Το EFT είναι το αρκτικόλεξο της φράσης Emotional Freedom Technique και στα νέα ελληνικά αποδίδεται με τον όρο «Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης» .

Όπως διαβάζουμε στο eft.gr πρόκειται για μια θεραπευτική πρακτική που επιτρέπει  «την άμεση ανακούφιση έως και τη βαθιά και οριστική αποφόρτιση από επώδυνα και τοξικά συναισθήματα, την επίλυση συναισθηματικών προβλημάτων, τη βελτίωση έως και θεραπεία σωματικών ενοχλήσεων και δυσλειτουργιών που συνδέονται με συναισθηματικά φορτία ή επιβαρύνονται από αυτά, καθώς και την άρση περιοριστικών πεποιθήσεων και αποδυνάμωση αρνητικών σκέψεων που προέρχονται από τα προσωπικά μας βιώματα».

Το EFT προσφέρει γρήγορη μερική ή και ολική απαλλαγή από:

 • Συναισθηματικές εντάσεις οποιασδήποτε μορφής, μεγέθους και αιτίας (θυμός, θλίψη, φόβος, σύνθετα συναισθηματικά προβλήματα, κ.λπ.)
 • Σωματικές ενοχλήσεις και δυσλειτουργίες συναισθηματικής ή ψυχολογικής προέλευσης (πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι, εντάσεις και χρόνιοι πόνοι στους μυς, ταχυπαλμίες, άσθμα, κ.λπ.).
 • Αρνητικές πεποιθήσεις που εμποδίζουν την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία.

Όπως επισημαίνεται στο eftinternational, πρόκειται για μια πρακτική μέθοδο αυτοβοήθειας που περιλαμβάνει ελαφρά χτυπήματα με τα δάχτυλα σε σημεία βελονισμού κατά μήκος των μεσημβρινών  του σώματος σύμφωνα με την κινεζική ιατρική.

Είναι μια μορφή «συναισθηματικού βελονισμού χωρίς βελόνες».

H βασική τεχνική στηρίζεται:

 • στην παρατήρηση των συναισθημάτων και των σωματικών αισθήσεων
 • στην εστίαση σε κάποιο από αυτά
 • στη λεκτική έκφραση αυτού
 • σε ελαφρά κτυπηματάκια με τα δάκτυλα στα σημεία επέμβασης.

Σύμφωνα με το everydayhealth η τεχνική EFT περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

 1. Προσδιορίζουμε κάτι που μας ενοχλεί (π.χ. μια αγχωτική κατάσταση).
 2. Βαθμολογούμε την ένταση σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10 (το 10 είναι το χειρότερο).
 3. Διατυπώνουμε μια δήλωση που περιγράφει το πρόβλημά μας και περιλαμβάνει ένα στοιχείο αυτοαποδοχής, όπως: «Παρόλο που είμαι αγχωμένη για τις προθεσμίες της δουλειάς, κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και αγαπώ και αποδέχομαι πλήρως τον εαυτό μου».
 4. Επαναλαμβάνουμε μια συντομευμένη εκδοχή αυτής της δήλωσης, ενώ χτυπάμε κάθε σημείο του σώματός μας αρκετές φορές.
 5. Βαθμολογούμε ξανά την ένταση από το 0 έως το 10 και επαναλαμβάνουμε τα βήματα μέχρι ο αριθμός να μειωθεί και να νιώσουμε καλύτερα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε πώς εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρακτική στα βίντεο που ακολουθούν:

 

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Διαβάστε εδώ Αυξήστε την ενεργειακή σας δόνηση με 8 πρακτικές!

 

Write A Comment