Είμαστε πνευματικά όντα και έχουμε τη δυνατότητα να αγκαλιάσουμε πλήρως την πνευματικότητά μας. Ωστόσο, όπως όλα στη ζωή, το να ξεκινήσουμε το πνευματικό μας μονοπάτι είναι μια επιλογή. Στη ζωή μας παρουσιάζονται διάφορες επιλογές που οδηγούν σε νέα στάδια ανάπτυξης.

Αυτές οι επιλογές μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας- το κλειδί είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να ακούσουμε τη σοφία της καρδιάς μας.

Στάδιο 1o : Αθωότητα

Γεννηθήκατε σε έναν υλικό κόσμο, εντός του οποίου η ζωή σας κυριαρχείται από τα τρία κατώτερα chakras. Εισέρχεστε στον κόσμο σε κατάσταση αθωότητας και εφόσον είστε υγιείς και έχετε μια αγαπημένη οικογένεια, ζείτε σε έναν κόσμο χαράς και ευδαιμονίας.

Εξακολουθείτε να έχετε μια ισχυρή σύνδεση με το Θείο και το πεδίο του Απόλυτου από το οποίο μόλις αναδύθηκε η συνείδησή σας. Το πνευματικό ον είναι ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό ξύπνιο.

Ωστόσο, για τους περισσότερους αυτή η μνήμη αρχίζει να ξεθωριάζει, καθώς διδάσκεστε πώς να “προσαρμοστείτε” και απομακρύνεστε από τον κόσμο γύρω σας.

Ελάχιστοι καταφέρνουν να διατηρήσουν τη Θεϊκή τους σύνδεση και να απολαύσουν το μεγαλείο της πνευματικής ζωής.

Στάδιο 2ο : Φόβος, Εγώ

Καθώς μεγαλώνετε, το εγώ αναδύεται και σύντομα συνειδητοποιείτε ότι είστε ολοκληρωτικά στο έλεος όλων όσοι σας περιβάλλουν. Η αγνή αγάπη που έχετε βιώσει μέχρι τώρα αρχίζει να επισκιάζεται από τον φόβο και παρόμοια συναισθήματά.

Διαπιστώνετε ότι για να πάρετε αυτό που θέλετε, πρέπει να ικανοποιήσετε τους αρμόδιους.

Αναπτύσσετε την προσωπικότητά σας και αρχίζετε να δημιουργείτε όλες τις ιστορίες που θα διαμορφώσουν και θα καθορίσουν τη ζωή σας.

Στάδιο 3ο : Ισχύς

Επιθυμώντας να ξεπεράσετε το φόβο, δημιουργείτε επιτυχία στη ζωή σας. Σπουδάζετε, ξεκινάτε την καριέρα σας και την οικογένειά σας. Θέλετε να έχετε τον έλεγχο για να εξαλείψετε τον φόβο. Συγκεντρώνετε πράγματα για να αποκτήσετε μια αίσθηση ασφάλειας.

  • Πρώτη επιλογή

Για πολλούς ανθρώπους, η πνευματική τους ανάπτυξη ολοκληρώνεται εδώ. Επιλέγετε να συνεχίσετε να αναλώνεστε με υλικές επιθυμίες, αναζητώντας όλο και περισσότερη δύναμη και έλεγχο. Η ζωή σας γίνεται εγωκεντρική και παραμένετε στο 3ο στάδιο.

Για άλλους, αρχίζει να ανατέλλει η αίσθηση ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή. Αντί να συσσωρεύετε απλώς αγαθά και δύναμη, αναζητάτε ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή. Αρχίζετε να αφυπνίζεστε πνευματικά και συνεχίζετε στο 4ο στάδιο.

Στάδιο 4ο : Προσφορά

Σε αυτό το στάδιο, αρχίζετε να συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από την προσωπική δύναμη και το υλικό κέρδος. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους, πώς μπορείτε να υπηρετήσετε τον κόσμο γύρω σας. Αισθάνεστε άνετα τόσο με το να δίνετε όσο και με το να λαμβάνετε.

Ωστόσο, το να δίνετε μπορεί επίσης να σας δημιουργήσει μια αίσθηση δύναμης. Σε αυτό το στάδιο, η προσφορά μπορεί συχνά να εξακολουθεί να έχει ως οδηγό τον εγωισμό. Δίνετε επειδή περιμένετε κάποια μορφή αναγνώρισης ή επειδή σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

  • Δεύτερη επιλογή

Μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε από το επίπεδο του εγώ, περιμένοντας πάντα κάτι ως αντάλλαγμα για την προσφορά σας. Αυτό προφανώς μπορεί να έχει μεγάλη αξία και μπορείτε να κάνετε πολλά καλά πράγματα στον κόσμο. Ωστόσο, δημιουργεί έναν περιορισμό στην πλήρη πνευματική σας ανάπτυξη.

Η δυνατότητα της δεύτερης επιλογής σας είναι όταν αρχίζετε να δίνετε από το επίπεδο της αγάπης και της συμπόνιας, χωρίς καμία ανησυχία για αναγνώριση ή ανταμοιβή. Η προσφορά σας γίνεται ανιδιοτελής και αρχίζει το αληθινό πνευματικό σας ταξίδι.

Στάδιο 5o : Ο Αναζητητής

Τώρα αρχίζετε τις καθιερωμένες πνευματικές σας πρακτικές. Η λαχτάρα για Διαφώτιση μεγαλώνει μέσα σας. Οι αποφάσεις σας τώρα προέρχονται κυρίως από το τέταρτο chakra, το κέντρο της καρδιάς.

