Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο διαρκούν τα συναισθήματά μας;

Αυτό που σίγουρα όλοι μας έχουμε ευχηθεί είναι ορισμένα από αυτά να είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια.

Η νευροεπιστήμονας Jill Bolte Taylor, στο βιβλίο της “My Stroke of Insight“, περιγράφει ότι ένα συναίσθημα, ιδίως μια έντονη συναισθηματική αντίδραση, διαρκεί περίπου ενενήντα δευτερόλεπτα.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό;

Όταν ένα άτομο βιώνει ένα ισχυρό συναίσθημα, όπως θυμό ή φόβο, οι φυσιολογικές και χημικές αλλαγές που σχετίζονται σε νευροβιολογικό επίπεδο με το συναίσθημα αυτό συνήθως  κορυφώνονται μέσα σε περίπου ενενήντα δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, η πλήρης εμπειρία ενός συναισθήματος, συμπεριλαμβανομένων των γνωστικών και ψυχολογικών επιδράσεων, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από την αρχική φυσιολογική αντίδραση.

Τα συναισθήματα συχνά υπόκεινται σε πολύπλοκη γνωστική επεξεργασία.

Επηρεάζονται από τις σκέψεις, τις αναμνήσεις και άλλους εξωτερικούς παράγοντες και κατά συνέπεια, η συναισθηματική εμπειρία υπερβαίνει τη διάρκεια των ενενήντα δευτερολέπτων.

Παρόλα αυτά, αντίληψη ότι η αρχική φυσιολογική αντίδραση σε ένα συναίσθημα διαρκεί περίπου ενενήντα δευτερόλεπτα μπορεί να είναι χρήσιμη με τους ακόλουθους τρόπους:

Συναισθηματική επίγνωση:

Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αποκτήσουν επίγνωση των συναισθημάτων τους και να αναγνωρίσουν την παροδική φύση των φυσιολογικών αντιδράσεων.

Ενσυνειδητότητα:

Η ενσυνειδητότητα είναι η πρακτική της παρατήρησης και της αποδοχής των συναισθημάτων.

Η γνώση ότι η αρχική έξαρση ενός συναισθήματος θα περάσει σε περίπου ενενήντα δευτερόλεπτα μπορεί να ενθαρρύνει τα άτομα να αποδέχονται τα συναισθήματά τους και να τα αφήνουν να υποχωρήσουν φυσικά, αντί να ενεργούν παρορμητικά.

Αντιμετώπιση έντονων συναισθημάτων:

Ο κανόνας των 90 δευτερολέπτων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν τα έντονα συναισθήματα.

Να χρησιμεύσει, δηλαδή, ως υπενθύμιση ότι μπορούν να ξεπεράσουν το αρχικό συναισθηματικό κύμα και, μόλις η φυσιολογική αντίδραση υποχωρήσει, να λάβουν ορθές αποφάσεις.

Έλεγχος των συναισθημάτων:

Οι άνθρωποι συνειδητοποιώντας ότι οι φυσιολογικές αντιδράσεις είναι παροδικές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές, όπως αυτή της βαθιάς αναπνοής ή του διαλογισμού, για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους

Μείωση του στρες:

Η ανησυχία και η ένταση που προκαλούν τα έντονα συναισθήματα μπορεί να μειωθεί με την αναγνώριση της μικρής τους διάρκειας.

Η ιδέα αυτή έχει, παράλληλα, τη δυνατότητα να αυξήσει τη συναισθηματική ανθεκτικότητα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ανακάμπτουν ταχύτερα από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις.

Δείτε ακόμη: Μήπως η κουλτούρα των επιτευγμάτων επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό των νέων;

Μη σπαταλάτε χρήματα σε συμπληρώματα βιοτίνης ή κολλαγόνου. Ο καλύτερος τρόπος να λάβετε τα θρεπτικά συστατικά «ομορφιάς»

Comments are closed.