Ο Μάρκος Αυρήλιος, 121-180 μ.Χ., υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες.


Στη διάρκεια της βασιλείας του, που διήρκησε από το 161 έως το 180 μ.Χ., η ρωμαϊκή αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της.

Ο Μάρκος Αυρήλιος πέρα από ικανός αυτοκράτορας θεωρείται και σπουδαίος στωικός φιλόσοφος.

Το μνημειώδες έργο του,  «Τα εις εαυτόν», που προοριζόταν ως οδηγός διακυβέρνησης και προσωπικής εξέλιξης, θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα έργα φιλοσοφίας της ύστερης αρχαιότητας.

Κι όχι τυχαία, αφού μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης μπορεί να διανύσει ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης και φιλοσοφικής εξερεύνησης.

Ορίστε 7 αποφθέγματα του βιβλίου που μπορεί να εμπνεύσουν κι εσένα:

#1 “Όποιος δεν ξέρει τι είναι κόσμος, δεν ξέρει πού βρίσκεται. Όποιος δεν ξέρει για ποιο σκοπό έγινε ο κόσμος δεν ξέρει ούτε ποιος είναι ούτε τι σημαίνει κόσμος. Ένα από αυτά να του διαφεύγει, δε θα μπορεί καν να πει για ποιο σκοπό υπάρχει ο ίδιος.”

#2 “Μη σε ταράζουν τα μελλούμενα. Θα φτάσεις και σ’ αυτά αν χρειαστεί, κουβαλώντας μαζί σου την ίδια λογική που τώρα χρησιμοποιείς για τα παρόντα.”

#3 “Βάλε με το νου σου πόσα πράγματα γίνονται την ίδια απειροελάχιστη στιγμή μέσα στον καθένα μας, ψυχικά και σωματικά, και τότε δε θα σε εντυπωσιάζει το ότι πολύ περισσότερα ή μάλλον όλα όσα συμβαίνουν συνυπάρχουν μέσα στο ενιαίο συμβάν που ονομάζουμε κόσμο.”

#4 “Αν δυσκολεύεσαι να φέρεις σε πέρας μια δουλειά, μη θεωρείς πως αυτή ξεπερνά τις ανθρώπινες δυνάμεις. Αντίθετα, οτιδήποτε δεν είναι αδύνατο ή ξένο προς τον άνθρωπο, να το θεωρείς εφικτό για σένα.”

#5 “Όταν οι περιστάσεις σου προκαλούν κάποια αναπόφευκτη ταραχή, εσύ κοίτα γρήγορα να ξαναβρίσκεις τον εαυτό σου και μη βγαίνεις από το ρυθμό σου για περισσότερο απ’ ότι σε υποχρεώνει η κατάσταση. Όσο πιο συχνά επιστρέφεις στην αρμονία τόσο περισσότερο θα την διαφεντεύεις.”

#6 “Συχνά να αναλογίζεσαι με πόση ταχύτητα παρασύρονται και εξαφανίζονται όντα και γεγονότα. Η ύλη σαν ποτάμι κυλά αέναα. Οι ενέργειες μεταβάλλονται διαρκώς και τα αίτια δρουν σε μυριάδες παραλλαγές, και σχεδόν τίποτα δε μένει σταθερό, ούτε καν τα κοντινά μας πράγματα. Αναλογίσου ακόμη την απεραντοσύνη του χρόνου, παρελθόντος και μέλλοντος μες στην οποία αφανίζονται τα πάντα.

#7 Πέταξε τα όλα, λοιπόν και συγκράτησε αυτά μόνο τα λίγα και ακόμη, να ‘χεις στο νου σου πως ο καθένας μας ζει μονάχα τούτο εδώ το παρόν, το στιγμιαίο. Όλα τα άλλα τα έχει ζήσει ή του είναι αφανέρωτα. Μικρό, λοιπόν, αυτό που ζει ο καθένας, μικρή και η γωνίτσα της γης όπου ζει.

Διάβασε ολόκληρο το βιβλίο Τα εις εαυτόν από τις εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ

Δείτε εδώ Η τεχνική των “5 γιατί” για να φτάσουμε στην αιτία οποιουδήποτε προβλήματος

Write A Comment