Γιατί κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται νεότεροι ή μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία;

Το ερώτημα αυτό απασχόλησε την Jeanyung Chey, του National University της Σεούλ στην Κορέα.

Οι πιθανές απαντήσεις στο πρώτο ερώτημα “περιλαμβάνουν καταθλιπτικές καταστάσεις, διαφορές προσωπικότητας ή το επίπεδο της σωματικής υγείας”, εξηγεί η ίδια.

“Ωστόσο, κανείς δεν είχε ερευνήσει τις διαδικασίες γήρανσης του εγκεφάλου ως πιθανό λόγο για τις διαφορές στην υποκειμενική ηλικία”, προσθέτει η Chey.

Έτσι, η ίδια και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν να καλύψουν αυτό το κενό στην έρευνα. Χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να ανιχνεύσουν σημάδια γήρανσης στους εγκεφάλους 68 υγιών ανθρώπων ηλικίας 59-84 ετών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.

Μελέτη της υποκειμενικής ηλικίας και της υγείας του εγκεφάλου

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας θα παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του εμφανίζει μια σειρά από συγκεκριμένα σημάδια που σχετίζονται με την ηλικία και δείχνουν ότι η πνευματική μας ευελιξία μπορεί να αρχίσει να μειώνεται.

Όλοι οι ηλικιωμένοι κλήθηκαν επίσης να συμπληρώσουν μια έρευνα που τους ζητούσε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο νέοι αισθάνονταν.

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν αν αισθάνονταν νεότεροι ή μεγαλύτεροι σε σχέση με τη βιολογική τους ηλικία. Η έρευνα περιλάμβανε επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις γνωστικές τους ικανότητες και την προσωπική τους εκτίμηση αναφορικά με την υγεία τους.

Η γνωστική λειτουργία των εθελοντών αξιολογήθηκε επίσης με τη χρήση δοκιμασιών επεισοδιακής και εργαζόμενης μνήμης.

Το να αισθάνεσαι νέος σημαίνει ότι έχεις νεότερο εγκέφαλο

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι αισθάνονταν νεότεροι από τη βιολογική τους ηλικία είχαν καλύτερη βαθμολογία στα τεστ μνήμης. Είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να νιώσουν κατάθλιψη και αισθάνονταν πιο αισιόδοξοι για την υγεία τους.

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι όσοι ένιωθαν νεότεροι είχαν επίσης μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου: την κατώτερη μετωπιαία έλικα και την ανώτερη κροταφική έλικα.

Η Chey και οι συνεργάτες της καταλήγουν στο συμπέρασμα:

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υποκειμενική εμπειρία της γήρανσης συνδέεται στενά με τη διαδικασία της γήρανσης του εγκεφάλου και υπογραμμίζει τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς της [υποκειμενικής ηλικίας] ως σημαντικό δείκτη της νευρογνωστικής υγείας στα τέλη της ζωής”.

Η ίδια η Chey δίνει βαρύτητα σε αυτά τα ευρήματα, επισημαίνοντας:

“Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι έχουν τα δομικά χαρακτηριστικά ενός νεότερου εγκεφάλου. Είναι σημαντικό ότι αυτή η διαφορά παραμένει ισχυρή ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλοι πιθανοί παράγοντες, όπως η προσωπικότητα, η υποκειμενική υγεία, τα καταθλιπτικά συμπτώματα ή οι γνωστικές λειτουργίες”.

Ωστόσο, οι μηχανισμοί πίσω από αυτή την εκπληκτική αυτή σύνδεση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητοι.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν πως  μοιάζει με μια θετική “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”· οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι τείνουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν σωματική και πνευματική εγρήγορση.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να ισχύει το αντίθετο σε όσους αισθάνονται μεγαλύτεροι.

Όπως εξηγεί η Chey, “αν κάποιος αισθάνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για να αξιολογήσει τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειες και τις δραστηριότητές του που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη γήρανση του εγκεφάλου και να λάβει μέτρα για να φροντίσει καλύτερα την υγεία του εγκεφάλου του”.

Πηγή: Medical News Today 

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΝευροεπιστήμονας: Να τι κάνω κάθε πρωί για πιο υγιή εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος αλλάζει με βάση το τι σκέφτεστε, τι αισθάνεστε, τι επιλέγετε και τι τρώτε

Ο εγκέφαλος είναι άγρυπνος φρουρός και όταν κοιμόμαστε

 

 

Comments are closed.