Τα μπισκότα έχουν μια μακρόχρονη παράδοση αιώνων. Στην ιστορία της γαστρονομίας, βέβαια, τα συναντάμε πρώτη φορά  κατά τη νεολιθική εποχή, τότε που οι άνθρωποι έψηναν πάνω σε πέτρες καρπούς αναμεμειγμένους με νερό.

Τα μπισκότα πήραν τη σημερινή τους μορφή στην Κίνα, όταν οι κάτοικοι παρασκεύασαν πίτες από σουσάμι, ρύζι ή φρούτα.

Στην Αίγυπτο, από την άλλη, μερικές χιλιετίες αργότερα, βγήκαν στο φως τοιχογραφίες εργατών που έψηναν «παξιμάδια».

Παρόμοιο παρασκεύασμα αποτελούσαν και «πλακούντες» στην αρχαία ελληνική κουζίνα, οι οποίοι περιείχαν μέλι, μυρωδικά, λίπος, γάλα και μπαχαρικά.

Στις μέρες μας τα μπισκότα έχουν διαδοθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ οι μορφές  και οι γεύσεις τους είναι αμέτρητες.

Αν κάτι παραμένει αναλλοίωτο, ωστόσο, ανά τους αιώνες είναι το γεγονός ότι συνοδεύουν κάθε μας περίσταση.

Ας δούμε τώρα μια πανεύκολη συνταγή για τραγανά και πεντανόστιμα μπισκότα βουτύρου που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν με τη γεύση και τη μυρωδιά τους στην παιδική μας ηλικία…

Μπισκότα βουτύρου σαν αυτά που αγοράζουμε σε μεταλλικά κουτιά που καταλήγουν θήκες για τα ραπτικά της γιαγιάς…

Υλικά

  • 250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
  5. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder στο μείγμα μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  6. Η ζύμη μας θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ, να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα δάχτυλά μας.

 

7. Σκεπάστε τη ζύμη με  μια μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί και να παγώσει μέσα στο ψυγείο για μισή ώρα.

Στη συνέχεια, χωρίστε τη ΄ζύμη σε δυο μέρη. Το ΄ένα από αυτά τοποθετήστε το ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες κι ανοίξτε το με τον πλάστη ομοιόμορφα.

Έπειτα, κόψτε τη ζύμη με κουπάτ της επιλογής σας.

Μεταφέρτε τη λαδόκολλα με τα μπισκότα σε φόρμα ψησίματος και ψήστε τα μπισκότα σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.

Αφήστε τα να κρυώσουν.

Συνεχίστε τη διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη.

 

Tips:

1. Ενδεχομένως η ζύμη μας να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι, για τον λόγο αυτό μη διστάσετε να τη βγάλετε από το μίξερ και να συνεχίσετε με το χέρι, έως ότου να έχετε μια μαλακή ζύμη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.

2. Εάν κατά το πλάσιμο η ζύμη μας ζεσταθεί και δεν μπορούμε να τη δουλέψουμε, μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο ξανά και να συνεχίσουμε.

3. Μπορείτε να στολίσετε τα μπισκότα σας και να τα προσφέρετε σε κάθε είδους εκδήλωση. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και υλικά όπως η ζαχαρόπαστα, οι βρώσιμοι μαρκαδόροι, οι βρώσιμες σκόνες, κόλλες και πέρλες, καθώς και ό,τι βάζει ο νους σας.

Δείτε τη συνταγή και στο κανάλι μας στο youtube στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 

Πηγή: wikipedia

Δείτε ακόμη: Συνταγή για νόστιμα, αφράτα και υγιεινά σπιτικά τσουρέκια χωρίς περιττά λίπη και με ελάχιστη ζάχαρη

Air fryer: Συνταγή για υγιεινές και πεντανόστιμες πατάτες σαν τηγανητές!

Συνταγή: Μαρέγκες, ένα επιδόρπιο γεμάτο ιστορία, μυστήριο και μαγεία.

Comments are closed.