Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα συναισθήματα ήταν οι προκαθορισμένες και εκτός του ελέγχου μας ορμονικές αποκρίσεις. Ωστόσο, στις μέρες μας οι ερευνητές τα προσεγγίζουν από άλλη σκοπιά, κάνοντας λόγο για τον «προγνωστικό εγκέφαλο».

Παλαιότερα ήταν κατανοητό ότι αν έβλεπες μια αρκούδα, θα ένιωθες φόβο, ο οποίος, με τη σειρά του θα ωθούσε το σώμα σου να εκδηλώσει τα φυσιολογικά σημάδια του φόβου, όπως τον αυξημένο παλμό, τις διεσταλμένες κόρες και την αύξηση της αδρεναλίνης.

Σήμερα, όμως, καταλαβαίνουμε ότι αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν βλέπετε μια αρκούδα, το σώμα σας αντιδρά πρώτο, και τα φυσιολογικά σημάδια που πυροδοτεί ωθούν τον εγκέφαλό σας να αισθανθεί φόβο.

Γιατί έχει σημασία αυτή η διαπίστωση;

Διότι δείχνει ότι εμείς ως άνθρωποι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον προγνωστικό εγκέφαλο για να αλλάξουμε την απόκρισή μας σε ορισμένες καταστάσεις.

Αν νιώθουμε τα φυσιολογικά συμπτώματα του φόβου, του στρες ή της θλίψης, μπορούμε στην πραγματικότητα να παρέμβουμε πριν ο εγκέφαλός μας αναγνωρίσει το συναίσθημα.

Ο νευροεπιστήμονας Anil Seth επισημαίνει ότι η χειραγώγηση του προγνωστικού εγκεφάλου σας, την οποία την αποκαλεί  «συναισθηματική μυϊκή μνήμη», σημαίνει το να προετοιμάσετε τον εγκέφαλό σας να επιλέξει θετικά, αναζωογονητικά συναισθήματα.

Υπάρχουν, μάλιστα, και τρόποι για να την εξασκήσετε, όπως η τακτική σωματική άσκηση, η καλή διατροφή και η ενασχόληση με ουσιαστικές σχέσεις.

 

Μπορείτε, επίσης, να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας ανάλογα με την κατάσταση που καλείστε να αντιμετωπίσετε κάθε φορά.

Για παράδειγμα, εάν αρχίσει να βρέχει ακριβώς πριν πάτε βόλτα, αντί να λυπηθείτε για τον κακό καιρό, μπορείτε να σκεφτείτε ότι η βροχή δίνει την απαραίτητη τροφή στα  φυτά και σας δίνει την ευκαιρία να βάλετε το νέο σας αδιάβροχο.

Ο Δρ Sriram Shamasunder επισημαίνει ότι η ευγνωμοσύνη διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη συναισθηματική μυϊκή μνήμη.

Εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας να εστιάζει στα θετικά.

Όλοι θέλουμε την ευτυχία στη ζωή μας, αλλά η αναζήτησή της μπορεί να αποβεί μάταιη.

Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε χαρά μπορεί να απαιτεί απλώς λίγη εξάσκηση.

Ακολουθούν τρεις στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αρχίσετε να καλλιεργείτε τη χαρά:

  1. Δείξτε ευγνωμοσύνη. Αφιερώστε πέντε λεπτά την ημέρα για να γράψετε για τι και για ποιους είστε ευγνώμονες.
  2. Κάντε μια βόλτα. Κλείστε το τηλέφωνό σας, κάντε μια μικρή βόλτα στη γειτονιά σας και απολαύσετε οτιδήποτε σας προκαλεί δέος. Ίσως ένα μικρό λουλούδι που φυτρώνει μέσα από μια ρωγμή στο πεζοδρόμιο ή ένας ενθουσιασμένος σκύλος που μυρίζει ένα δέντρο. Εξασκηθείτε στο να παρατηρείτε γύρω σας όλα όσα σας φέρνουν χαρά.
  3. Ακούστε ήχους της φύσης. Οι ήχοι της φύσης μπορούν να ενισχύσουν την ψυχική μας υγεία. Αν δεν έχετε χρόνο για να βγείτε έξω, βάλτε απλώς ήχους της φύσης να παίζουν στο προσκήνιο.

Πηγή: optimistdaily

Διαβάστε ακόμη: Ποια η σημασία της τύχης στην αρχαία Ελλάδα;

Πώς να προστατευθείτε από τον καύσωνα

7 τροφές που θα ενισχύσουν τη λίμπιντό σας!

Comments are closed.