Αυτός ο «δεκάλογος» υγιεινής διατροφής για παιδιά συστήνεται από καθηγητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τα Τρίκαλα.

Ο στόχος τους είναι να μειωθεί το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας και γι’ αυτό προτρέπουν τους γονείς να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα παιδιά ενθαρρύνοντας υγιεινές συνθήκες.

Παράλληλα συνιστούν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

Τι πρέπει να τρώνε

Όσον αφορά στη διατροφή γίνεται λόγος για ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά, ενώ απαραίτητα είναι τα τρία γεύματα ημερησίως, όπως και ένα μικρογεύμα.

Το πρωινό προτείνεται για κάθε μέρα και το πολύ νερό οπωσδήποτε.

Ο «δεκάλογος» της υγιεινής διατροφής περιλαμβάνει ακόμα γάλα ή γιαούρτι σε καθημερινή βάση με ποικιλία δημητριακών και με προτίμηση στα ολικής άλεσης.

Επίσης, είναι απαραίτητος ο περιορισμός ζάχαρης και αλατιού και των προϊόντων που τα περιέχουν.

Το κόκκινο ή λευκό άπαχο κρέας να καταναλώνεται 2-3 φορές την εβδομάδα, με αποφυγή της χρήσης επεξεργασμένου κρέατος.

Το ελαιόλαδο ως πρώτη προτίμηση είναι επιβεβλημένη, τα όσπρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα και τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συνιστούν την κατανάλωση λιπαρού ψαριού.

Η κατανάλωση των γευμάτων σύμφωνα με τον οδηγό θα πρέπει να γίνεται με κλειστή την τηλεόραση και την οικογένεια συγκεντρωμένη όσο γίνεται συχνότερα.

Επίσης, προτείνουν το μαγείρεμα να γίνεται στο σπίτι με υγιεινό και ασφαλή τρόπο με επιλογή προϊόντων εποχής.

Τι λένε οι ειδικοί

Ο κ. Θανάσης Τζιαμούρτας, πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας στο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζει πως η απουσία κίνησης και η κακή διατροφή είναι οι δύο κυριότεροι παράγοντες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Επίσης, έρευνες, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν πως εάν ένα παιδί έχει ένα παχύσαρκο γονέα τότε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θα γίνει παχύσαρκο.

Αν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι τότε η πιθανότητα να γίνει και το ίδιο παχύσαρκο διπλασιάζεται.

«Εμείς, λοιπόν, θα πρέπει πρώτα να δώσουμε πρώτοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας με το να ασκούμαστε και να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σωματικού βάρους σε παιδιά 12 και 14 ετών, οπότε θα πρέπει να κάνουμε τα παιδιά μας να κινούνται όσο το δυνατόν πιο πολύ», τονίζει.

«Δυστυχώς, ο χρόνος ο οποίος διατίθεται για άσκηση στο σχολείο είναι λίγος και δυστυχώς, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών δεν συνδέονται με την κίνηση.

Εάν λάβει κανείς υπόψη ότι και η διασκέδαση των παιδιών συνδέεται με καθιστικό τρόπο ζωής (τηλεόραση, βίντεοπαιχνίδια κλπ) τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί παρατηρείται αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Τόσο ο καθηγητής φυσικής αγωγής όσο και η οικογένεια θα πρέπει να δώσουν τα ερεθίσματα στο παιδί να αγαπήσει την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα», καταλήγει.

Δείτε κι αυτά:

Μάνος Δημητρούλης: «Η διατροφή δε θέλει πανικό!»

6 λόγοι για να εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας

Τι είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες; 28 τρόποι για να τους προσθέσετε στη διατροφή σας

Πηγή: amna.gr

 

 

Comments are closed.