Το περίφημο τσουρέκι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και είναι στενά συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα.

Η ονομασία του προέρχεται από το τουρκικό çörek, που σημαίνει ζύμη με μαγιά, και κατά πάσα πιθανότητα υιοθετήθηκε από τους Έλληνες την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Το τσουρέκι το συναντάμε σε πολλά μέρη του κόσμου σε πολλές παραλλαγές και με διάφορες ονομασίες.

Στην ελληνική εκδοχή του μπορεί να το συναντήσουμε και ως λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο.

Το γλυκό αυτό ψωμί με βασικά συστατικά  το αλεύρι, το γάλα, τα αυγά και το βούτυρο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους Χριστιανούς την περίοδο της λαμπρής, αφού συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού.

Όπως το αλεύρι μεταμορφώνεται σε ψωμί, έτσι και ο Ιησούς πέρασε από τον θάνατο στην Ανάσταση.

Έτσι, σύμφωνα με το έθιμο οι Χριστιανοί το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ζυμώνουν τα τσουρέκια, πλάθουν κουλούρια, βάφουν αυγά και ασβεστώνουν τις αυλές τους.

Το τσουρέκι μπορεί να θυμίζει το ψωμί, ωστόσο, η παρασκευή του χρειάζεται μπόλικο χρόνο και πολλή υπομονή, προκειμένου να γίνει αφράτο, μαλακό και να αποκτήσει τις πολυπόθητες ίνες.

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για νόστιμα τσουρέκια, μαλακά σαν αφρό και με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες και λίπη, ώστε να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις…

Υλικά

Για το προζύμι:

24 γραμμάρια ξερή μαγιά
2 κ.γ. ζάχαρη
100 ml ζεστό νερό
50 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
3 μεγάλα αυγά
200 γραμμάρια λιωμένο φυτικό βούτυρο
Χυμό από ένα μεγάλο πορτοκαλί (περίπου 100ml)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
200 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια χλιαρό φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά

Για την επάλειψη:

1 κρόκος αυγού
Λίγο φρέσκο γάλα
Αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μάγια, το νερό και το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το προζύμι μας.
  • Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για μία ώρα.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο.
  • Έπειτα, ρίχνουμε το γάλα, τη μαστίχα, το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  • Συνεχίζουμε ρίχνοντας τον χυμό πορτοκαλιού και μερικές κουταλιές από το αλεύρι μας.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα μας και κατόπιν, ρίχνουμε το προζύμι.
  • Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά.
  • Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τυλίγεται στον γάντζο.
  • Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε αλεύρι, εάν δούμε ότι η ζύμη συνεχίζει και κολλάει.
  • Αφαιρούμε το δοχείο του μίξερ από τον γάντζο, λαδώνουμε με ελαιόλαδο τα χέρια μας  και στη συνέχεια τη ζύμη.
  • Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία ώρα.
  • Έπειτα, χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία μέρη και στη συνέχεια, κάθε μέρος σε άλλα τρία μέρη.
  • Πλάθουμε τη ζύμη μας με τέτοιο τρόπο ώστε να της δώσουμε το σχήμα πλεξούδας.

  • Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε 1 ταψί στρωμένο λαδόκολλα.
  • Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μία ώρα.
  • Τα αλείφουμε με το μείγμα κρόκου και αυγού και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
  • Τα ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Tips

  • Φροντίστε ώστε όλα τα υλικά σας να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το γάλα, το νερό και το βούτυρο να είναι ζεστά αλλά όχι καυτά.
  • Ιδανικά διαλέξτε ένα αλεύρι που περιέχει 10 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε 100 γραμμάρια αλευριού.
  • Η ποσότητα του αλευριού που θα χρειαστείτε ποικίλει. Έτσι, μπορεί να χρειαστείτε παραπάνω ή και λιγότερο. Σε κάθε περίπτωση, η ζύμη μας πρέπει να τυλίγεται γύρω από τον γάντζο και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  • Δώστε στο προζύμι και στη ζύμη τον απαραίτητο χρόνο για να φουσκώσουν για να μας δώσουν τις πολυπόθητες ίνες και την αφράτη υφή.
  • Εάν δεν έχετε μίξερ, πλάστε με τα χέρια σας τη ζύμη. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό!
  • Διατηρήστε τα τσουρέκια στο ψυγείο, αλλά και στην κατάψυξη!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνταγή και στο κανάλι μας στο YouTube στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

Διαβάστε ακόμη: Εύκολη, πεντανόστιμη και κυρίως υγιεινή συνταγή για γλυκά ή αλμυρά pancakes χωρίς ζάχαρη και περιττά λίπη

Συνταγή: Μαρέγκες, ένα επιδόρπιο γεμάτο ιστορία, μυστήριο και μαγεία.

Συνταγή για πεντανόστιμα, υγιεινά και πανεύκολα κριτσίνια καρότου

Comments are closed.