Στη σύγχρονη εποχή η συμμετοχή σε ουσιαστικές συζητήσεις είναι εξαιρετικά σπάνια.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής,  η αποξένωση και η έλλειψη εστίασης αποτελούν ίσως κάποιες από τις αιτίες αυτού του φαινομένου.

Όμως, τίποτε δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη μας για σύνδεση με τους άλλους όσο μια συζήτηση με βάθος και περιεχόμενο.

Εάν, ίσως, έχετε κουραστεί με την επιδερμική και ρηχή επικοινωνία, αυτό το άρθρο σας ενδιαφέρει.

Πώς μπορείτε, όμως, να  να αποφύγετε τις επιφανειακές συζητήσεις;

 1. Ενεργητική ακρόαση

  Αν και δεν το συνειδητοποιούμε, τις περισσότερες φορές δεν ακούμε τους συνομιλητές μας.  Περιμένουμε -συνήθως με ανυπομονησία -να ολοκληρώσουν, για να πάρουμε σειρά σε μια κατ’ επίφαση ανταλλαγή ιδεών.

  Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ασκηθούμε στην τέχνη της ακρόασης. Είναι σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό και προσοχή στα λόγια του άλλου,  να παρακολουθούμε τη ροή το σκέψεών του και να τις σχολιάζουμε με ενσυναίσθηση.

  Εάν το κάνουμε αυτό, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος επικοινωνίας εντός του οποίου ο συνομιλητής μας αισθάνεται ασφαλής και ως εκ τούτου είναι πιο πρόθυμος να μοιραστεί τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του.

 2. Κάντε ερωτήσεις που διεγείρουν τη σκέψη και τον προβληματισμό του άλλου.

  Οι ερωτήσεις είναι αυτές που δίνουν τον παλμό  σε μια συζήτηση και καθορίζουν το περιεχόμενο και τη μορφή της.

  Εάν λοιπόν επιθυμείτε να συνδεθείτε με τον άλλον σε βαθύτερο επίπεδο, δοκιμάστε να του απευθύνετε ερωτήσεις που προάγουν τον προβληματισμό και ευνοούν την ουσιαστική επαφή.

  Για παράδειγμα,  αντί να τον ρωτήσετε: “Πώς ήταν η μέρα σου;”, μπορείτε να του πείτε: “Υπάρχει κάποια στιγμή μέσα στη μέρα που ξεχωρίζεις;”, ” Μήπως έγινε κάτι ασυνήθιστο σήμερα;” “Υπάρχει κάτι για το οποίο αισθάνθηκες ευγνωμοσύνη;”.

 3. Ασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα κατά την επικοινωνία.

   Φροντίστε να είστε απόλυτα παρόντες κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, εστιάζοντας στο άτομο που έχετε απέναντί σας.

  Καμία μορφή επικοινωνίας δεν μπορεί να είναι ουσιαστική, εάν εμείς δεν τη θεωρούμε σημαντική. Όταν διοχετεύουμε την ενέργεια και την προσοχή μας σε μια μορφή επικοινωνίας, δίνουμε το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι είμαστε διαθέσιμοι, για να συνδεθούμε σε βαθύτερο επίπεδο μαζί της.

 4. Απαλλαχθείτε από την επικριτική διάθεση.

  Κανείς δε πρόκειται να αφήσει εκτεθειμένες τις μύχιες σκέψεις του σε ένα περιβάλλον που είναι επικριτικό.

  Οι άνθρωποι δεσμεύονται σε μία βαθύτερη και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων,  όταν αισθάνονται ότι οι άλλοι δεν τους κρίνουν ή ότι η κριτική τους είναι καλοπροαίρετη και εκφράζεται με ευγένεια και σεβασμό.

  Εάν, λοιπόν, επιδιώκετε  ολοκληρωμένες εμπειρίες επικοινωνίας,  αφήστε τον επικριτικό σας εαυτό στο σπίτι.

  imethexis.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΑνάμεσα σε Ηλίθιους: Τα μυστικά της επιτυχημένης επικοινωνίας

Οι 8 κανόνες επικοινωνίας που ακολουθούν τα επιτυχημένα ζευγάρια

Οι δύο δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά για μια επιτυχημένη ζωή

Comments are closed.