Ο φυσικός κόσμος ήταν ανέκαθεν πηγή ηρεμίας και γαλήνης.

Οι κήποι, με την περίτεχνα σχεδιασμένη αισθητική τους και τα προσεκτικά επιλεγμένα στοιχεία, δεν αποτελούν μόνο πηγή χαλάρωσης, αλλά και τόπο περισυλλογής.

Οι ιαπωνικοί κήποι, οι οποίοι έχουν μια πλούσια ιστορία περίπου 1.000 ετών, είναι γνωστό πως επηρεάζουν κατά τρόπο μοναδικό το νου και την ψυχή όλων όσοι τους επισκέπτονται.

Η ιστορία του ιαπωνικού κήπου

Μια από τις βαθιές πεποιθήσεις όσον αφορά τους ιαπωνικούς κήπους είναι πως το πράσινο τοπίο συνιστά  παράγοντα που ηρεμεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ιαπωνικοί κήποι είναι γνωστοί ως «Healing Gardens», κυρίως λόγω της ανατολικής ιδέας ότι το τοπίο και η φύση μπορούν να μας επηρεάσουν σωματικά και να βελτιώσουν την υγεία μας.

Ο ιαπωνικός κήπος αναδεικνύει την έννοια της ενότητας με τον φυσικό κόσμο και την εξυψώνει σε κάτι που μοιάζει με έναν μικρό, προσωπικό παράδεισο για το άτομο.

Η δημιουργία αυτής της παραδείσιας κατάστασης είναι δυνατή με δύο τρόπους.

Πρώτον, από το σχεδιασμό του ίδιου του κήπου, ο οποίος ενσωματώνει συγκεκριμένα στοιχεία για να εξασφαλίσει τη μέγιστη χαλάρωση και να ενθαρρύνει την εμφάνιση συγκεκριμένων ψυχολογικών προτύπων.

Δεύτερον, από τον τρόπο με τον οποίο ο θεατής ενθαρρύνεται να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις παραδοσιακές ιαπωνικές πεποιθήσεις, ο κήπος γίνεται ένα ον που ζωντανεύει χάρη στη συμμετοχή του θεατή.

Ο κήπος ζωντανεύει και ο θεατής ανοίγεται σε νέους τρόπους αντίληψης του κόσμου.

Φαντασία

Ο σχεδιασμός ενός ιαπωνικού κήπου υπακούει σε συγκεκριμένες αρχές.

Η πολυπλοκότητα με την οποία τοποθετείται κάθε φυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας σειράς μοτίβων που διεγείρουν τη φαντασία.

Ακόμη και οι πιο μικροί κήποι μπορούν να δημιουργήσουν στρώματα, υφή και μοτίβα για να προκαλέσουν αυτή την απόκριση.

Αυτά τα στρώματα και οι διαφορές σε κάθε γωνία είναι που επιτρέπουν στο άτομο να ασχοληθεί ενεργά με την εμπειρία που ξετυλίγεται μπροστά του και να κινηθεί μέσα στο χώρο με μια αίσθηση περιέργειας και δημιουργικότητας.

Ανακάλυψη

Ο ιαπωνικός κήπος έχει ένα στοιχείο μυστηρίου, για να παρακινεί τον θεατή να τον εξερευνήσει.

Η επίσκεψη σε έναν τέτοιο κήπο δεν είναι μια στατική εμπειρία, αλλά μάλλον μια περιπέτεια με έντονο το στοιχείο της έκπληξης.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η διαδικασία της φυσικής ανακάλυψης που κάνει τον ιαπωνικό κήπο τόσο ξεχωριστό. Το εσωτερικό ταξίδι είναι εξίσου ιδιαίτερο.

Ένας ιαπωνικός κήπος προσφέρει το τέλειο περιβάλλον για ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και προβληματισμού.

Οι κήποι Zen, για παράδειγμα, είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να παρέχουν ένα χώρο διαλογισμού. .

Πολυαισθητηριακή εμπειρία

Ένας ιαπωνικός κήπος είναι μια θάλασσα αισθητηριακών ανακαλύψεων, που δημιουργήθηκε για να συνδέσει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σε μια ρευστή οντότητα.

Ο συνδυασμός τόσο ανθρωπογενών στοιχείων όσο και άγριων περιοχών, όπως βρύα, δεν είναι μόνο μια γιορτή για τα μάτια, αλλά και για όλες τις αισθήσεις μας. Κάθε πτυχή ενός ιαπωνικού κήπου σχεδιάζεται σχολαστικά προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η μοναδική αισθητηριακή εμπειρία.

Διάφορα είδη φυτών μάς προκαλούν να τα παρατηρήσουμε, να τα αγγίξουμε και να τα μυρίσουμε, ενώ τα κρυμμένα σιντριβάνια και οι κολπίσκοι μας δίνουν μια ακουστική εμπειρία που είναι καταπραϋντική και διεγερτική.

Επιδράσεις στη διάθεση

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ήρεμος χώρος, όπως ένας ιαπωνικός κήπος, μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας στο άτομο που τον επισκέπτεται.

Μια μελέτη του 2013 σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κήπων, συμπεριλαμβανομένου ενός ιαπωνικού κήπου τσαγιού, αποκάλυψε ότι ο κήπος τσαγιού προκάλεσε τις μεγαλύτερες συναισθηματικές αντιδράσεις στους επισκέπτες. Αναφέρθηκε ότι μείωσε τους παλμούς τους και είχε καταπραϋντική επίδραση στη διάθεσή τους λίγο μετά την επίσκεψη.

Ολοκληρώνοντας…

Οι ιαπωνικοί κήποι αποτελούν  έκφραση μιας μοναδικής ισορροπίας της ανθρωπογενούς παρέμβασης και  υπενθυμίζουν στον θεατή ότι είμαστε πραγματικά συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω μας.

Για πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και στη Δύση, οι κήποι θεωρούνται καταφύγιο από τη θορυβώδη καθημερινότητα.

Σε αυτούς ψάχνουν να βρουν μια σπίθα δημιουργικότητας, να καταπολεμήσουν το άγχος ή ακόμη και να βιώσουν στιγμές μαγείας.

Πηγή: Thrive Global

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνHanami: η γιορτή των ανθισμένων κερασιών

ShuHaRi: Το μυστικό για να κατακτήσετε τα πάντα

Kaizen, το μυστικό της επιτυχίας της Toyota

 

Comments are closed.