Η λήψη αποφάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Σκεφτείτε τον αριθμό των αποφάσεων που καλούμαστε να λάβουμε μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Τι ώρα θα ξυπνήσουμε το πρωί;

Τι ρούχα θα φορέσουμε;

Ποια οδοντόκρεμα θα χρησιμοποιήσουμε;

Τι θα φτιάξουμε για πρωινό;

Παίρνουμε χιλιάδες (ναι, χιλιάδες) αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι παίρνουμε περίπου 35.000 αποφάσεις σε καθημερινή βάση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell εκτιμούν ότι παίρνουμε 226,7 αποφάσεις κάθε μέρα μόνο για το φαγητό.

Κάποιες μπορεί να είναι ψυχαναγκαστικές, κάποιες μπορεί να είναι προϊόν επεξεργασίας δεδομένων και  κάποιες μπορεί να είναι προσεκτικά σχεδιασμένες.

Υπάρχουν ακόμη και ορισμένες αποφάσεις τις οποίες μπορεί να μη συνειδητοποιούμε ότι λαμβάνουμε.

Τι είναι η κόπωση λήψης αποφάσεων;

Η κόπωση λήψης αποφάσεων (decision fatigue) είναι μια κατάσταση ψυχικής υπερφόρτωσης που μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα ενός ατόμου να συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις.

Πιθανόν να βιώσατε πιο έντονα την κόπωση των αποφάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή καλούμασταν να διαχειριστούμε νέα επίπεδα πολυπλοκότητας στις καθημερινές επιλογές μας.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κόπωση λήψης αποφάσεων;

Η λήψη σωστών αποφάσεων αποτελεί προϋπόθεση της ευημερίας μας. Αν αντιμετωπίζετε κόπωση λήψης αποφάσεων, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να την ξεπεράσετε:

1. Απλοποιήστε τις επιλογές σας

Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε την κόπωση από τις αποφάσεις είναι να “παίρνετε λιγότερες αποφάσεις, εξορθολογίζοντας τις επιλογές σας”, τονίζει η Dr. Lisa MacLean, ψυχίατρος και υπεύθυνη ευεξίας στο Henry Ford Health System,

Αυτό σημαίνει “να αποφεύγετε την τυχαία λήψη αποφάσεων, φτιάχνοντας λίστες. Με αυτόν τον τρόπο, όταν βρίσκεστε στο παντοπωλείο, δεν χρειάζεται να αποφασίσετε τι να αγοράσετε”.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι “να διαλέγετε τα ρούχα σας το προηγούμενο βράδυ και να αυτοματοποιείτε τις αποφάσεις σας ρυθμίζοντας την αυτόματη πληρωμή λογαριασμών”.

Επιπλέον, “απλοποιήστε τη ζωή σας, κόβοντας πράγματα που δεν είναι σημαντικά”, προτείνει η Dr.MacLean.

“Το να έχετε λιγότερα καθήκοντα και δραστηριότητες θα οδηγήσει σε λιγότερες αποφάσεις και θα σας βοηθήσει να νιώσετε ανανεωμένοι και να έχετε περισσότερο έλεγχο της ζωής σας”.

2. Αναθέστε τη λήψη αποφάσεων και σε άλλους

Εξετάστε το σύστημα υποστήριξης και το κοινωνικό σας δίκτυο. Πού μπορείτε να αναθέσετε αποφάσεις; Για παράδειγμα, αν εσείς επιλέγετε τι θα φάτε για δείπνο κάθε βράδυ, θα μπορούσε σύντροφός σας να παίρνει αποφάσεις για το δείπνο κάθε δεύτερη μέρα;

Αναφορικά με την εργασία, μπορείτε να αναθέσετε τη λήψη αποφάσεων και στους συναδέλφους σας ή στα μέλη της ομάδας σας;

Η ανάθεση μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος, την υπερφόρτωση και την κούραση.

3.Δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας

Οι καλές αποφάσεις λαμβάνονται, όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να φροντίζετε όλες τις πτυχές της ευζωίας σας.

Πώς είναι, για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ύπνου σας;  Τρέφετε το σώμα σας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά; Γυμνάζετε το σώμα σας με τρόπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά;

Αρχίστε, λοιπόν, να ανακαλύπτετε τρόπους για να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας και να δίνετε προτεραιότητα στην ευημερία σας.

4. Να παίρνετε σημαντικές αποφάσεις το πρωί

“Οι έρευνες δείχνουν ότι η καλύτερη ώρα για τη λήψη αποφάσεων είναι το πρωί”, αναφέρει η Dr. MacLean, τονίζοντας ότι “το πρωί είναι η ώρα που παίρνουμε τις πιο ακριβείς και προσεκτικές αποφάσεις και τείνουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί.

5. Σταματήστε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας

“Αποφύγετε να αναμασάτε τις αποφάσεις και σταματήστε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας”, τονίζει η Dr. MacLean.

” Απλώς αφήστε αυτήν την τελειομανία.”

“Κάντε την επιλογή και να είστε ευχαριστημένοι με αυτήν, γιατί σπαταλάμε επιπλέον ενέργεια ανησυχώντας για το αν ήταν η σωστή ή όχι”, προσθέτει.

“Θυμηθείτε, ότι πήρατε την καλύτερη απόφαση εκείνη τη στιγμή με βάση  αυτά που ξέρατε και μην επιστρέφετε συνέχεια σε αυτά γιατί αυτό θα αυξήσει την κούραση”.

Πηγές: AMABetter Up

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουν7 αποτελεσματικοί τρόποι για να παίρνετε εύκολα δύσκολες αποφάσεις

5 μάντρα για περισσότερη ευτυχία, ηρεμία και αυτοπεποίθηση

Τόλμησε να είσαι ο εαυτός σου…

 

 

Comments are closed.