Αρχίζετε να αναζητάτε το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων. Προσπαθείτε να καταλάβετε γιατί βρίσκεστε εδώ και πώς μπορείτε να κάνετε τη ζωή σας πιο ουσιαστική. Μπορεί να μελετάτε με δασκάλους και γκουρού. Διαβάζετε βιβλία και εξασκείστε σε τεχνικές. Έχετε φευγαλέες ιδέες για τον στόχο που σας ενθαρρύνει να παραμείνετε στο μονοπάτι.

Το chakra του λαιμού ανοίγει καθώς εκφράζετε τις ιδιότητες της καρδιάς στη ζωή σας.

Στάδιο 6o : Ο σοφός

Ανατέλλει η κοσμική συνείδηση. Ο νους σας αφυπνίζεται πλήρως. Γίνεστε μάρτυρες των πράξεών σας και συνειδητοποιείτε ότι είστε ο βασικός παίκτης στο πλήθος των ρόλων που υποδύεστε.

Ο φόβος του θανάτου διαλύεται καθώς συνειδητοποιείτε ότι η ζωή είναι απλώς ένας ακόμη ρόλος. Απλές δυνάμεις της γιόγκα γίνονται διαθέσιμες σε εσάς. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ του δίδοντος και του λαμβάνοντος.

  • Τρίτη επιλογή

Έχετε πλέον φτάσει σε ένα άλλο κρίσιμο σημείο στην πορεία σας. Το μυαλό σας είναι πλήρως αφυπνισμένο, αλλά κάποιο εγώ είναι ακόμα παρόν. Η επιλογή ή το λάθος εδώ είναι να πιστέψετε ότι είστε κάτι ξεχωριστό. Πιστεύετε λανθασμένα ότι έχετε φτάσει στο στόχο και μπορεί να προβάλλετε τον εαυτό σας ως τέτοιο.

Το τέλος είναι ορατό, αλλά έχετε επιτρέψει στο εγώ να το κρύψει από το οπτικό σας πεδίο και παραμένετε εγκλωβισμένοι σε μια ψευδή αίσθηση πνευματικής καταξίωσης.

Η εναλλακτική επιλογή είναι να αναγνωρίσετε το εγώ αλλά να μην υποκύψετε σε αυτό, να του επιτρέψετε να βρει τη θέση του αρμονικά μέσα στο σύνολο. Συνεχίζετε το ταξίδι σας με ταπεινότητα και αφοσίωση. Η προσφορά γίνεται καθαρά για χάρη της προσφοράς. Το “Τι είναι αυτό για μένα” γίνεται “Πώς μπορώ να υπηρετήσω;”.

Η διορατικότητα και η πνευματική έμπνευση αρχίζουν να αυξάνονται, ακούτε τη φωνή του εσωτερικού σας γκουρού καθώς ανοίγει το έκτο chakra.

Στάδιο 7o: Πνεύμα

Η καρδιά σας τώρα αφυπνίζεται πλήρως. Βιώνετε τη Θεία και Ενιαία Συνείδηση.

Δεν υπάρχει πλέον κανένας διαχωρισμός. Δεν υπάρχει δότης, δωρεά ή δόσιμο. Καμία αίσθηση του “εγώ” ή του “μου”, μόνο μια επίγνωση της Ενότητας. Εξακολουθείτε να ζείτε “στον κόσμο”, αλλά δεν είστε πλέον ” από αυτόν τον κόσμο”.

Η πνευματική σας πρακτική είναι η Καθαρή Χαρά. Όλα τα chakras είναι ανοιχτά, η πνευματική ενέργεια ρέει ελεύθερα.

Η απουσία επιλογής

Όταν φτάσετε στο έβδομο στάδιο δεν υπάρχουν πλέον επιλογές. Λειτουργείτε σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Τα πάντα προσφέρονται ακριβώς όπως τα χρειάζεστε, ακριβώς τη σωστή στιγμή. Είστε η Ολότητα.

Καθώς προχωράτε μέσα σε αυτά τα στάδια, ο υλικός κόσμος φαίνεται πολύ ελκυστικός στην αρχή, ενώ ο πνευματικός μπορεί να φαίνεται κενός και σκληρός, αλλά, αν τον ακολουθήσετε, τελικά οδηγεί στην εμπειρία του Αληθινού Εαυτού και στην αιώνια ευδαιμονία.

Δεν υπάρχει τίποτα που να λείπει από τη ζωή ενός μεγάλου γιόγκι. Αυτός ή αυτή δεν αισθάνεται ότι έχει παραιτηθεί από κάτι. Ο υλικός κόσμος είναι σαν ένας ξερός κήπος που περιμένει τη γνώση του Θείου για να τον κάνει να ανθίσει.

Στον υλικό κόσμο έχετε μόνο την ενέργεια του σώματος, στο πνευματικό μονοπάτι αξιοποιείτε τη Θεία Συνείδηση, την Κοσμική Ενέργεια.

Ο υλικός κόσμος είναι μια φυλακή, το πνευματικό μονοπάτι οδηγεί στην απεριόριστη ελευθερία.

 

Πηγή: Chopra

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνΤα κλειδιά για την πνευματική μας ευεξία

Η «Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι»

Η ασέληνη νύχτα της ψυχής: Μια δοκιμασία που οδηγεί στην αφύπνιση

Comments are closed.