Ένα από τα πρώτα πράγματα που ενδεχομένως κάνετε όταν πηγαίνετε για περπάτημα είναι να πιάσετε τα ακουστικά σας.

Αλλά το… Silent Walking, μια νέα τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περπατούν χωρίς συσκευές και χωρίς περισπασμούς.

Αντί να ακούσετε ένα podcast ή να πάρετε μαζί έναν φίλο για παρέα, δοκιμάστε και εσείς την τάση του αθόρυβου περπατήματος.

Με απλά λόγια να κάνετε σωματική άσκηση χωρίς να χρειάζεστε μια συσκευή ή άλλα άτομα για να καλυφθεί το κενό της σιωπής.

Τα οφέλη του περπατήματος είναι καλά τεκμηριωμένα, αλλά οι υποστηρικτές της νέας τάσης λένε ότι μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία.

Πώς ξεκίνησε

Η τάση έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα από τότε που η δημιουργός του TikTok, Mady Maio, είπε στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο διατροφολόγος της τη συμβούλεψε να περπατάει για 30 λεπτά την ημέρα «αντί να κάνει τρελό cardio».

Για να ενισχύσει τα οφέλη, ο ειδικός της πρότεινε να περπατά χωρίς περισπασμούς.

Σε ένα βίντεο, η Maio λέει ότι την προκάλεσε να περπατήσει «χωρίς air pods, χωρίς podcast, χωρίς μουσική».

@madymaio #stitch with @KENZIEELIZABETH WE’RE SILENT WALKING ALL SUMMER, BABE 🚶 #walkinggirls #girlswhowalk #meditativewalk #intentionalwalk ♬ original sound – Mady Maio


Από τότε το Silent Walking έχει γίνει ένα trending κίνημα με αμέτρητους ανθρώπους να λένε ότι τους δίνει χρόνο να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους.

Όπως επισημαίνουν η σιωπή αυτή τους επιτρέπει να αισθάνονται πιο ήρεμοι και να σκέφτονται πιο καθαρά.

Φυσικά, το περπάτημα χωρίς περισπασμούς δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά στον σημερινό πολυάσχολο κόσμο, το να είσαι παρών και χωρίς περισπασμούς γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

Τα οφέλη για την υγεία από το σιωπηλό περπάτημα

Η θεραπευτής Tracy Richardson πιστεύει ότι η δημοτικότητα του σιωπηλού περπατήματος είναι άμεσο αποτέλεσμα του ολοένα και πιο πολυάσχολου τρόπου ζωής μας.

Είναι ένας τρόπος για να βρούμε την απαραίτητη ησυχία.

«Το σιωπηλό περπάτημα έχει γίνει πιο δημοφιλές πρόσφατα επειδή χρειαζόμαστε μια απόδραση από 24ωρη, πάντα συνεχή, κουλτούρα φασαρίας στην οποία έχουμε εξελιχθεί ως κοινωνία», εξηγεί.

«Υπάρχει τόσος πολύς “θόρυβος” που μας περιβάλλει καθημερινά και πιστεύω ότι αυτό αποκαθιστά τις συνειδητές συνδέσεις με τον εαυτό μας και μας μαθαίνει να επιβραδύνουμε», προσθέτει.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του αθόρυβου περπατήματος μπορεί κάλλιστα να είναι η ικανότητά του να σε ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.

«Η σύγχρονη ζωή σε βάζει συχνά σε κατάσταση μάχης ή φυγής και ενεργοποιεί το συμπαθητικό μέρος του αυτόνομου νευρικού σου συστήματος», εξηγεί.

«Αυτή η απόκριση θα πρέπει να προορίζεται για οξείες καταστάσεις όπου χρειάζεται να τρέξετε ή να σταθείτε και να πολεμήσετε», συμπληρώνει.

Μάλιστα, περιγράφει το σιωπηλό περπάτημα ως μια ευκαιρία να απομακρυνθείς από αυτό το άγχος, να «βυθιστείς ξανά στο σώμα σου» και να παρατηρήσεις πώς νιώθεις.

«Το σιωπηλό περπάτημα σε φέρνει στην παρούσα στιγμή, ώστε να έχεις επίγνωση του εαυτού και του περιβάλλοντός σου», σχολιάζει.

Το να αφιερώνετε χρόνο για ενσυνειδητότητα με αυτόν τον τρόπο μπορεί όχι μόνο να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι, αλλά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στη σωματική σας υγεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν περπατάμε χωρίς περισπασμούς, μειώνουμε την έκθεσή μας σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως ο θόρυβος.

Πόσο διαφέρει το σιωπηλό περπάτημα από το περπάτημα με περισπασμούς

Ο βασικός τρόπος με τον οποίο διαφέρουν το σιωπηλό περπάτημα και το περπάτημα με περισπασμούς είναι ότι το τελευταίο παρέχει όλο και περισσότερο ερέθισμα.

Ανάλογα με το πόσο αγχωμένοι νιώθετε εκείνη τη στιγμή, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους και υπερέντασης.

«Έχουμε εξελιχθεί τόσο γρήγορα τεχνολογικά και ως κοινωνία που ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται περισσότερο να επεξεργαστεί το μπαράζ των πληροφοριών που εκτιθέμεθα σε καθημερινή βάση», επισημαίνει η υπνοθεραπεύτρια και ψυχοθεραπεύτρια Holly Hannigan.

«Τα οφέλη από το περπάτημα ενώ ακούτε μουσική ή ένα podcast ή ακόμα και όταν περπατάτε με έναν φίλο μπορεί να είναι τεράστια για μερικούς ανθρώπους, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να αρχίσετε να μιλάτε στον φίλο σας για τα προβλήματα της ζωής σας», λέει.

«Εν τω μεταξύ, η μουσική μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις, και τα podcast μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή, εμποδίζοντάς σας να βρείτε την εστίασή σας και να σκεφτείτε καθαρά», προσθέτει.

Δείτε κι αυτά: 

Μήπως το περπάτημα είναι η λύση σε κάθε μας πρόβλημα;

25 τρόποι για να επιστρέψετε στο σώμα σας όταν αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι

Πηγή: healthline.com

Comments are closed.