

Μοναδική ιστορία: Ήταν παράλυτος και τώρα ελπίζει να τρέξει σε μαραθώνιο!

 

Comments are closed.