Πώς ορίζεται η πνευματική υγεία;

Η πνευματική υγεία είναι η κατανόηση και η αποδοχή της σύνδεσής σας με τον κόσμο και τη θέση σας σε αυτόν. Είναι η βεβαιότητα ότι η ζωή σας έχει έναν υψηλότερο σκοπό – έναν σκοπό που ξεπερνά τα φυσικά «πράγματα» και τη βραχυπρόθεσμη ευτυχία.

Η πνευματική ευεξία είναι η επιθυμία να κάνεις καλό, να ζεις με ευγνωμοσύνη και να φέρεις θετικότητα στον κόσμο .

Περιλαμβάνει την ανάπτυξη και τη χρήση προσωπικών αξιών και πεποιθήσεων για την καθοδήγηση της συμπεριφοράς, καθώς και την αίσθηση του σκοπού ή του νοήματος στη ζωή.

Οι άνθρωποι που είναι πνευματικά υγιείς έχουν συχνά ισχυρές σχέσεις με τους άλλους, αισθάνονται συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους και εκδηλώνουν συμπόνια και αλτρουισμό.

Γιατί είναι σημαντικό να είμαστε πνευματικά υγιείς;

Όταν είμαστε πνευματικά υγιείς, στη ζωή μας κυριαρχεί ειρήνη και γαλήνη.

Τα εμπόδια γίνονται αντιληπτά ως ευκαιρίες εξέλιξης, ως μέρος ενός ταξιδιού, στο οποίο σκοπός δεν είναι η νίκη και η καταξίωση, αλλά η εσωτερική μας ανύψωση.

Η πνευματική ευεξία μάς επιτρέπει να πραγματώνουμε με μεγαλύτερη ευκολία τους στόχους μας και να συνάπτουμε σχέσεις υγιείς και ουσιαστικές.

Η πνευματική ευεξία δημιουργεί έναν κύκλο θετικότητας στη ζωή μας. Όταν, όμως, εκπέμπουμε θετικότητα και ειρήνη, ανοίγουμε τις πύλες της αφθονίας στη ζωή μας. Προσελκύουμε ανθρώπους που μας σέβονται, που πορεύονται στο ίδιο μονοπάτι με εμάς.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποκτήσουμε πνευματική υγεία;

Η πνευματική ευεξία είναι το υψηλότερο επίπεδο κυριαρχίας στη ζωή. Είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από τη σωματική ή συναισθηματική υγεία. Πώς μπορούμε, όμως, να αισθανθούμε πνευματικά υγιείς;

1. Να συνδεθούμε με το σκοπό μας.

Εάν ζούμε τη ζωή μας χωρίς την αίσθηση σκοπού, είναι βέβαιο ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με την απογοήτευση και την ψυχική κόπωση.

Ο σκοπός δίνει στη ζωή μας κατεύθυνση και νόημα, συνδέοντάς μας με τη γνώση ότι η ζωή δεν αφορά το «εγώ», αλλά το «εμείς». Έχει να κάνει με το να υπηρετείς κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου.

2. Να υιοθετήσουμε πνευματικές συνήθειες.

Οι πρώτες δραστηριότητες πνευματικής ευεξίας που έρχονται στο μυαλό πολλών από εμάς είναι πιθανώς ο διαλογισμός και η γιόγκα.

Οι πνευματικές συνήθειες μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν δραστηριότητες, όπως η προσευχή, το περπάτημα στη φύση, η κηπουρική, το διάβασμα, το ημερολόγιο , η καλλιτεχνική δημιουργία, η ακρόαση μουσικής και άλλα.

Κάθε δραστηριότητα που μας δίνει την ευκαιρία για αυτοστοχασμό και μας κάνει να νιώθουμε γαλήνη είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε την πνευματική μας ευεξία .

3. Να εξασκηθούμε στην ενσυνειδητότητα.

Η ενσυνειδητότητα είναι η ικανότητα να παρατηρείς, να εστιάζεις και να νιώθεις πλήρως οτιδήποτε συμβαίνει την παρούσα στιγμή. Περιλαμβάνει, επίσης, τη λήψη συνειδητών αποφάσεων με βάση το πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν τους άλλους.

Για να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα συναισθήματά μας, στο σώμα μας και στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

Είναι σημαντικό να απέχουμε για ορισμένο διάστημα από τις ηλεκτρονικές συσκευές και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η βαθιά ακρόαση των αγαπημένων μας προσώπων είναι ακόμη ένας τρόπος για να παραμένουμε συνειδητοί.

4. Να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Είναι σημαντικό να κάνουμε μια λίστα με όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε ευγνώμονες, προκειμένου να εστιάσουμε σε σκέψεις θετικές. Η πνευματική ευεξία είναι μια νοοτροπία και απορρέει από ένα σύνολο ενεργειών που επιλέγουμε να κάνουμε καθημερινά.

5. Να φερόμαστε με γενναιοδωρία.

Το να δίνουμε πίσω είναι μια από τις πιο ισχυρές δραστηριότητες πνευματικής ευεξίας. Μας υπενθυμίζει όλα τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και εκπληρώνει μερικές από τις βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες μας, τη σύνδεση με τους άλλους και την προσφορά.

 

Comments are closed.