Ο διάσημος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Irvin D. Yalom έχει γράψει πολυάριθμα έργα για την υπαρξιακή και την ανθρωπιστική ψυχολογία. Είναι γνωστός για τη μακροχρόνια μελέτη που έχει κάνει τόσο για τη θεραπευτική διαδικασία όσο και για την ανθρώπινη φύση. Το έργο του έχει βαθιά επιρροή στον τομέα της ψυχοθεραπείας και της υπαρξιακής ψυχολογίας.

Ας δούμε 11 διάσημα αποφθέγματά του:

 1. “Το καθήκον του θεραπευτή είναι να διευκρινίσει. Το καθήκον του ασθενούς είναι να εξερευνήσει.”
 2. “Ό,τι είναι ζωντανό αλλάζει διαρκώς. Η ανθρώπινη προσωπικότητα μεγαλώνει και αλλάζει κι αυτή κατά τη διάρκεια της ζωής, και μαζί της και οι σεξουαλικές επιθυμίες.”
 3. «Η αγάπη είναι η μόνη λογική πράξη».

 4. “Το να προσπαθείς να αποφύγεις τον πόνο είναι σαν να τον θρέφεις. Αντίθετα, αν είσαι σε θέση να τον αντιμετωπίσεις, γίνεσαι ασταμάτητος.”
 5. «Η θεραπεία έχει να κάνει πρώτα με την αναγνώριση. Έχει να κάνει με τη δύναμη να παρατηρείς και τον βαθμό στον οποίο κατανοείς τους ανθρώπους Το βάθος με το οποίο βλέπεις είναι η έκταση της συνείδησής σου. Μπορείς να δεις ρηχά ή μπορείς να δεις βαθιά. Η θεραπεία είναι ένα μονοπάτι προς τη θέαση».
 6. «Το άγχος είναι η ζάλη της ελευθερίας».

 7. «Η πρόκληση, τόσο στη θεραπεία όσο και στη ζωή, δεν είναι να εξαλείψεις τον πόνο, αλλά να υποφέρεις για να τον αγιάσεις».
 8. «Η πρόκληση στη ζωή δεν είναι να ανακαλύψεις το τέλειο άτομο για σένα. Είναι να βρεις το ατελές άτομο που είναι τέλειο για σένα».
 9. «Μόνο ο θεραπευόμενος ξέρει πού πονάει, ποιες κατευθύνσεις να ακολουθήσει, ποια προβλήματα είναι κρίσιμα, ποιες εμπειρίες έχουν θαφτεί βαθιά».
 10. «Αν θέλεις να αλλάξεις, πρέπει να είσαι πρόθυμος να νιώσεις άβολα».

 11. “Το ταξίδι της ζωής είναι σαν ένα ποτάμι που ξεκινά με μια μικρή σταγόνα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε με το ρεύμα, να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ζωής όπου κι αν οδηγεί.”

Δείτε ακόμη: Πώς τα βιβλία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Αισθάνεστε πεσμένοι τον τελευταίο καιρό; Μπορεί να έχετε έλλειψη σε αυτό το συστατικό, λέει νέα έρευνα

Comments are closed.