Νέα έρευνα δείχνει πώς η άσκηση προάγει τη νευρωνική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο.

Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με την αποθήκευση της μακροπρόθεσμης μνήμης.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα χημικά σήματα από τους μύες που συστέλλονται μπορεί να ενεργοποιήσουν μια οδό σηματοδότησης.

Η οδός αυτή ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει στη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών.

Τα επόμενα βήματα για την έρευνα περιλαμβάνουν σημαντικά κλινικά ερωτήματα, όπως τα είδη άσκησης που είναι πιο αποτελεσματικά.

Δείτε εδώ: Όταν χάνουμε κάποιον, ο εγκέφαλός μας παλεύει να επανασχεδιάσει τον νευρωνικό του χάρτη

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

Όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν την ιδέα ότι η άσκηση είναι ευεργετική τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience, η σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της υγείας του εγκεφάλου μπορεί να είναι ακόμη πιο στενά συνδεδεμένη.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα χημικά σήματα που παράγονται από τους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης οδηγούν σε νευρωνική ανάπτυξη στον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν πώς η άσκηση επηρεάζει τον ιππόκαμπο.

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που εμπλέκεται με την αποθήκευση της μακροπρόθεσμης μνήμης.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που προσπαθεί να βρει τον υποκείμενο μηχανισμό με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα ή η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Δρ. Andrew Newberg, νευροεπιστήμονας και διευθυντής έρευνας στο Marcus Institute of Integrative Health και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Jefferson.

«Είναι από καιρό γνωστό ότι η άσκηση υποστηρίζει έναν υγιή εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία», πρόσθεσε.

Η σωματική δραστηριότητα και ο ιππόκαμπος

Ο Ki Yun Lee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στο Healthline, ότι η μελέτη δείχνει πώς η χημική ουσία από τους μύες μπορεί να επηρεάσει βασικά μέρη του εγκεφάλου.

«Η άσκηση είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη γνωστική υγεία αλλάζοντας τους νευρώνες του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο», δήλωσε.

«Η μελέτη μας παρέχει νέες γνώσεις σχετικά με το πώς τα χημικά σήματα από τους μύες που συστέλλονται μπορούν να επιταχύνουν την ωρίμανση των νευρώνων του ιππόκαμπου και να προάγουν το σχηματισμό νευρωνικών δικτύων», πρόσθεσε.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των αστροκυττάρων, εξειδικευμένων κυττάρων που περιβάλλουν και υποστηρίζουν νευρώνες στον εγκέφαλο, στη ρύθμιση της ανάπτυξης των νευρωνικών δικτύων του ιππόκαμπου.

Εμείς, πάντως, σου έχουμε τέλειες ασκήσεις!

Δείτε εδώ: 

Ευγενία Μπόρλα: Γυμνάσου μόνο με το κορμί σου! (Βίντεο)

Βίντεο: 6 ασκήσεις με kettlebell για όλο το σώμα!

 6 ασκήσεις για να γυμνάσετε όλο το σώμα!

 

Comments are closed.