Τι είναι, άραγε, η ψυχή;

Πολλές χαρισματικές και ιδιοφυείς προσωπικότητες έχουν αναμετρηθεί με αυτό το ερώτημα και μας έχουν δώσει μοναδικές ερμηνείες και βαθυστόχαστους ορισμούς.

Όμως, ο καθένας μας έχει -έστω και ασυνείδητα- σχηματίσει τη δική του ιδέα για το τι μπορεί να είναι η ψυχή.

Οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε την ψυχή σαν κάτι εύθραυστο, αιθέριο, πολύτιμο.

Η ψυχή είναι η έδρα των πιο αγνών συναισθημάτων μας, η κατοικία της θεϊκής μας ουσίας, η άφθαρτη, αιώνια και άυλη διάσταση της ύπαρξής μας.

Στο βασίλειο της ψυχής μας, ηγεμονεύουν η γαλήνη, η αρμονία, η ενότητα και το φως.

Ωστόσο,  πολλές φορές, όταν ταυτιζόμαστε με την υλική πραγματικότητα και αφήνουμε τις σειρήνες του εγωισμού να μας πλανέψουν, εμπλεκόμαστε σε καταστάσεις που μας φθείρουν ψυχικά ή  υψώνουν τείχη ανάμεσα σε εμάς και την ψυχή μας.

Πώς, όμως, μοιάζει ένας άνθρωπος που δεν πορεύεται στο μονοπάτι που χαράζει το φως της ψυχής του;

Ένας άνθρωπος που κωφεύει στα παραγγέλματα της ψυχής του, συνήθως κατατρύχεται από συναισθήματα δυσάρεστα, όπως ο φόβος, η ανασφάλεια και το άγχος.

Δυσκολεύεται να αισθανθεί ευγνωμοσύνη για τα δώρα της ζωής και μάταια προσπαθεί να καλοπιάσει το κενό που έχει εγκατασταθεί στην καρδιά του.

Εντός του αισθάνεται διαιρεμένος από τις τόσες ανάγκες που καλείται να υπηρετήσει, ξοδεύοντας τη ζωή του. Σε όλους τους δρόμους πορεύεται σαν ξένος.

Στα μάτια ενός τέτοιου ανθρώπου κατοικεί η θλίψη, που συχνά μεταμφιέζεται σε θυμό, παραίτηση, άρνηση.

Τα λόγια, οι σκέψεις και οι πράξεις του δεν είναι μπολιασμένα με την αλήθεια του, αλλά κακέκτυπα που συντηρούν το ψεύδος.

Ολοκληρώνοντας…

Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσουμε. Εντούτοις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν έχει τόση σημασία εάν θα κατακτήσουμε τις κορυφές αυτού του κόσμου ή εάν θα συγκεντρώσουμε αμύθητα πλούτη.

Σημασία έχει να περιφρουρήσουμε το θησαυρό που υπάρχει μέσα μας και να τον αφήσουμε να μας οδηγεί στο δρόμο της αλήθειας και της ενότητας.

imethexis.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΨυχή, όπως λέμε πνοή

Είναι τα μάτια ο καθρέφτης της ψυχής μας;

Comments are closed.