Οι εφιάλτες ορίζονται ως τα πολύ ενοχλητικά όνειρα που κάνουν ακόμα και τον πιο ονειροπόλο να ξυπνήσει. Τα έντονα συναισθήματα που τους συνοδεύουν συχνά παραμένουν κι αφότου ξυπνήσουμε.

Για παράδειγμα, αν δείτε στον ύπνο σας ότι κάποιος σας κυνηγάει, ίσως χρειαστούν αρκετά λεπτά για να ηρεμήσει το νευρικό σας σύστημα.

Σε μια μεγάλη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τα θέματα που εμφανίζονται στους εφιάλτες.

Οι 331 συμμετέχοντες για 2 έως 5 εβδομάδες κατέγραφαν κάθε όνειρο που έβλεπαν, με αποτέλεσμα να συλλεχθούν σχεδόν 10.000 αρχεία ονείρων.

Ας δούμε τα πιο κοινά θέματα που προέκυψαν:

 1. Φυσική επιθετικότητα (48,6 τοις εκατό). Σχεδόν οι μισοί από όλους τους εφιάλτες αφορούσαν μια απειλούμενη ή πραγματική σωματική επίθεση από άλλο άτομο – μακράν το πιο κοινό θέμα εφιάλτη. Παραδείγματα αποτελούν η απαγωγή ή η επίθεση.
 2. Διαπροσωπική σύγκρουση (21,0 τοις εκατό). Το δεύτερο πιο κοινό θέμα περιελάμβανε επίσης αρνητικές εμπειρίες με άλλο άτομο, αλλά χωρίς έκδηλη βία—για παράδειγμα, έντονες διαφωνίες, προσβολή ή εξευτελισμό.
 3. Αποτυχία ή ανικανότητα (16,2 τοις εκατό). Οι εφιάλτες με αυτό το θέμα συνεπάγονται ότι εμποδίζεστε με κάποιο τρόπο από την επίτευξη ενός στόχου. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνετε ένα φρικτό λάθος από το οποίο δεν μπορείτε να συνέλθετε ή να χάσετε την ικανότητά σας να μιλάτε.
 4. Κυνηγητο΄ (11,1 τοις εκατό). Το να τρέχεις από μια απειλητική δύναμη είναι ένα κλασικό θέμα εφιάλτη. Ο διώκτης (ο οποίος μπορεί να είναι παράξενα γρήγορος) πλησιάζει και ο τρόμος μεγαλώνει καθώς η απόδραση φαίνεται αδύνατη.
 5. Διαβολική παρουσία (11,1 τοις εκατό). Το επόμενο κοινό θέμα ήταν η παρουσία μιας κακής δύναμης, όπως ένα φάντασμα ή ένα τέρας. Αυτοί οι εφιάλτες μπορεί, επίσης, να αφορούν μια αισθητή παρουσία χωρίς ορατό πλάσμα ή το να κυριεύεται κανείς από μια κακή παρουσία.
 6. Ανησυχίες που σχετίζονται με υγεία και θάνατο (9,1 τοις εκατό). Εσείς ή κάποιος που αγαπάτε είναι τρομερά άρρωστος ή τραυματισμένος ή πεθαίνει στον εφιάλτη. Ένας κλασικός εφιάλτης που σχετίζεται με την υγεία είναι ότι τα δόντια σας σπάνε ή πέφτουν.
 7. Ατυχήματα (8,7 τοις εκατό). Αυτού του είδους ο εφιάλτης μπορεί να περιλαμβάνει τροχαίο ατύχημα, πτώση από γκρεμό ή οποιαδήποτε άλλη ακούσια πράξη που οδηγεί σε κίνδυνο ή βλάβη.
 8. Ανησυχία (8,7 τοις εκατό). Μερικές φορές μπορεί να μην ξέρετε ποια είναι η απειλή, αλλά να έχετε μια αυξανόμενη αίσθηση ανησυχίας. Για παράδειγμα, ξυπνάμε από έναν εφιάλτη στον οποίο συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά ότι κάτι πολύ κακό επρόκειτο να συμβεί, χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος φόβος.
 9. Έντομα/Παράσιτα (6,7 τοις εκατό). Τα ζώα που βρίσκετε ανατριχιαστικά ή βρώμικα στην πραγματική ζωή, όπως οι αρουραίοι, οι μύγες, οι αράχνες ή τα φίδια, μπορούν να εμφανιστούν στα τρομακτικά όνειρά σας. Μερικές φορές η φρίκη προέρχεται από μια προσβολή, όπως ένας κάδος απορριμμάτων γεμάτος σκουλήκια, ενώ άλλες φορές μπορεί να ονειρευτείτε ότι σας δαγκώνουν ή σας τσιμπούν.
 10. Καταστροφή (5,5 τοις εκατό). Μια πυρκαγιά ή μια πλημμύρα εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, μαζί με μεγαλύτερες καταστροφές όπως παλιρροιακά κύματα ή ανεμοστρόβιλοι.
 11. Περιβαλλοντική ανωμαλία (4,7 τοις εκατό). Τέλος, ορισμένοι εφιάλτες αφορούν απίθανα γεγονότα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρευτείτε ότι η συρταριέρα του υπνοδωματίου σας διπλασιάζεται ξαφνικά σε μέγεθος. Η παραδοξότητα αυτών των ανωμαλιών συμβάλλει στο αίσθημα του τρόμου.

Αν και κανένας από αυτούς τους τύπους εφιαλτών δεν είναι ευχάριστος, οι συγγραφείς της μελέτης μας προσφέρουν μια πιθανή παρηγοριά:

οι εφιάλτες μπορούν να σας προετοιμάσουν να χειριστείτε απειλές στην πραγματική ζωή.

Αντιμετωπίζοντας απειλές στο ασφαλές (αν και τρομακτικό) σκηνικό των ονείρων, το μυαλό σας θα μπορούσε να κάνει πρόβες για τα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Γιατί είναι τόσο σημαντικό το γονίδιο της γενναιοδωρίας;

Πόσο υγιεινό είναι το ποπ κορν;

Kaizen, το μυστικό της επιτυχίας της Toyota

Comments are closed.