Ορισμένα βιβλία δε συνιστούν απλώς μια αναγνωστική εμπειρία, αλλά ένα πνευματικό ταξίδι, ένα σύντομο διάλογο με το αιώνιο και το υπερβατικό.

Η «Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι» συγκαταλέγεται αναμφίβολα ανάμεσα σε αυτά.

Πρόκειται για την αυτοβιογραφία μιας από τις μεγαλύτερες πνευματικές μορφές της εποχής μας, του Paramahansa Yoganandα, ο οποίος γεννήθηκε το 1893 στο Gorakhpur της Ινδίας.

Ο ίδιος αφηγείται κατά  τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό τα βιώματά του, τα οποία ανεπαίσθητα χαράζουν το δρόμο που οδηγεί στην πνευματική του τελείωση και δίνουν μορφή στην ιερή αποστολή που του έχει ανατεθεί για το φωτισμό της ανθρωπότητας.

Όταν ο Γιογκανάντα ήταν βρέφος στην αγκαλιά της μητέρας του, ο Lahiri Mahasaya τον ευλόγησε και προέβλεψε: «Μικρή μητέρα, ο γιος σου θα γίνει γιόγκι. Ως πνευματική οντότητα, θα μεταφέρει πολλές ψυχές στο βασίλειο του Θεού».

Οι πρώτες εντυπώσεις της παιδικής του ηλικίας, που μαρτυρούν κατά τρόπο αδιάψευστο την ακατανίκητη έλξη του για τον κόσμο του πνεύματος, οι συναντήσεις του με φωτισμένους δασκάλους, η δεκάχρονη εκπαίδευσή του σε ένα ερημητήριο δίπλα σε ένα σεβαστό δάσκαλο της Κρίγια Γιόγκα και η τριαντάχρονη παραμονή του στην Αμερική, στην προσπάθειά του να μεταλαμπαδεύσει  τις αρχές της Γιόγκα στη Δύση, συνιστούν τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η αφήγηση.

Η «Αυτοβιογραφία ενός Γιόγκι»  δε συνιστά απλώς το χρονικό της συναρπαστικής ζωής ενός πνευματικού δασκάλου, αλλά και μια εισαγωγή στην αρχαία επιστήμη της Γιόγκα και στην παράδοση του διαλογισμού.

Ο συγγραφέας εξηγεί με ενάργεια τους αδιόρατους νόμους που βρίσκονται πίσω τόσο από  συνηθισμένα γεγονότα της καθημερινότητας  όσο και πίσω από γεγονότα που δεν μπορεί να ερμηνεύσει ο ανθρώπινος νους.

Επίσης, μάς προσφέρει τη δυνατότητα να αναμετρηθούμε με τα  υπέρτατα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης· τη ζωή και το θάνατο.

Αυτό που ίσως γοητεύει τον αναγνώστη είναι ο σεβασμός με τον οποίο ο αφηγητής προσεγγίζει άλλες θρησκείες, καθώς περικοπές από την Αγία Γραφή κοσμούν πολλές σελίδες του βιβλίου.

Άλλωστε, ο Yogananda τόνισε την ενότητα των μεγάλων θρησκειών του κόσμου και δίδαξε με απόλυτη αφοσίωση μεθόδους για την επίτευξη της άμεσης προσωπικής εμπειρίας του Θεού, μυώντας στις τεχνικές της Κρίγια Γιόγκα περισσότερους από 100.000 άνδρες και γυναίκες στη Δύση.

Το βιβλίο κατέχει επάξια σημαντική θέση στις καρδιές αναρίθμητων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα κλασικό έργο, το οποίο εξακολουθεί να γοητεύει και να συγκινεί όλους όσοι επιθυμούν να ανακαλύψουν την πνευματική τους φύση.

«Με την πρακτική του διαλογισμού, θα διαπιστώσετε ότι κουβαλάτε μέσα στην καρδιά σας έναν φορητό παράδεισο.»: Paramahansa Yoganandα

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Διαβάστε εδώ: «Η Ουράνια Προφητεία»

Write A Comment